"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bayramda dengeli beslenme önerileri

13 Temmuz 2015, Pazartesi 11:04
Ramazan ayının tamamlanmasına sayılı günler kala uzmanlar, değişen yeme alışkanlığının bayramla birlikte aniden eskiye döneceğini, bunun da sindirim rahatsızlıklarını günyüzüne çıkarabileceğini vurguluyor.

Özellikle ikram edilen şeker, çikolata ve hamurişleri gibi gıdaların kan şekerini hızla yükselttiğini aktaran uzmanlar, bunların birdenbire ve sık yenmemesini tavsiye ediyor.

Öğretim Görevlisi Funda İfakat Tengiz, “Uzun süreli açlığın ardından ani ve yüklü miktarda yemek yemek, hazımsızlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Bayramda ise dengesi değişen yeme alışkanlığının aniden eski düzenine dönmesiyle birlikte sindirim ve mide problemlerini günyüzüne çıkarabilir.” dedi. 

Bayram ziyaretlerinde ikramlara dikkat edilmesini, aşırıya kaçılmamasını öneren Tengiz, şu bilgileri verdi:

“Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme, sağlığın korunması için esastır. Ramazan Bayramı boyunca tatlı tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Eğer tatlı tüketmek isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir.

Bayram süresince ve sonra sıvı alımı arttırılmalı, günde yaklaşık 1,5-2 litre su içilmelidir. Öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir. Oruç tutma nedeniyle yaşanan kabızlık gibi bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesi açısından mevsiminde bol taze sebze ve meyve tüketimi önemlidir. Diyetteki lifli gıda alımı da arttırılmaya çalışılmalıdır. Ayrıca 0-12 yaş grubu bebek ve çocukların şeker ve şekerli besinlerden uzak tutulmaları, bu tür besinlerin tüketiminden sonra diş temizliğine özen gösterilmesi gerekmektedir.”

Okunma Sayısı: 3714
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı