15 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Ali OKTAY

Camide müzik var


A+ | A-

Nurdan Damlalar

“İşte, küçücük bir insan, icadsız, sırf surî bir san’atçığıyla, bir fonoğrafın güzel işlemesiyle böyle memnun olsa, acaba bir Sâni-i Zülcelâl, koca kâinatı bir musikî, bir fonoğraf hükmünde icad ettiği gibi, zemini ve zemin içindeki bütün zîhayatı ve bilhassa zîhayat içinde insanın başını öyle bir fonoğraf-ı Rabbânî ve bir musika-i İlâhî tarzında yapmış ki, hikmet-i beşer, o san’at karşısında hayretinden parmağını ısırıyor.”

Sözler, 32. Söz

Hemen, “bu da ne demek, böyle şey olur mu ?” dediğinizi duyar gibiyim. Yıllar önceki bir yazısında Metin Karabaşoğlu “Camide dans var" diye yazmıştı da yazıyı okuyana kadar, bu vurucu cümlenin altında yatan mesajı düşünüp durmuştum. Evet, aslında cami de müzik de var. Hepimiz de camide bu müziği icra ediyoruz, dinliyoruz . Nasıl mı?

Müzik derken aklımıza illa hemen enstrüman gelmemeli. İnsan sesi, müzikte en önemli temel unsurdur. Camide imam efendinin kıldırdığı farz namazdaki okuyuşu makamlıdır. Aynı şekilde okunan kamet, ezan ve namazın bitiminde okunan aşr-i şerif. Hiç dümdüz bir şekilde, bir yazı, bir şiir gibi okunan ezan, Kur’ân, kamet işitenimiz var mıdır? Olsa idi ne kadar garip gelirdi.

İşte müziğimizde, “Cami Mûsıkîsi” diye var olan ve kullanılan kavramdan kastedilen şey, ezan, salâ, salât, kıraat, münaca’t, na’t, mevlid, mi’râciye (geçen hafta yazmıştık), temcid ve ilâhilerdir.

Ezan okumanın kendine mahsus bir usûl ve erkânı vardır. Müezzinin güzel bir sesinin olması, musıkî bilgisinin bulunması öncelikle aranan şartlardandır. Bugün bir çok camide okunan ezanlar ne yazık ki dinleyende o müthiş tesiri uyandırmaktan uzak. Mikrofonu her eline alanın değil, güzel, etkileyici, hisleriyle okuyabilecek müezzin veya kişilerin okuması o kadar önemli ki. Eski İstanbul’da Hafız Sami Efendi ile Hafız Kemal’in karşılıklı ezan okumaktaki ustalıkları o dönem insanlarının hafızalarındadır. Öyle ki ezan okumak bir san'at haline gelmiştir. Genel itibarıyla sabah ezanı, sabâ, öğle ezanı hicaz, ikindi ezanı hicaz, akşam ezanı rast veya hicaz, yatsı ezanı hicaz, rast veya Bayati gibi makamlarda okunur. Salât, daha çok Cuma, Pazartesi ve kandil geceleri okunagelmiştir. Kıraat, Kur’ân-ı Kerîm’in usûl ve erkânına göre okunmasıdır. Münaca’t, Allah’a (cc) yalvarışların esas alındığı şiirlerin musıkî bilgisine sahip kimselerce okunmasıdır. Na’t, şairlerin Hazreti Peygamberi övme, şefaat dileme amacı ile yazdığı şiirlerin bestelenip okunmasıdır. Meselâ Itrî’nin Mevlânâ’nın yazdığı bir şiire yaptığı rast makamındaki na’t ayrı bir öneme sahiptir. Mevlid, Hazreti Peygamberin doğumu, peygamberliği, mi’racı, mu'cizelerini vefatını konu edinen şiirler olup özellikle Süleyman Çelebi’nin yazdığı Mevlid en çok bilinenidir. Bu mevlidleri okuyan kişilere mevlidhân denmektedir. Mi’raciye, Hazreti Peygamberin Mi'racını anlatan mesnevî tarzında yazılmış eserler olup musıkî bilgisine haiz kişilerce okunur. Temcid, kısa ve özlü sözler seçilerek yazılan, münaca’ta benzeyen Arapça şiirlere yapılan dinî özellik taşıyan bestelerdir. Allah’ın büyüklüğünü anlatan Temcidler toplu ibadetlerde icra edilir. Ramazan ayında her sahurda okunur. Son olarak ilâhî ise, Allah (cc), Hazreti Peygamber sevgisi içeren şiirlerin çeşitli makamlarda bestelendiği eserlerdir. Ramazan İlâhileri, Niyaz İlâhileri gibi şekilleri vardır.

Mübarek Ramazan ayında özellikle büyük selatîn camilerinde daha çok dinleyebileceğimiz cami musıkîsi, ibadete ayrı bir huşu, huzur ve haz katıyor. Birkaç yıl evvel değerli Halil Necipoğlu’nun imamlığını yaptığı Kılıç Ali Paşa Camiinde kıldığım Ramazan’ın son teravih namazından aldığım hazzı hâlâ hatırlarım. Ramazanda ne yapıp edip böyle tarihi ve büyük camilerde Cuma, teravih namazları kılmaya gayret etmek lâzım.

*

Taziye

Bu hafta gazetemizde Ahmet Özkan Bey’in vefatı üzerine verilen taziye ilanları vardı. Kendisini tanıyamamış olmakla birlikte gazetemizde çıkan yazılardan ne kadar hizmet ehli ve istikamet üzere bir ağabeyimiz olduğunu öğrenmiş oldum. Ben bu vesileyle, gerçekten muhabbet ve saygı duyduğum kardeşi Adem Özkan Ağabeyimize sabr-ı cemil niyaz ederken, Ahmet Ağabeyimizin mekânının cennet olmasını Cenâb-ı Hak'tan niyaz ediyorum.

15.07.2010

E-Posta: alioktay@alioktay. net


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (08.07.2010) - Mi’râciye

  (01.07.2010) - Vefatının 10. yıldönümünde Cinuçen Tanrıkorur’u andık

  (24.06.2010) - Müzikte bir geleneğin son temsilcisi: Cinuçen Tanrıkorur

  (17.06.2010) - Osmanlı’nın ve müziğin Sultanı 3. Selim...

  (10.06.2010) - Müzikbir, müzik camiasının yeni ve güçlü umudu…

  (03.06.2010) - Ömer Karaoğlu da o gemideydi

  (27.05.2010) - Menderes, nezâket, san'atkâra saygı ve bir yasaklı şarkının hikâyesi

  (20.05.2010) - Risâle-i Nur Gençlik Şöleni notları

  (13.05.2010) - Risâle-i Nur Gençlik Şöleninde buluşalım

  (22.04.2010) - Mevlid (Vesilet’ün Necât)


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.