Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Şaban DÖĞEN

Bugün Aşûra Günü



Bugün Hicrî takvimin onuncu günü olan Aşûra Günü. Her sene bu gün gelince aşûra tatlısı yapar, konu komşuya ikram ederiz. Bazan haftaya, hatta aya sarkar bu ikramlar.

Peki, bu güzel âdetin kaynağı nereye dayanmaktadır?

Aşûra Günü diğer günlerden daha farklı bir gündür ve Allah katında ap ayrı bir yere sahiptir. Fecr Sûresinin 2. âyetinde “Yemin olsun on geceye” âyetinde geçen on gecenin Muharrem ayının onuncu gecesine kadar olan geceler olduğu tefsirlerde belirtilmektedir.1 İlahî yemin içerisine girecek kadar önemli olan bu geceler kimbilir ne kadar mukaddes ve bereketlerle doludur. Onuncu gecenin gündüzü ise Aşûra Günü olarak anılmaktadır.

Cenâb-ı Hak bu güne başka bir değer vermektedir. Çünkü geçmişte bu günde seçkin kullarına birçok ikram ve ihsanlar dağıtmıştır.

Kaynaklardan öğrendiğimize göre Cenâb-ı Hak, Aşûra Gününde on peygamberine on ayrı ihsanda bulunmuştur. O gün Hz. Mûsa’yla birlikte inananları denizden geçirip kurtarırken Firavun ve ordusunu deniz sularına gömmüştür. Hz. Nuh tufandan o gün kurtulmuş, gemisi Cudi Dağına oturmuştur. Hz. Yunus o gün balığın karnından, Hz. Yusuf aynı gün kuyudan kurtulmuş, Hz. İsa aynı gün doğmuş ve aynı gün göklere yükseltilmiştir. Hz. Âdem’in (a.s.) tövbesi o gün kabul edilmiş, Hz. İsmail o gün dünyaya gelmiştir. Hz. Yakup o gün oğlu Yusuf’a (a.s.) kavuşmuş, gözleri o gün görmeye başlamıştır. Eyyüb Aleyhisselâm da aynı gün hastalıktan kurtulmuştur.2

İşte böylesine önemli ve harika hadiselere sahne olan Aşura Günü ve gecesini ihya etmenin büyük bir önemi vardır. Resûl-ü Ekrem (a.s.m) Yahudîlerin, Hz. Mûsâ’nın Firavundan kurtuluşunu yâd etmek maksadıyla oruç tuttuklarını görünce, “Biz, Mûsa’nın sünnetini ihyaya sizden daha çok yakın ve hak sahibiyiz”3 buyurarak Aşûra Günü oruç tutmaya başlamış, Ramazan orucu farz kılınınca da ümmetini serbest bırakmış, Yahudilere benzememek için de Muharrem’in 9-10 veya 10-11. günlerinde oruçlu olmayı tavsiye etmiştir. Âlimler sadece bu üç günde değil, bütün seneyi hayırlı bir temele oturtmak için ay boyunca çokça oruç tutmayı tavsiye etmiş, bereketinin sonra da devam edeceğini müjdelemişlerdir. Resûlullahın Ramazandan sonra bu ayda tutulan orucun en faziletli oruç oluşunu4 müjdelemesi bu fikre kuvvet vermektedir.

Aşûra Gününde oruçla yetinmeyip herkesin gücü ölçüsünde ailesinden başlayarak konu komşuya, yakınlara iyilikte, ikramda bulunmasının da büyük sevabı vardır. Bu farklılığı bilhassa ev halkına hissettirmek gerekir. Sevgili Peygamberimiz, “Her kim Aşura Gününde âilesine ve ev halkına ikramda bulunursa, Cenâb-ı Hak da bütün sene boyunca onun rızkına bolluk ve bereket ihsan eder”5 suyurmuşlardır.

Dipnotlar: 1. Hak Dini Kur’an Dili, 8:5793. 2. Sahih-i Müslim Şerhi, 6:140. 3. İbni Mâce, Sıyam: 41. 4. İbni Mâce, Sıyam: 43. 5. Et-Terğib ve’t-Terhîb, 2:116.

29.01.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (28.01.2007) - Allah’ı nasıl tanımalıyız?

  (27.01.2007) - Kur'ân'ı anlamak için

  (26.01.2007) - İbret alınırsa

  (25.01.2007) - Geçmez akçe

  (24.01.2007) - Hicrî yıla girerken

  (23.01.2007) - İnsanı iyilikleri kurtarır

  (22.01.2007) - İlmi sevmek

  (21.01.2007) - Şükür mü, şikâyet mi?

  (20.01.2007) - “Ölülerden ses gelmez”

  (19.01.2007) - Gaflet bulutlarını dağıtmak

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004