Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Serdar MURAT

İstanbul-Trabzon - Elazığ hattı



Sürmeneli hafızları, Oflu hocalarıyla bilinirdi Trabzon.

Artık katilleriyle anılıyor.

Düşünürlerin şehri olan Diyarbakır’ın kapkaççılarıyla anılır olması gibi.

Ali Şükrü’sü bile gölgelendi Trabzon’un.

O Ali Şükrü ki, Birinci Meclisin en cesur ve en özgür sesiydi.

Susturdular. Cumhuriyetin ilk siyasî cinayetlerinden birine kurban gitti.

Artık kurban vermiyor Trabzon, kurban alıyor.

Bu konunun üzerinde çokça durmamız gerekiyor.

Göç, işsizlik ve “Vatan satıldı” beyanlarının kimleri nerelere sürüklediğini tahlil etmemiz gerekiyor.

Ama öyle mi yapıyoruz.

Sorumsuzluğun bini bir para…

“Trabzon’a asker sevk edilmesi”ni öneren gazeteci kimlikli militarist kafalar mı çıkmadı gazeteci etiketini taşıyanlar arasından, gitar kursundan dönen bir üniversite öğrencisini başında beyaz bir bere olduğu için terörist ilân eden yayıncılar mı?

Polis-adliye haberlerinde yıllarca, şüpheli ve zanlı ile sanık arasındaki farkın kavgasını verdik. Savcılık tarafından iddialar ortaya konulup, mahkemenin suçlu olduğuna hükmettiği kişiye ancak sanık denilebileceğini bazı yayın kuruluşlarına kabul ettiremedik. Sanık olan birçok insan sonradan beraat edip, normal vatandaş olarak hayatlarına devam etti ya da mahkûm oldular. Zanlı ise şüphe uyandıran ancak henüz suçu sabit olmayan kimseydi. Show-TV ve Flash TV bir üniversite öğrencisi Burak T’yi katil olarak milyonlara lanse ettikten sonra, Hrant Dink’i vuran silâhın gencin sırtında asılı duran gitarda saklı olduğuna da hükmetmişti.

Peki Ogün Samast’ın yakalanması ile birlikte bu yayın kuruluşlarımız çıkıp bu gençten ve kamuoyundan özür diledi mi? Ne gezer? Başarılı haberciliklerine(!) devam ettiler. Peki bu genci biri çıkıp vursa ya da linç edilse, bunun sorumlusu kim olacaktı?

Trabzon’a asker sevk etmeyi öneren yayıncılar ne yapıyor şimdi? Haber Türk’e sormak istiyorum. Yasin Hayal ve Ogün Samast’ın oturduğu Trabzon’un Pelitli Beldesi kimin kontrolünde? Cevap verin buna…

Pelitli Beldesi jandarmanın kontrolünde. Bir başka nokta Yasin Hayal’in bu gençlere atış talimi yaptırdığı taş ocakları kimin bölgesinde. Onlar da jandarma bölgesinde. Sıkıyönetimler bu ülkede neyi başardı ki, Trabzon’a gönderilecek asker bu sorunu çözsün.

Bu gençleri Hrant Dink’e ve rahip Santoro’ya karşı kışkırtan militarist zihniyet değil mi? Birçok emekli subayın makaleleri ya da konferansları ile bu hale gelmediler mi?

Yaşanan üç ihtilâl ve bir post modern müdahalenin sonuçları ortadayken, hâlâ mı bazı kafalar ‘çareyi asker’de görüyor, hâlâ mı kışladan medet umuluyor?

Türk basınının Hrant Dink cinayeti kadar vahim bir zihniyet cinayeti ile karşı karşıyayız.

Danıştay baskınında, Atabeyler ya da “sauna olayı”nda hatta rahip cinayetinde Türkiye olayların faillerini bulmayı başarıyor. Hablemitoğlu suikasti belki daha derinlerde olduğu için henüz o katmanlara ulaşılamadı, ama bu bile çok önemli başarı. Ancak fail bulunuyor, bu kez de olay aydınlatılamıyor. Arkasındaki bağlantılar neler? Tetiği kim çektirdi, sorusuna, tatmin edici bir cevap verilemiyor.

Şimdi böylesine önemli bir sorunla karşı karşıyayız. İstanbul Emniyet Müdürü Celalattin Cerrah, Trabzon Valisi Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir ve Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay’ın beyanları bu parlak başarıyı gölgeler mahiyette. Bu cinayetin iki ucu var. Biri İstanbul, diğeri Trabzon. İstanbul Emniyet Müdürü ile Trabzon’un mülkî amirleri bu işi dolduruşa gelmiş birkaç gencin işi olarak gösteriyorlarsa, bu iş bitmiş demektir. Kimse bu kadrodan olayların arkasındaki faillerin bulunmasını beklemesin.

Cinayetin arkasından bir şey çıkmayacağını söyleyen Trabzon Valisi Yavuzdemir. Vali sadece bunları söylemiyor, “Amatörce işlenmiş bir cinayet. İdeolojik örgüt yok. İsmini bildiğimiz kişi tarafından kullanılmış ve örgütlendirilmiştir. Teşvik edilmiştir” diyor.

Emniyet Müdürü Altay’ın bakışı ise aynen şöyle: “Mahkemeye çıkıp gazetelerde okuduğumuz pek çok şeyin uydurma olduğunu söyleyecekler.”

Peki bu zihniyetten olayı çözmelerini nasıl bekleyeceğiz? “Mutlaka bir örgüt işi bulunsun, bu iş şunlara havale edilsin” peşinde değiliz. Ama bu iş böylesine şefkatli cümlelerle ortaya konulursa, gelsin yeni Ogün Samast’lar…

Burada sadece Trabzon hattı değil, İstanbul-Elazığ hattı üzerinde de durmalıyız.

Danıştay saldırganı Alparslan Arslan Elazığ’lıydı. Ogün Samast’ı, eline silâh verip, cebine para koyup gönderen Yasin Hayal’in, “abi” dediği Trabzon’da üniversite öğrencisi Erhan Tuncel Elazığlı… Birilerinin yaptığı gibi Elazığ'a asker sevk edilmesini önerecek ya da silâh gitarının içinde hokkabazlığı yapacak değilim, ama emekli bir memur olan babası Ali Rıza Tuncel ile Yasin Hayal’in babasının Erhan hakkındaki açıklamaları dahi dikkate değer bilgiler içeriyor.

Peki iki önemli cinayet ve Elazığlı Alparslan Arslan, Erhan Tuncel yeterince ilginizi çekmiyor mu?

Ayrıca Erhan Tuncel hakkında Elazığlı yerel siyasetçilerden birinin bir partinin liderini, “bu adamın ilişkileri sakat” diye uyardığını aktarsam, bu sizin için bir şey ifade eder mi?

Niyet olayı çözmekse ifade eder elbette ki…

26.01.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (25.01.2007) - Özal'ı korkutan neydi?

  (24.01.2007) - İşte bu tablo

  (23.01.2007) - Çocuklar değil, katiller

  (22.01.2007) - Faili meçhul ezberi bozuldu

  (19.01.2007) - Unakıtan değil Şahin

  (18.01.2007) - Mısır’da hoşgörünün iksiri

  (17.01.2007) - Kerkük stratejisi

  (16.01.2007) - Nil’den Türkiye'ye bakış

  (15.01.2007) - Kerkük Fatihi

  (11.01.2007) - MİT ve muhbir linki

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004