05 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

GDO yasallaştırıldı… (1)


A+ | A-

Türkiye’nin yoğun gündemi ortasında önce genetiği değiştirilmiş-bozdurulmuş gıdalar hakkındaki “Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerinin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimi yasası” çıkarıldı, ardından Meclis’teki yoğun tartışmaları gürültüsünde daha önce iptal edilen “GDO yönetmeliği” yayınlandı…

Sıcak gündemin toz dumanı gürültüsünde 18 Mart’ta Çanakkale Zaferinin 95. yıldönümünde iktidar partisinin “Anayasa değişikliği mini paketi” polemiğinde Meclis’ten geçirilen “GDO yasası”, kamuoyunun gözünden kaçtı…

Yasaya göre, daha önce 1 Mart’a kadar ülkeye sokulacak genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) oluşan ürünlerin üretilmesi ve ithaline, GDO’lu bebek mamaları ve devam formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinleri de eklendi.

Böylece, gümrüklerde bekletilen ve biriken tonlarca GDO’lu gıdanın devlet eliyle Türkiye pazarına girmesinin önü açıldı. Yetişkinlerin yanısıra bebeklere ve çocuklara da yedirilecek, vatandaşların sağlığı ciddî tehlikeye sokacak GDO’lu gıdalar ithaline “yasal izin” çıkmış oldu…

GDO, “YASAL GÜVENCE” ALTINDA!

Uzmanlar, GDO’lu gıdaların bilhassa bebekler ve çocuklar için fevkalâde tehlike arzettiğini, bu gıdalardaki antibiyotik başta olmak üzere ilâçların insan bünyesi ve canlılar üzerinde olumsuz etkiyle bağışıklık sistemini yok ettiğini açıklıyorlar. İnsan ve çevre için fevkalâde riskler taşıdığını anlatıyorlar.

Yaratılıştaki mükemmel ve fıtrî yapısı bozdurulmuş ve genetiği değiştirilmiş gıdaların, tarım ilâçlarını, böcek ilâcını ve birçok kimyasal maddeyi ve virüsü içinde barındırdığını; kanserden kısırlığa, felçten, erken doğum ve çeşitli kalıcı hastalıklara ve ölüme sebebiyet verip halkın sağlığını tehdit ettiğini uyarmaktalar…

Keza ziraat ve gıda mühendisleri, gofretten çikolataya, hazır çorbadan paketlenmiş ürünlere kadar birçok yiyecek ve içeceğin içine kimyasal toksinler işlendiği nazara vermekteler. Türkiye’de halen 800 çeşit üründe GDO bulunduğu tesbitiyle yeni yasa ve yönetmeliklerde bu hususun dikkate alınmasını talep etmekteler…

Tarım Bakanlığı ise, ısrarla GDO’lu ürünlerin ithali ve üretiminin “AB kriterleri” kapsamında olduğunu ileri sürmekte; tamamen bir zehirden ibâret olan GDO’luların pazar ve piyasasını kontrol ve denetleyeceğini bildirmekle geçiştirdi…

Oysa iç ve dış gündemin hayhuyu arasında iktidar partisinin Meclis’ten geçirdiği “GDO yasası”nda bile, “genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar ve ürünlerinden kaynaklanabilecek riskler” itiraf ediliyor. İnsan, hayvan ve bitki sağlığı ile çevrenin ve biyolojik çeşitliliğin tehlike altına girdiği” kabul ediliyor. Bu riskler ve tehlikelerin “engellenmesi” ve korunması”ndan söz ediliyor. “Bilimsel ve teknolojik gelişmeler çerçevesinde, modern biyoteknoloji kullanılması”ndan dem vuruluyor...

Şu çarpıklığa bakın; “GDO yasası”nda GDO’lu ürünlerin ithalatı, ihracatı, deneysel amaçlı serbest bırakılması, piyasaya sürülmesiyle genetiği değiştirilmiş mikroorganizmaların kapalı alanda kullanımının, “risk değerlendirmesiyle risk oluşturmayacağı”ndan bahsediliyor. Açık açık, GDO’lu gıdaların ve ürünlerin işlenmesi, piyasaya sürülmesi, ithalatı, ihracatı, nakli, taşınma, saklanması, paketlenmesi, depolanması “yasal güvence” altına alınıyor.

Yurt içinde geliştirilen her bir GDO’lu ürünün ithalatı için gen sahibi veya ithalatçı gerçek ve tüzel kişilerin, Bakanlığa nasıl başvuru yapacaklarından başlayarak bu ürünlerin ithalatı resmen yasal güvence altına alınıyor. İthalatının yanı sıra yurt içinde üretimi ve piyasaya sürülmesi düzenleniyor…

“GDO ve ürünlerinin kurul tarafından piyasaya sürme kapsamında belirlenen amaç ve alan dışında kullanımı, bebek mamaları ve bebek formülleri, devam mamaları ve devam formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılması yasak olacağı” belirtiliyor. Herhangi bir ürünün, Bakanlık tarafından belirlenen “eşik değeri”n üzerinde GDO ve ürünlerini ihtiva etmesi halinde; etikette GDO içerdiği açıkça belirtileceği belirtiliyor.

HALK GDO’DAN NASIL KORUNACAK?

Ne var ki özellikle bebekler, çocuklar ve hamileler için yine zararlı olduğu belirtilen Ancak “eşik değeri”nin altında kalan GDO’lu gıdalar ve ürünler hakkında hiçbir “uyarı” ve “sakındırma”nın paketler üzerinde olmayacağı anlaşılıyor…

Kısacası AB standartları perdesinde yeni yasayla GDO ticareti resmen serbest bırakılıyor…

Birçok ülkede yasaklanan GDO’lu gıda ve ürünlerin “yasal düzenleme”yle ithal ve üretiminin resmen serbest bırakılmasıyla kalınmıyor; sadece bebek gıdalarında “eşiğin üstünde” GDO ihtiva eden “bebek gıdaları”nda uyarıda bulunuyor; bunu dışında vatandaşların kullandığı herhangi bir ürün üzerinde “GDO’suzdur” ifadesinin kullanımını yasaklıyor.

Böylece yasa, peşinen birçok gıda ve ürünü denetim dışı bırakıyor. Sağlığa zararlı GDO mevcudiyetini yorum ve spekülasyonlara bırakıyor.

“Yasa”da da GDO’lu ürünlerle ilgili araştırma, araştırma, geliştirme, etiketleme “tedbirleri”nin alınacağı yazılıyor.

Peki Bakanlığın Türkiye çapında serbest bıraktığı sözkonusu GDO’lu gıdaları, AB standartlarına göre analiz, denetim ve kontrolünü yapacak yeterli laboratuvarı, kurumu ve uzmanı var mı? Halk, ortalığa salınan “GDO vebâsı”ndan nasıl korunacak?

Bu soruların cevabı ortada…

05.05.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (03.05.2010) - “Mürûr-u zaman zırhı…”

  (02.05.2010) - “E-muhtıra” geçiştiriliyor!

  (26.04.2010) - “Ermeni açılımı” da askıda…

  (25.04.2010) - Siyasetin mutâbakatı…

  (24.04.2010) - “Anûdane particilik…”

  (21.04.2010) - Fitnenin akameti…

  (20.04.2010) - “Mini paket” manevraları…

  (17.04.2010) - Paradokslar…

  (16.04.2010) - Amerika “dönüşü”!

  (15.04.2010) - “Ermeni açılımı”nda asıl plân… (2)

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım