"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kestane hasadı başladı

02 Kasım 2014, Pazar 14:37
Dünya kestane üretiminin yüzde 14’ünü karşılayan Türkiye'de kestane hasadı başladı. Üretimde yüzde 34’lük payla ilk sırada yer alan Aydın dağlarında üreticiler, zorluklara rağmen ağaçlardan kestane hasadına başladı.

 Ağaçlardan çırpması kadar, dikenli kozalaklarıyla da toplanması zor olan kestane hasadı tamamlandıktan sonra ürünler, olgunlaşması için tarlalarda açılan çukurlara gömülüyor. Burada olgunlaşan kestaneler 2 ay sonra kuyulardan çıkarılarak satılacak.

Aydın’ın yüksek dağlarında bulunan kestane hasadı başladı. Yılda 65 bin ton civarında olan üretimin 20 bin tonu Aydın’da yetiştiriliyor. Ülkede bulunan 2,5 milyon kestane ağacının 750 bini Aydın’da bulunurken, bu ağaçlardan 100 bin ağaç henüz meyve vermiyor. Nazilli Hisarcık’ta da kestane hasadı devam ediyor. İlerlemiş yaşına rağmen dağlarda kestane hasadı yapan 75 yaşındaki Osman Demirtaş, “Çırpıcısı ayrı, toplayıcısı ayrı. Dikenli toplaması zor. Eldivensiz toplanmaz. Güzel para da ediyor. Bu iş zor zahmetli, ağaçlardan çırpmak tehlikeli ama şükür ekmeğimizin karşılığını alıyoruz. Kestane ağaçlarını çırpmak tehlikeli olduğu için çırpıcı bulmak zor. Çırpıcının 200 TL, toplayıcının yevmiyesi 50 TL. Çırpıcılık, tehlikeli olduğu için bulmak da zor.” dedi.

Kestaneleri olgunlaştıktan sonra ağaçlardan çırparak kuyulara döktüklerini belirten üretici Mustafa Çavuşoğlu da “Çırpıcılar ağaçlardan sırıklarla döküyorlar. Biz de yerden topluyor, çuvallarla kuyulara taşıyoruz. Burada üzerini örterek olgunlaşmasını bekliyoruz. Daha sonra kuyudan çıkarıp kozasından ayırarak pazarda veya tüccara satıyoruz.” diye konuştu.

Büyük kestane ağaçlarında ellerinde sırıklarla çırpıcılık yapan Hüseyin Bala ise işin tehlikesinin farkında olduğunu söyledi. Bala, “Kestane ağaçlarından çırparken düşenler oluyor. Bunun sonucunda yaralı ve ölümle sonuçlanıyor. Biz alıştık. Kendimize göre tedbir alıyoruz.” diye ifade etti.

Aydın’da kestane yetiştiriciliği ekolojik şartların elverişliliğine rağmen dağlık bölgelerde ve yaylalarda, özellikle kuzeye bakan yamaçlarda yaygın. Üretim, genellikle dağınık ağaçlardan elde edilmekte. Nazilli, Köşk ve Sultanhisar ilçelerinde az da olsa kapama bahçe tesisleri mevcut. Aydın, Türkiye kestane üretiminin yüzde 34’ünü karşılamakta. Üretimde yıllara göre dalgalanmalar yaşanırken, buna da kestane kanseri, iç kurdu ve kuraklık etki etmekte. Dünya kestane üretiminin yüzde 14’ünü karşılayan Türkiye'de üretim 65 bin ton civarında. Kestanenin ülke ekonomisine geliri ise 200 milyon TL civarında iken Aydın ekonomisine katkısı yaklaşık 50 milyon TL.

Okunma Sayısı: 1054
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı