Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

DP’ye dönüş



3 Kasım seçiminde AKP’yi iktidar yapan oylar içinde, DYP’den gidenlerin de hatırı sayılır bir yeri vardı. Yıllar yılı AP-DYP çizgisinin kalesi olarak bilinen bazı şehirlerin silme AKP’ye yönelmiş olması da bunu gösteriyordu.

Bunun, her iki partiye bakan yönleriyle farklı sebepleri vardı. Türkiye’yi her alanda alabildiğine derin krizlere sürükleyen Anasol-M ortaklarına duyulan tepkiden, hak etmediği halde DYP’-nin de payını alması bu parti açısından geçerli sebeplerin başında yer alırken, AKP’nin ustaca bir toplum mühendisliği projesinin ürünü olarak yeni ve denenmemiş bir parti görüntüsüyle ortaya çıkmış olması ise onun açısından büyük bir avantaj oluşturdu. Ve 3 Kasım öncesi iktidarının yıpranmışlığı en fazla AKP’nin işine yaradı.

DYP’yi aşağı çekerken AKP’ye yol veren ortak faktör ise 28 Şubat’tı. Bu süreç Refahyol hükümetinin ortağı olması sebebiyle DYP’yi de hedef aldı ve yıprattı. Buna karşılık, iktidarın büyük ortağı olan RP’yi ve ardından devamı olarak kurulan FP’yi kapatırken, bu partide senelerce yönetici olarak görev yapmış, hattâ Refahyol’da bakan olmuş isimlerin Erbakan’la yollarını ayırarak kurdukları AKP’nin önünü açtı.

Seçimden sonra AKP, bir taraftan kendisini DP ve Menderes çizgisinin devamı olarak tanımlamaya çalışırken, diğer taraftan Özal’ı referans gösteren karışık mesajlar verdi. Ama bir konuda netti: Hedefi DYP’yi tamamen tasfiye edip tabanına oturmaktı.

Ve bu hedefi gerçekleştirmek için uyguladığı strateji, genelde DYP’yi yok sayıp kaale almama şeklinde tezahür etti.

Ancak Mart-2004'teki yerel seçimler öncesinde, şu anda gözden düşmüş olan o zamanki Genel Başkan Yardımcılarından biri, “Öncelikli hedefimiz DYP’yi çökertmek” diyerek baklayı ağzından çıkardı.

22 Temmuz seçiminde de hedef değişmiş değil. Bunu, cumhurbaşkanı seçimindeki tıkanmanın faturasını DYP-DP’ye yıkma ve DYP-ANAP birleşmesini sabote edip buradan da bir yıpratma kampanyası çıkarma noktasında sürdürülen kampanyalardan anlamak mümkün.

Ama zaman içinde işin rengi değişmeye başladı. Cumhurbaşkanı seçiminde AKP’nin yaptığı vahim hatalar, Erdoğan’ın fedakârlık ve feragat görüntüsü altında Gül’ü aday gösterip de işler sarpa sardıktan sonra harcayıp ortada bırakması, cumhurbaşkanını halkın seçmesi için son anda çıkarılan pakete Anayasa Mahkemesinden vize almasına rağmen sahip çıkılmaması, işin içinde başka işler olduğunu gösterdi.

Bunlar fark edildikçe, DP’ye karşı sürdürülen “Dindar cumhurbaşkanı seçtirmediler” kampanyasının yıkıcı etkisi izale olmaya başladı.

DYP-ANAP birleşmesinin “fiyasko” ile sonuçlandığı iddiasına dayalı kampanya da, oy tabanı olan ANAP’lı isimlerin DP’den aday gösterilmesi ve birleşme sürecinin tabanda başarıyla sürdüğü mesajının verilmesiyle boşa çıkıyor.

İlâveten, DP’nin seçim kampanyasında verdiği müsbet mesajlar da olumlu karşılık buluyor.

AKP icraatından duyulan hayal kırıklıklarının su yüzüne çıkması da buna eklenince, beş yıl önce DP tabanından AKP’ye giden oyların asıl adresine geri dönüş süreci başladı ve hızlanarak devam ediyor. AKP’den kopan DP oyları iddia edildiği gibi başka partilere değil, DP’ye gidiyor.

21.07.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.07.2007) - Son durum

  (19.07.2007) - Asıl ve taklit

  (17.07.2007) - Beş gün kala

  (15.07.2007) - Sakın, sakın...

  (14.07.2007) - Daldan dala

  (13.07.2007) - Statüko ve AKP

  (12.07.2007) - Yine mi yanlış hesap?

  (11.07.2007) - Girdap

  (10.07.2007) - Seçim ve Çankaya

  (08.07.2007) - Yankılar

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004