"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Macun rahatsız ediyorsa ağzınızı tuzlu suyla çalkalayın

04 Nisan 2016, Pazartesi 10:53
Diş Hekimi Pertev Kökdemir, özellikle kanser hastalarına yönelik önerilerde bulundu.

Diş eti sorunlarından korunmada kullanılan gargaraların içeriğinde alkol olanlardan kaçınılması gerektiğini belirten Kökdemir, macunların rahatsız etmesi halinde ise ağzın tuzlu suyla çalkalanmasını önerdi.

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, kanser hastalarının ağız sağlıklarını nasıl koruyabilecekleri ile ilgili bilgilerde verdi. Kökdemir, “Eğer kanserseniz, sizin için en önemli şey günde en az 3 kez diş fırçalama ve en azından günde 2 kez diş ipi kullanarak ağız hijyeninizin düzenli ve eksiksiz olmasını sağlamaktır.” dedi.

Kemoterapi ve radyoterapi alındığında da tükürük akışındaki yavaşlama nedeniyle ağız kuruluğu oluşacağını belirten Kökdemir, şu ifadeleri kullandı: “Diş çürüğü ve dişeti hastalıklarının gelişmesinde daha fazla riske sahip olursunuz. İşte bu da neden her öğünden sonra diş ipi kullanmanız gerektiğinin öncelikli sebebidir. Ayrıca diş fırçalarken yumuşak aromalı diş macunları kullanılmalıdır. Çünkü keskin tatlı ürünler ağız mukozasını irrite edebilir. Eğer diş macunu ağız mukozasını irrite ediyorsa, diş fırçaladıktan sonra ağız tuzlu suyla çalkalanmalıdır. Dişeti sorunlarından korunmak için anti bakteriyel gargaralar kullanılmalı ancak alkol içeren türlerinden kaçınılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

KANAYAN BÖLGELERİ YUMUŞAK ŞEKİLDE TEMİZLEYİN

Kökdemir, diş eti bölgelerinde kanama olması halinde bu bölgeleri yumuşak şekilde temizlenmesi gerektiğini vurguladı. Kökdemir, şöyle dedi: “Kanser hastasıysanız ve de ağız kuruluğundan şikayetçiyseniz; en azından günde 4 defa dişlerinizi fırçalamalı, en az 1 defa da diş ipi kullanmalısınız. Eğer diş etlerinizde kanayan alanlar ya da yara varsa, bu bölgelerin etrafını yumuşak şekilde temizlemelisiniz. Ayrıca dişlerinizi çürüklere karşı korumak için fluorid içeren diş macunu kullanmanız gerekmektedir. Günde birkaç defa ağzınızı karbonatlı ve tuzlu ılık suyla ardından da sadece suyla çalkalayabilirsiniz. Gargara yapmak için alkol içermediği takdirde diğer ağız gargaraları da kullanılabilir. Kanser tedavi görüyorsanız (bu radyoterapi ya da kemoterapi olabilir), tat alabilme duyunuz değişir ve daha önceden yediğiniz şeyleri tüketmekte zorlanabilirsiniz. Ama bu rahatsız edici zorluklara rağmen önemli olan doktorunuzun önerdiği diyeti devam ettirmektir.”

Ağız sağlığı ve ‘Şecere-i Muhammedî’ veya 'Misvak'

http://www.yeniasya.com.tr/aile-saglik/agiz-sagligi-ve-secere-i-muhammedi-veya-misvak_383429

Sağlıklı dişler için 32 kural ve ''misvak''

“Sünnete göre misvak kullanımı hakkında bilgi verir misiniz? Nasıl olmalıdır?”

Ağız ve diş sağlığına ayrı bir önem veren Peygamber Efendimiz (asm), bunun misvak kullanmak sûretiyle yapılması hususunda da ısrarlı teşvik ve tavsiyelerde bulunmuştur.

http://www.yeniasya.com.tr/aile-saglik/saglikli-disler-icin-32-kural-ve-misvak_369387

Ağız sağlığının önemi ve misvak?

İlim dilinde ‘Salvadora persika’ adı verilen, halk arasında ‘Erak Ağacı’ olarak bilinen ve Avrupalıların dilinde ‘Şecere-i Muhammedî’ olan ağaca İslâm literatüründe ise Misvak denir. 

Misvak ile ilgili bazı hadisler... Misvak Nasıl Kullanılmalı? 

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/misdis-misvak-sunnetini-oneriyor_369862

Okunma Sayısı: 3307
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı