"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Adalet Bakanı Bozdağ: Yaptığımız Atatürk Anayasasına dönmektir

11 Ocak 2017, Çarşamba
TBMM’de süren yeni anayasa görüşmeleri kapsamında açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Bizim yaptığımız Atatürk Anayasasına dönmektir. Siz Atatürk’ün anayasasına karşı çıkıyorsunuz” dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ TBMM’de süren yeni anayasa görüşmeleri kapsamında açıklamalarda bulundu. Bozdağ’ın skandal açıklamaları tarihe geçti ve olacak olanları gözler önüne serdi:  “Bizim yaptığımız Atatürk anayasalarına dönmektir. Siz Atatürk’ün anayasasına karşı çıkıyorsunuz. Aynı şeyi yapıyoruz” OHAL dönemlerinde de anayasa görüşmelerinin olabileceğini belirten Bozdağ, “Cumhurbaşkanlığı sistemi milletimizin ve ülkemizin bekasıyla doğrudan ilgilidir. Anayasa değişikliği bir şahıs meselesi değil, memleket meselesidir. OHAL döneminde Anayasa değişikliği görüşülemez yaklaşımı doğru değildir” dedi. 

‘Rejim değişikliği söz konusu değil’

Yaşananların rejim değişikliği olarak değerlendirilmeyeceğini belirten Bozdağ, “Bu Gazi Meclis savaşın olduğu dönemde 1924 Anayasası’nı yapmış, yürürlüğe koymuştur. Parlamento Anayasa yapmaya yetkilidir. Bu değişiklik rejim değişikliği olarak gösterilemez. Bugüne kadar Cumhuriyet’in niteliklerine ilişkin bir tartışma yoktur. Bunu rejim değişikliği olarak nitelendiremezsiniz, bu farklı bir takdim olur” değerlendirmesinde bulundu. 

Bozdağ: Mustafa Kemal’de partiliydi

CHP’li ve HDP’li isimlerin kürsüde yaptığı eleştirilere değinen Bozdağ, partili cumhurbaşkanlığı sistemini savunurken, M.Kemal’i  ve İsmet İnönü’yü örnek gösterdi. M. Kemal ve İnönü’nün de partili ve cumhurbaşkanı olduklarını ifade eden Bozdağ şöyle konuştu: Cumhuriyet’in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk partili mi? Partili. Milletvekili mi? Milletvekili. Genel  Başkan mı? Genel Başkan. Cumhurbaşkanı mı? Cumhurbaşkanı. İsmet İnönü partili mi? Partili. Milletvekili mi? Milletvekili. Genel Başkan mı? Genel Başkan. Cumhurbaşkanı mı? Cumhurbaşkanı. Ne oldu? Tarafsızlıklarına halel mi geldi? Milletvekilleri partili. Milletin tamamını temsil ediyor mu? Ediyor. Bakanlar partili. Milletin tamamının bakanı mı? Evet bakanı. Başbakan, partili. Milletin tamamının başbakanı olarak çalışabiliyor mu? Çalışabiliyor. Meclis Başkanı, belediye meclisi, il genel meclisi üyeleri, belediye başkanları partili. Herkesin başkanı, herkesin meclis üyesi olarak çalışabilecek, ama Türkiye’nin cumhurbaşkanı partili olursa kıyamet kopacak. Böyle bir çelişki olabilir mi? Partili Cumhurbaşkanı ile yeni tanışmıyoruz. Bizim yaptığımız Atatürk anayasalarına dönmektir. Cumhurbaşkanı’na siyasi sorumluluk getirdik, yanlış mı yaptık?” 

‘Sanane’ dediler açık oy kullandılar

‘Başkanlık sistemi’ni de içeren anayasa değişikliği teklifine ilişkin maddeler, Meclis’te kurulan komisyondan AKP ve MHP’lilerin işbirliğinde 29 Aralık 2016’da geçmişti. Komisyona 21 madde olarak gelen teklif, 18 maddeye düşerken, değişiklik teklifi dün Meclis’te görüşülmeye başlanmıştı. Milletvekillerinin hararetli tartışmaları sürerken Anayasa değişikliği teklifinin görüşülmesine geçilmesi oylandı. 480 milletvekilinden 338’i kabul oyu kullanırken teklifin görüşmelerine geçildi. Teklifin görüşülmesine 134 milletvekili ret oyu verirken iki milletvekili çekimser, beş milletvekili boş, bir milletvekili de geçersiz oy kullandı. HDP’li vekiller oylamaya katılmadı.

Akdağ: Sana mı soracağım?

Oylamada, muhalefetin itirazlarına rağmen AKP’li vekiller Meclis kürsüsünün hemen yanında kurulan kabine girmeden açık oy kullandı. Açık oy kullanan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kendisine tepki gösteren muhalefet milletvekillerine “Sana mı soracağım” diye bağırdı. AKP’li vekillerin açık oy kullanmasını, HDP ve CHP’li vekiller görüntüledi. İtirazlar nedeniyle oylama beklenenden uzun sürdü. HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da gizli oy kullanmadığını görüntüledi. Oylama sonrası CHP’liler oylamanın Anayasa’ya ve içtüzüğe aykırı yapıldığını savundu. TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın hastanede tedavi görmesi nedeniyle oturumu yöneten TBMM Başkan Vekili Ahmet Aydın, vekillerin karşı çıkmasına rağmen oylamanın usule uygun şekilde gerçekleştirildiğini ifade etti.

İlk oylamada16 fire 

AKP-MHP’nin “Başkanlık Tasarısı”nın TBMM’deki görüşmeleri başladı. Meclis’te “Başkanlık Tasarısı”na ilişkin lehte ve aleyhte konuşmalar yapıldı. 5 oturum sonunda teklifin maddeleri üzerinde görüşülmesine yönelik yapılan oylamada 480 oy kullanıldı. Oylama sonucunda kabul oyu 338, ret oyu 134 oldu. Referanduma gidilmesi için gerekli oy barajı 330 iken kamuoyunda 8 oyla barajı geçen iki partiden kaç fire verildiği merak ediliyor. Haber sitelerinde yer alan bilgilere göre daha önceden 7 milletvekilinin “hayır” oyu vereceğini açıkladığı MHP’de eğer AKP’den hiç fire verilmediği kabul edilirse 16 firenin olduğu belirtiliyor. Ancak kulislerde yapılan yorumlar MHP kadar olmasa da AKP’den de fire verildiği yönünde.  Ancak sonuç olarak 356 milletvekiline sahip AKP-MHP ittifakı, 338 kabul oyu çıkan ilk oylamanın sonucuna göre ilk günden 16 fire verdi. 

 

Okunma Sayısı: 3581
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Özcan Erkiş

    11.1.2017 11:49:34

    Yâni sayın bakan demek istiyor ki:"1930'larda Türkiye için biçilen ve diķilen gömleği, 87 yıl sonra tekrar size giydirmek istiyoruz!" Biz de diyoruz ki, asır hürriyet, adalet, meşveret, hukukun üstünlüğü ve şahsı manevi(topluluk, ortak akıl)nın hükümfermâ olduğu bir zamandır. O gömlek bugün bu bedene uymaz. Lütfen bu mânâsız ve zararlı inattan vazgeçiniz. Asıl neden demokratik parlamenter sistemden vazgeçip tek adam rejimini istediğinizin makul ve mantıklı bir izahını yapınız lütfen. Dün meydanlarda fenalıklarından bahsettiğiniz şefler ile şeflik rejimine bugün can simidi gibi sarılmanın asıl sebebi ne olabilir?.........

  • Toygar

    11.1.2017 09:08:26

    "..Cumhuriyet’in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk partili mi? Partili. Milletvekili mi? Milletvekili. Genel Başkan mı? Genel Başkan. Cumhurbaşkanı mı? Cumhurbaşkanı. İsmet İnönü partili mi? Partili. Milletvekili mi? Milletvekili. Genel Başkan mı? Genel Başkan. Cumhurbaşkanı mı? Cumhurbaşkanı. Ne oldu? Tarafsızlıklarına halel mi geldi?.." Gelmedi mi!

  • ırmak

    11.1.2017 04:03:33

    çıkarım için çakarım,evrilir,döner,uçarım.Gerekirse kör gerekirse sağır olur duymam görmem.Rüzgar nereden eserse yelkenlerimi doldururum.En büyük değerim ben,benlik.Atarım şişeyi dönerim köşeyi.Ya sev ya terk et.Ya benimsin ya toprağın.Dün dündür,bugün maskeli balo

  • Ahrar Fırkası

    11.1.2017 00:58:46

    "Beni benzetecekseniz m.kamal'e benzetin(resmi belgeler ile mevcud nüfus suretinde bulunan)" Zaman en iyi müfessirdir;Sırrınca bazı hususlar Zaman içinde çok daha sarih anlaşılır olmakta üzücü olan Ehadis-i Şerif sırrınca "Sakının müminin ferasetinden o baktı mı ALLAH'ın Nuru ile bakar" hadis-i Şerif'e muvafık feraset ile her söylenen sözün kalbe alınmaması mihenge vurulması gereği malüm Risale-i Nur talebeleri bürhana tabidir...Namzedi istikbaliz...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı