Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Başörtüsüne takanlar



Türkiye’de ve dünyada yer yerinden oynasa, bazıları için bunlar ‘haber’ bile olmuyor. Çünkü onlar başörtüsüne fena halde ‘takmış’ durumdalar. Her fırsatta başörtüsü aleyhinde yayın yapmak için fırsat kolluyorlar.

‘Başörtüsüne takanlar’ın yaptıkları her şey çelişki kokuyor. Bir yandan, ‘başörtüsünü gündemden çıkaralım’ diyerek çeşitli yayınlar yaparlar, öte yandan da başörtüsü aleyhinde ‘ne etsek ne bulsak’ diye ‘buzağı’ aramaktan da geri kalmazlar. Burada hemen şunu ifade edelim: Başörtüsü tartışmalarının Türkiye’nin gündeminden çıkabilmesi için, yasağın; bütün neticeleriyle birlikte sona ermesi gerekir. Aksi halde, başörtüsünün gündemden çıkması ‘var olan yasağı unutmak/görmemek’ anlamına gelir ki buna ‘evet’ demek mümkün değildir.

Bakınız, dünyadaki pek çok hadise bir yana; Filistin’de insanlık ölüyor. İsrail, bir bahane bulmuş olmanın verdiği ‘cesaretle’ sorgusuz sualsiz Filistinlileri öldürüyor, tanklarla etrafa dehşet saçıyor. Yetersiz olsa da dünya insanlarından bu zulme tepkiler geliyor. Ama Türkiye’deki bazı yayın organlarında bu hadiseler neredeyse hiç yer bulamıyor. Örnek olması bakımından, “Türkiye’nin en çok satan gazetesi”nin birinci sayfasında bu konuda tek bir satır haber yok! (Bkz: Posta, 9 Temmuz 2006) (Aynı tarihli gazetenin iç sayfalarında da —gördüğümüz kadarıyla— sadece Abdullah Gül’ün İsrail’i eleştiren açıklamasına çok kısaca yer verilmiş.)

Peki, İsrail’in Filistinlilere reva gördüğü zulmü görüp haber yapmayanlar hangi ‘önemli’ haberi manşetlere taşımış? Tabiî ki başörtüsüyle ilgili bir haberi! Habere göre bugüne kadar her törende başları açık gösteri yapan Tunceli kız folklor ekibi, TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın önünde ilk kez ‘türbanlı’ olarak oynamış. Gazetenin haberine göre, folklorcu kızlar ‘üstelik başörtülerini türban şeklinde bağlamışlar.’ Gazeteye göre, ‘bu durum, halkın tepkisini çekmiş.’ Bitmedi, habere göre Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü kızların başının kimin emriyle kapatıldığını bulmak için inceleme başlatmış...

Evet, gördüğünüz gibi ‘başörtüsüne takanlar’ böyle işlerle uğraşıyor. Sanki Türkiye’nin ‘sorun’u bu! ‘Suçlu’yu bulunca, ekonomik kriz de düzelecek, ihracat da artacak, ülkeye huzur ve sükûn gelecek.

‘Başörtüsüne takanlar’ şunu unutuyor: Hedefiniz, AKP’ye muhalefet etmek ise başka gerekçeler bulun. Başörtüsüne takarak AKP’ye muhalefet etmeniz mümkün değil. Çünkü başörtüsü ‘Müslüman Türkiye’nin sahip çıktığı bir tesettür vasıtasıdır. Muhalefet etmek için başka bahaneler, başka kılıflar arayınız.

Nihayetinde bu bir ‘folklor’ ekibi. Üstelik taktıkları başörtüsü de —başörtüsüne takanların isimlendirdiği şekliyle— ‘türban’ değil. Yine onların ifadesiyle ‘ninelerimizin taktığı bir örtü.’ (Tabiî ‘türban’ da taksalar, kimsenin itiraz hakkı olamaz.)

SHP de bu gelişme karşısında hemen harekete geçmiş ve ‘mühim’ bir açıklama yapmış. Buna göre, SHP Genel Saymanı Memet Yula, Türkiye’nin hiçbir yöresinin halk oyununda ‘türban’ olmadığını kaydetmiş. Yula ayrıca, ‘’Tunceli’de (...) halk oyunları gösterisi sunan kız öğrencilere türban giydirilmesinin büyük aymazlık olduğunu’’ da ifade etmiş. (AA, 9 Temmuz 2006) (Türkiye’nin hangi yöresinde folklorcuların ‘türban’ taktığını, o yörelerde yaşayan ‘seçmen’ler biliyor... Cevabı, seçim sandıklarında duyulacak.)

İşte ‘o kafa’nın gündemi bu. Türkiye, ‘başörtüsüne takanlar’dan çok çekti, inşallah daha fazla çekmez...

10.07.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (09.07.2006) - Altta kalanın canı mı çıksın?

  (08.07.2006) - En tehlikelisi güven kaybı

  (07.07.2006) - “Hep bana” diyenler

  (06.07.2006) - Ayasofya’da ezan, namaz

  (05.07.2006) - Ciddiyet lütfen!

  (04.07.2006) - Gençlere siyaset yolu

  (03.07.2006) - Bu ateş bizi de yakar

  (02.07.2006) - Sosyetik dayak

  (01.07.2006) - Her şeyin bir bedeli var

  (30.06.2006) - Kökten işgalci

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004