"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İsveç’e neden yol verildi?

27 Ocak 2024, Cumartesi 00:34
İsveç'in NATO'ya katılmasına onay veren protokol, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalandıktan sonra Resmi Gazete'de yayımlandı.

Böylece Türkiye, İsveç'in NATO'ya katılımına ilişkin onay sürecini tamamladı. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de yaptığı açıklamada, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü onaylamasını memnuniyetle karşılıyoruz." ifadesini kullandı.

İsveç'in NATO'ya üyelik protokolünün Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından onaylanmasının yankıları sürüyor. Ankara'nın İsveç'e yaktığı yeşil ışık, Türkiye'nin Batılı müttefikleriyle bir yıldan fazla süren "veto gerilimdeki" tansiyonu düşürmüş görünse de Türk kamuoyundaki tartışmalar sürüyor. "Türkiye'nin öne sürdüğü hangi şartlar karşılandı?" "Ne oldu da onay verildi?" sorularına cevap aranıyor.

Edinilen bilgilere göre, TBMM'nin onayının gerisinde Biden yönetiminin Ankara'ya ilettiği ve "ültimatom" olarak da nitelendirilen kritik bir mesaj etkili oldu. Buna göre Biden yönetimi, Türkiye'nin İsveç'in onay sürecini "en kısa zamanda" tamamlamaması halinde Ankara'yı F-16 taleplerinin "riske girebileceği” konusunda uyardı.

‘AB’nin adım atması için şarttı’

ABD Kongresi'ne Türkiye'ye F-16 satışını Yunanistan'a F-35 satışı ile aynı bildirim ile iletmeye hazırlanan Biden yönetimi, İsveç onayının daha fazla geciktirilmesi halinde, Kongre'ye sadece Yunanistan'a savaş uçakları satışı için bildirimde bulunulmak zorunda kalınacağını, Türkiye'ye F-16 satışının ortak bildirimden çıkartılacağını iletti. GMF Türkiye Direktörü Özgür Ünlühisarcıklı, İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanmasının sadece ABD ile değil Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerde de önemli bir açılım sağlayacağına dikkat çekti. DW Türkçe'ni haberine göre AB liderlerinin Aralık'taki zirvede Türkiye ile ilişkilerin geleceğine ilişkin kararı bu yılın Mart ayına ertelediklerini anımsatan Ünlühisarcıklı, "AB'nin de adım atması için Türkiye'nin İsveç'in üyeliğini onaylaması gerekiyordu" dedi.

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 1876
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • bayram öztürk

    28.1.2024 12:56:48

    benim anlayamadığım konu şu,,CHP neden isveç oylamasına evet oyu verdı. önce isveç asla natoya giremez deyip sonra evet diyen AKP ile aynı oyu veren CHP niçin hayır oyu vermedi.cumhurbaşkanı deseki bak siyeset böyle bişey dediğime geldiniz diye söylese haklıdır.CHP nin düşünmeyen bir liderden düşünen bir lidere ihtiyacı var.

  • Mehmet

    28.1.2024 07:11:29

    İsveç ve finlandiyanın NATO’ya alınmasıyla Rusya’nın kuzeyden kuşatması da tamamlanmış oldu, Nato demek bilfil Amerika demektir Amerika’nın istediği bi ülkeyi NATO’ya alımını hiç bir nato üyesi bi ülkenin engel olma gibi bi şansı ve olasılığı bile yok, onay süreci vs. bütün bunlar bi formalite ve komediden ibaret, F35 programından çıkarılması aslında Türkiye için en büyük nimettir bunu zamanla anlayacaktır, Aslında Türkiye’nin F16’ya da ihtiyacı yoktur, neden bu kadar ısrar ediyor onu anlamak mümkün değil, sanırım S400 alımından sonra Türkiye ile Amerika arasında meydana gelen restleşme ve güven bozukluğunu azda olsa düzeltmek için olsa gerek.

  • Güroymak

    27.1.2024 03:39:46

    Reuters'in "Kanada İhalar ile ilgili ambargoyu kaldırdı," haberi önemli ipuçları veriyor sanki

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı