Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Soros AKP’yi sildi mi?



Soros yine Türkiye’de. Bu gelişinde, Açık Toplum Enstitüsü tarafından organize edilen bir yemekte hükümetten Devlet Bakanı Ali Babacan ve Enerji Bakanı Hilmi Güler’le bir araya geldiği ifade ediliyor.

Peki, bakanlarla ne konuştu? Babacan ona ekonomiden sorumlu bakan olarak mı, yoksa AB başmüzakerecisi sıfatıyla mı muhatap oldu? Ve Güler’le görüşmesinde enerji proje ve yatırımları mı gündeme geldi?

Gerçi Soros’un AB süreci için söylediklerinin bir orijinalitesi yok. Türkiye’de yatırım yapma konusuyla da ilgilenmediği görülüyor.

Her halükârda hükümetin iki isminin, Soros gibi bir şahısla aynı ortamda bulunmalarının değişik istifhamlara yol açması normal.

Bakalım, cevapları gelecek mi?

Bilindiği gibi, daha önce Erdoğan da Soros’la Davos'ta görüşmüş ve ona “Türkiye’nin açık toplumcuları bizleriz” diyerek “beraber çalışma” mesajı vermişti.

Özellikle bu bilgiden hareketle olsa gerek, Mahir Kaynak gibi, AKP’nin Soros’dan destek aldığı iddiasını dile getirenler de olmuştu

Ancak Soros’un, son basın toplantısında, evvelce AKP’yi “Türkiye için şans” olarak nitelediği hatırlatılıp şu anki görüşü ısrarla sorulmasına rağmen bu sualleri cevapsız bırakması ve AKP’nin adını dahi ağzına almaktan kaçınması çok dikkat çekici bir durumdu.

Bu tavrın, Soros’un etkin olduğu küresel piyasalardaki dalgalanmalardan en çok Türkiye’nin zarar gördüğü bir ortamda ayrı bir anlam ve mesajı olabilir mi, bilmiyoruz.

Öte yandan, Soros’un AKP’ye karşı sergilediği soğukluğun, Açık Toplum Enstitüsünce finanse edilen yeni bir araştırmanın ortaya koyduğu sonuçlarla da ilgisi olabilir mi?

Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu ile Boğaziçi Üniversitesinden Doç. Dr. Ali Çarkoğlu’nun yaptığı araştırmada, “iyice sağa kayan” Türk seçmeninin AKP’yi de “en sağda” gördüğü belirlenmişti

Gerçi AKP son dönemde milliyetçi rüzgârlara yelken açan bir görüntü veriyor. Ama öbür taraftan “merkez”e yerleşme çabasını da elden bırakmıyor. Çünkü siyasette kalıcı olmasını merkeze oturmaya bağlıyor.

Hal böyle olunca, Soros destekli bir araştırmaya istinaden, seçmenin gözündeki “en sağdaki parti” olarak ilân edilmesi, birçok bakımdan AKP’nin çok canını sıkmış olmalı.

Çünkü bu algılama, Millî Görüş gömleğini çıkardığını her vesileyle tekrarlayan AKP’nin DP-AP tabanına oturma hesaplarını bozar.

Bu sebeple, söz konusu araştırmayı Soros eliyle AKP’ye indirilmiş yeni bir “darbe” olarak nitelemek herhalde pek yanlış olmaz.

Aynı araştırmanın, toplumumuzu dine kaymış, aşiret ve cemaat kültürünün ağırlık kazandığı bir yapı olarak resmedip tolerans ve güven azalması, kutuplaşma, otoriter rejime eğilim gibi sonuçları buna bağlaması ayrıca üzerinde durulması gereken bir konu.

(Yakınlarda yapılan bir diğer Soros araştırmasında, “aile yapımızdaki kara delikler”in mercek altına alındığını hatırlayalım.)

Sezilen o ki, Soros AKP’yi gözden çıkardı, ama toplumumuza “ilgi”si artarak sürüyor...

22.06.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (21.06.2006) - Erken seçim

  (20.06.2006) - Buraya kadar mı?

  (18.06.2006) - Tesettür soruları

  (17.06.2006) - Bush, Soros, AKP

  (16.06.2006) - ABD, İsrail, Kemalizm

  (15.06.2006) - TMK çelişkisi

  (14.06.2006) - Zorlu süreç

  (13.06.2006) - Paradoks ve ikilem

  (11.06.2006) - Tesettür yorumları

  (10.06.2006) - Alarm zilleri

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004