Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

İsmail BERK

Çeşitleme



Zamanın demlediği ve yemlediği gayr-i fıtri beslenmelerin, bünyeleri hormonlaştırmaktan başka bir değeri yoktur. Zahiri büyüklüğün muhtevasındaki zafiyet, sonucu menfileştirmektedir. Müsbetin mahiyeti, suretine yansımalı. Büyütülmüş yapılarla, büyüyen yapılar arasındaki fark, aksiyon ve reaksiyon farkıdır.

***

Meçhule uzanan hayal denizinde boğulmamak için, karşı limana kulaç açacak kadar yüzme tecrübesine ve enerjisine ihtiyaç vardır. Kendi yelkenini, rüzgârı dikkate alarak doğru şişirenler, yelkenlerine hakim oldukları müddetçe rüzgâr onlara zarar veremeyecektir. Rüzgârı değil, yelkenlerini kontrol edenler hedefine kilitlenir.

***

Fikir coşkusunu aktifleştirmek için ne yapacağını bilenler, ortak aklın zembereğini kuranlardır. Yeri ve zamanı planlanmış zemberek, boşalarak uyarıcı özelliğini ortaya koyacaktır. Niyetini fikrine ve eylemine sabitleyip, ideallerine arkadaş yapanlar, yürüyecekleri yolun her şartına hazırlar demektir.

***

"Akıllı Beslenme/Beden", hayatın A ve B'sidir. "Akıllı Beden/Beslenme" (AB), coşkuya davetiye çıkarır. Hedefler, coşku ile hareket zeminini bulurlar. Yani "Akıllı Beden/Beslenme Coşkusu" (ABC) yaşanır.

Dördüncü adımda çalışmak esastır. Akıllı Beden/Beslenme Coşkusu, Çalışmak (ABCÇ) olur. Çalışma zevki, enerjiyi etkinleştirir. Birim zamanın ürettiği iş, verimliliği sağlayacak nitelikte olur.

***

ABCÇ noktasından tekrar döngüyü yapabilmek için, dinlenmeye/değerlendirmeye geçilmelidir. Akıllı Beslenmenin Bedeninde Coşkusunu Çalışkanlıkla Dinlendiren (ABCÇD) kazanacaktır. Böylelikle beslenme-çalışmak-dinlenmek üçlüsünün sıralaması içinde kendini gerçekleştirmelidir.

Kendine eşitlenmemiş hiçbir doğru, bizi başkasında yaşatmaz. Doğrunun kristal yansımasındaki şeffaf sonuç cezbeder içtenlikleri. Afakı saran olumlu neticeler, içimizin dışımıza eşitlenmiş hesap mutabakatıdır.

***

Erdemin kâsesinden bal akar. Küpünden sirke çıkmaz. Gönlünden muhabbet şerbeti içilir. Feyzinden canlar coşar. Fazilet çeşmesinde, berrak suyun içilesi azizliği vardır. Su gibi yapar içeni.

***

Kimlik, kişilik inşasıdır. Kişilik, ortamın eseridir. Çevrenin hasılatıdır. Doğru fikir, yanlış kişilikte ne kadar güvensiz ise, yanlış fikir de doğru kişilikte o kadar yanıltıcıdır. Fikirlerin doğru adreste doğru kişilere ihtiyacı var. Sağlam fikirler, sağlam zihinlere ve sağlıklı zeminlere emanet edilmelidir.

***

Meziyetini vehm eden, rüyasında görür varlığını. Hayal çukurunda besler kendini. Gün yüzü göremez hayalin tezgâhında dokunan halı. Basmak için yapılsa da, hayal zemin bulamaz gerçeğinde.

***

Demokrasi, zihni bulanıklığı kaldırmaz. Ezberci resmî aydınların hafızası, demokratikleşmeyi düşünmeye alışamadı. Bildikleri dışında, alternatif görüşleri dinlemeye de tahammüllü değiller. Böyle yaşadılar bugüne kadar. Bundan sonra böyle olamayacağının farkına varmaya başladılar.

Beraber yaşamanın makul çizgisi, birbirini kabullenmek ve yaşama biçimine saygı duymaktır.

***

Düşündüm ki hayata karşı mahcubum. Elimdeki kaynakları yeterince verimli şekilde kullanamıyorum. İrademin rotasında her zaman denize açılamıyorum. Sessizliğin limanından kalkan gemi, tekrar demirleyeceği limana ne zaman geleceğini planlayamıyor.

Bu durumda, irade niyete arkadaş olarak yol almalı. Planları dönüşüne uygun olur. Böylece maksadına hizmet eder. Mutluluğun şifrelerini düşünce dünyasına hakim kılmanın bir şeklidir bu.

***

Hatırayı yaşatmak, düne ait hafızanın sahibi olmaya bağlı. Hafızanın sadık emanetçileri, geleceğe taşıdıkları her mirasın değerine bağlı kalmak zorundadırlar. Yeni fikirler, böyle bir zeminde büyürlerse anlamlı ve kalıcı olurlar.

29.01.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (28.01.2007) - Risâle-i Nur’la düşünmek

  (25.01.2007) - Farklılaşma ile bütünleşme

  (24.01.2007) - Birlikte yaşama samimiyeti

  (23.01.2007) - Türkiye kendisiyle buluşmalı

  (22.01.2007) - Türkiye yol ayrımında

  (21.01.2007) - Yenilenmenin yerliliği

  (18.01.2007) - Hamasetle seçimi kotarma

  (17.01.2007) - Türkiye’yi markalaştırmak

  (16.01.2007) - YÖK yapılanması

  (15.01.2007) - MİT ve devlet yorumu

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004