Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Abdurrahman ŞEN

Bu da “-cek, - cak” la kalmasın! n’olur...



Hafta içinde Milliyet’te iki gün üst üste yayınlanan bir haber ister istemez heyecanlanmama sebep oldu… Milliyet’in haberine göre; “Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün organizasyonu çerçevesinde Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ile Sinan Çetin, Osman Yağmurdereli ve Osman Sınav gibi yapımcılar özel bir toplantıda bir araya” gelmişlerdi. Bu toplantıda alınan kararlardan birine göre; “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teklifiyle Maliye Bakanlığı, başta Hollywood merkezli film yapımcıları olmak üzere yabancı sinema sektörü temsilcilerine Türkiye’yi çekici hale getirmek için yüzde 18 olan KDV oranının azaltılmasına yönelik  çalışma” başlatmıştı. Hollywood merkezli yapımcılarla eşit değil, daha özel ilgiye ve korumalara ihtiyacı olan sinemamıza ikinci bir müjde (!) daha vardı söz konusu habere göre.

Yıldız Yazıcıoğlu imzalı habere göre söz konusu “toplantıda Türk sinemasını ve televizyon yapımlarını geliştirmek amacıyla bakanlık, özel sektöre, İstanbul ile Zonguldak arasındaki kıyı şeridinde Amerika Birleşik Devletleri’ndeki benzerleri gibi stüdyolar kurulabilecek bir arazi tahsis etmeyi de teklif” etmiş. “Toplantıya katılan yapımcılar” ise “Şile’ye çok yakın olduğu belirtilen 600 dönümlük arazi konusunda, ulaşım gibi sorunlar doğabileceğini düşünerek kararsız” kalmışlar ve “İstanbul’un merkezinde farklı bir arazinin tahsis edilmesini” istemişler bakanlıktan. 

Ertesi gün Ahmet Destici imzasıyla yer alan aynı konudaki haberde ise biraz daha detay vardı. Buna göre bakanlık sinemacılara, “Kocaeli’nin Karadeniz sahilindeki Kefken kasabasındaki 600 dönümlük arazide Hollywood benzeri bir plato kurulması için harekete” geçmişti…

Söz konusu “toplantıya Osman Yağmurdereli, Osman Sınav, Sinan Çetin ve Türker İnanoğlu gibi tanınmış” sinemacıların katıldığı belirtilen haberin devamında ise şu şekildeydi:

”Kefken’de kurulması planlanan platonun altyapısı devlet tarafından yapılacak. Sinemacıların sıcak baktığı projenin en önemli çıkmazı platonun nasıl ve kimler tarafından işletileceği. Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürü Selahattin Ertaş; ‘Çok büyük bir arazi. Kurulacak platodan sadece Türk sinemacıları değil, yabancılar da yararlanacak. Ancak tesisi kim, nasıl yapacak? Hangi sermayeyle işletecek? Bunlar çok önemli’ dedi.

Türkiye Sinema Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (SE-SAM) Başkanı Yılmaz Atadeniz, Türk filmlerinin son zamanlardaki başarısıyla projenin tekrar gündeme geldiğini söyledi. Atadeniz; ‘Bir türlü hayata geçmeyen projeyi Atilla Koç yeniden gündeme getirdi. Bu çok büyük ve değerli bir arazi. Ne yazık ki başka gayelerle kullanıldığını duyuyoruz’ dedi.”

Evet… Yazımın başında “Bu da –cek, -cak’la kalmasın! n’olur…” deyişimin sebebi, sevgili Yılmaz Atadeniz Ağabeyimin; “Bir türlü hayata geçmeyen projeyi Atilla Koç yeniden gündeme getirdi” sözleri arasında gizli…

Benzer bir düşünce ilk olarak Sayın Namık Kemal Zeybek’in Kültür Bakanlığı döneminde gündeme gelmişti… O zaman plato için seçilen mekân Şile’deydi. O günlerde bu projeye medya geniş yer vermiş, düşünülen platonun nasıl olacağına dair farklı maketler gazete sayfalarını süslemişti. Aynı zamanda Yeşilköy taraflarında da sadece sinema sanatçılarının yararlanabileceği “huzur evi” tarzında bir dinlenme köyü yapılması da gündemdeydi ve onunla ilgili de ciddi adımlar atıldığı gazete sayfalarına yansımıştı.

Ancak… Sayın Ertaş’ın da itiraf ettiği gibi böylesi tesisleri yapabilme ayrı bir sorun işletebilmek ise ayrı bir sorun ülkemizde… Öyle ya… Bu “tesisi kim, nasıl yapacak? Hangi sermayeyle işletecek?”

Sinemamızın mevcut yapısıyla bu sorulara olumlu cevap verebilmek mümkün değil… Bakanlığın öncelikle bütçesi ve ardından da mevzuatları -bilebildiğim kadarıyla- müsait değil böylesi yatırımlara… O halde…

Neredeyse 17-18 yıl öncesinde gündeme gelen ve sinema gönüllülerini heyecanlandıran bir hareket, çeşitli gerekçeleri bulunsa da –cek,-cak durumunda kaldı.

Duâ edelim ki bu defa bir çıkar yol bulunsun ve ister Şile’de, ister Kefken’de ister başka bir yakın bölgede söz konusu plato kurulsun…

Unutmadan… Antalya’da kurulan bir platomuz var… Özel işletme hem de… “Gora” filmi dışında dişe dokunur kaç yapım istifade etti oradan? Kaç yabancı filme ev sahipliği yapabildi orası?

Galiba öncelikle hepimizin ciddî bir zihniyet devrimine ihtiyacı var?

Ne dersiniz?

Pursaklar boş durmuyor

“Bir sevindirici haber de Pursaklar’dan!” başlığıyla 2 Ocak günü sizlere “okuyan Şehir Pursaklar” isimli bir kampanyadan bahsetmiştim. Ankara’nın Pursaklar beldesinin, bir kampanyada kendisini “şehir” olarak sunmasındaki hedefin boş olmadığını Pursaklar’da bugün gerçekleşecek olan “II. Şehircilik Sempozyumu” ile bir kere daha anlamış oluyoruz.

Pursaklar Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Osman Kayaer’in bugünkü sempozyumla ilgili mesajını, aynıyla sizlerle de paylaşmak istiyorum. Tempolarının düşmemesi dileğiyle ve kutlayarak: “Sayın Abdurrahman Şen; Pursaklar, Ankara’nın kuzeyinde hızla büyüyen bir belde. Resmi nüfusu 27 bin olmasına rağmen reel nüfus 100 bini aşmış bulunuyor.

Pursaklar Belediyesi, birçok belediye yönetiminin aksine bilimsel şehirciliğe önem veren Başkan Selçuk Çetin liderliğinde bir kadro tarafından idare edilmektedir. Bu sebeple belediyemiz, Ankara’da bilim adamları ile belediyecileri buluşturma misyonunu üstlenmiş, her yıl şehirciliğimizin tartışıldığı bir sempozyum düzenlemektedir.

Bu sene Sayın Atilla Koç, Sayın Faruk Nafiz Özak, Sayın Beşir Atalay ve Sayın Melih Gökçek’in teşrifleri ile “II. Şehircilik Sempozyumu”nu 25 Şubat 2007 Pazar günü (bugün) Saat: 10.00’da Pursaklar Belediyesi Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirecektir.

Sahip olduğunuz birikim ve kamuoyundaki konumunuz sebebiyle şehirciliğimizin tartışıldığı sempozyumun duyurulmasına katkılarınızı bekliyoruz. İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.

Biz, şehirlerimizin ve şehirciliğimizin halkın gündemine girmesi ile daha güzel mekânlarda yaşayacağımıza ve daha mutlu bir hayat süreceğimize inanıyoruz.

“Türk Şehri ve Mimarisi”nin tartışıldığı II. Şehircilik Sempozyumu’na sizi dâvet ediyorum. Eğer şartlarınız müsait olursa sizleri aramızda görmekten büyük bir sevinç duyacağım.

Osman Kayaer / Belediye Bşk. Yrd.”

Programım müsait olmadığından bu nazik ve güzel dâvete icabet edemedim ama bu örnek çabayı kamuya duyurma görevimi yerine getirmiş oldum. Gönül arzu eder ki başka belediyelerimiz de benzer çapta kalıcı ve ileriye yönelik çalışmalar için bilimsel ve programlı adımlar atarlar.

25.02.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (18.02.2007) - Karagöz’ün yüzü artık gülüyor...

  (11.02.2007) - Mevlânâ’yı anlamaya çalışmak

  (04.02.2007) - Lâle Oraloğlu

  (28.01.2007) - Bize ne mi oldu?

  (21.01.2007) - Katledilen sadece Hrant Dink değil!

  (14.01.2007) - İhsan Işık’ın hakkını teslim etmek gerek

  (07.01.2007) - Sarmaşık sayı 10, sooon!

  (02.01.2007) - İbretlik bir gündü

  (24.12.2006) - 2006 yılı kültür ödülü kimin hakkı?

  (17.12.2006) - Bugün Şeb-i Arus...

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004