"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Açlık ve yoksulluk sınırı yükseldi

05 Nisan 2018, Perşembe 23:02
Dört kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için yapması gereken harcama Mart ayında günlük 56.76, aylık ise 1,703 liraya yükseldi.

Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) tarafından açıklanan Mart dönemi açlık ve yoksulluk sınırı verilerine göre yetişkin bir kadının sağlıklı beslenmesi için yapması gereken harcama tutarı 14.57, yetişkin bir erkeğin 15.03, 10-18 yaş arası bir çocuğun 16.07, 4-6 yaş arası bir çocuğun ise 11.09 lira oldu.  Araştırmanın sonuçlarına göre sağlıklı beslenmek için yetişkin bir kadının yapması gereken aylık harcama tutarı 437 lira olurken, bu rakam yetişkin bir erkek için 451 lira, 10-18 yaş bir çocuk için 4820 lira, 4-6 yaş bir çocuk için 333 lira oldu. Buna göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması 1.703 lira oldu. Aynı hesaplamaya göre dört kişilik ailenin sağlıklı beslenmek ve insanca yaşayabilmek için yapması gereken asgari harcama tutarı ise aylık 5,890 lira oldu.

Bunun neresi büyüme?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Adıyaman’da Türkiye ekonomisine dair açıklamalarda bulundu. Sputnik’te yer alan habere göre, açıklanan büyüme rakamlarına değinen Tezcan, “Tütün üreticisini öldürdüler, Türkiye’nin ekonomisi büyüdü. Şeker pancarı üreticisini öldürecekler, Türkiye büyüyecek. Hayvancılık yapan çiftçi öldü, Türkiye büyüdü. Bu nasıl büyüme? 430 bin esnaf iflas etti, Kepenk kapattı, Türkiye büyüdü. Esnafına kepenk kapattıran, tütün üreticisini yok eden, yoksulluğa mahkûm eden, şeker fabrikasında çalışan işçileri açlığa mahkûm eden, samanı dışarıdan ithal edip hayvancılığı batıran ve Türkiye’deki evlâtlarımızı süt tozuna mahkum eden, kendi evladını işsizliğe mahkûm eden, 6 milyon işsiz ve 16 milyon yoksulun olduğu ülkeyi yaratan büyümenin adı büyüme ise lanet olsun böyle büyümeye. Bunun neresi büyüme? Büyüme dediğin şey de vatandaş zengin olur.” dedi.

***

Mutluluk sınırı 8 bin TL

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Şeker, ‘Mutluluk Ekonomisi’ üzerine yaptığı son araştırmasında, İstanbul’da 7 bin 500 kişiyle yüz yüze görüşüldüğünü, mutluluk ile gelir arasındaki ilişkinin araştırıldığını açıkladı. Uluslar arası literatüre uygun bir şekilde sonuç aldıklarını belirten Prof. Şeker, “İstanbul’da aylık 7 bin 500-8 bin TL bandına kadar artan gelir mutluluğu arttırıyor, ancak bu noktadan sonra gelir artsa da mutluluk düzeyi değişmiyor. Hatta daha yüksek gelire sahip olanlarda gelir artmasına karşılık mutluluk düzeyi değişmezken, stres faktörünün de yükseldiği gözlendi. Bu durum İstanbul’da yaşamanın maliyetinden kaynaklanıyor.’’ dedi. İstanbul’da aylık 7 bin 500-8 bin TL bandının, yaşanabilirlik düzeyini gösterdiğini belirten Prof. Şeker, ‘’Başka bir deyişle aylık gelir 2 bin TL’den 3 bin TL, oradan 5 bin TL’ye ve devamında 7 bin 500-8 bin TL’ye yükseldiğinde bireyin yaşam standardı belli bir seviyeye ulaşıyor. Bu seviyeye ulaşana kadar artan gelir, mutluluğunun da artmasını sağlıyor. İstanbul’da bu sınır 7 bin 500-8 bin TL bandında gerçekleşiyor.” ifadelerini kullandı.

 

 

Okunma Sayısı: 1780
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı