Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Halil USLU

Hayvanlar dünyası



Üzülerek ifade etmek gerekir ki, 21. yüzyılda insanlığın büyük ekseriyeti hayvanlar âleminden uzaklaşmıştır. Bunun çok sebepleri vardır. Bir tanesi apartmanlar dünyası bizi çok uzaklaştırdı. Hayvanlar bizi, biz ise hayvanları tanımaz olduk. Hatta okullarda okuyan çocukların çoğu hayvanların isimlerini duymuş, fakat kendilerini tanımazlar. Halbuki mazideki dünyamızda ve kitaplarımızda hayvanlar için özel yerler vardır. Dahası hayvanlar da Cennete gireceklerdir. TV seyretmeye vakit bulamıyorum, eğer bulursam hayvanlara ait yabancıların çektiği hayvanlarla ilgili belgeselleri ibret ve hikmetle seyretmekteyim.

Hayvanlar âleminin sırları asırlar boyu hâlen çözülememiştir. Başta Peygamberimiz Hz. Muhammed (asm) Efendimiz ve Hz. Süleyman (as) gibi peygamberler, onlarla lisanen konuşmuşlar ve konuşturulmuş. Düşünürüm, bütün hayvanlar konuşsaydı ne olurdu acaba? Gönül sultanları eserlerinde hayvanlara çok yer vermişler. Bediüzzaman Hazretleri çok risâlelerinde hikmetleriyle zikrediyor. Meselâ;

“…insanda ve hayvanda ‘sâika’ ve ‘şâika’ namıyla, aynı sâmia ve bâsıra gibi iki hiss-i âhari ilmen bulmuştum. Ehl-i dalâlet ve ehl-i felsefe, o gayr-ı meş’ur (şuur harici) hislere, hata ederek, ahmakçasına, ‘sevk-i tabiî’ diyorlar. Hâşâ, sevk-i tabiî değil, belki bir nev'î ilham-ı fıtrî olarak, insan ve hayvanı kader-i İlâhî sevk ediyor.

“Meselâ, kedi gibi bazı hayvan, gözü kör olduğu vakit, o sevk-i kaderî ile gider, gözüne ilâç olan bir otu bulur, gözüne sürer, iyi olur.

“Hem rû-yi zeminin sıhhiye memurları hükmünde ve bedevî hayvânâtın cenazelerini kaldırmakla muvazzaf kartal gibi âkilüllâhm (etçil) kuşlara, bir günlük mesafeden bir hayvan cenazesinin vücudu, o sevk-i kaderî ile ve o hiss-i kablelvuku ilhamıyla ve o sâika-i İlâhî ile bildirilir ve bulurlar..”1

Geçtiğimiz yıllarda gerek Türkiye’de, gerekse Güney Pasifik Okyanusu’ndaki deprem ve denizin karaya çıkması hadiselerinde hayvanların bağırmaları, kaçmaları anlata anlata bitirilemiyor. Gölcük depreminde gecenin karanlığında kediler, köpekler ve ahır hayvanları bağırmışlar kaçan kaçmış, ondan sonra deprem olmuş. Güney Asya’daki denizin karaya çıkmasından bir müddet önce en çarpıcı olay; zincirlere bağlı olan fillerin zincirleri kırması, tepelere koşması ve kendi bakıcılarını da sürükleyerek kurtarmalarıdır.

Medeniyet ülkesi kabul edilen Hollanda’nın bir bölgesinde bir tür sinek, ilaçlama ile imhâ edilmiş. Bu tür milyarlarca sineğin imhasından sonra, orada sârî hastalıklar zuhur etmiş. İlim adamları araştırmışlar, “Meydana çıkan o hastalık mikroplarını ancak öldürdüğümüz sinekler imha edebilir, o mikroplar onların yemi imiş” derler. Bunun üzerine Afrika’ya gidiyorlar, oranın ormanlarından aynı tür sinek getirerek, döllendirerek, çoğaltarak o hastalıktan kurtuluyorlar.

Şimdi, bu hikmetleri ve vazifeleri anlatılırsa, o vakit insan bu masum hayvanları nasıl öldürecek? Hayvan öldürmeyen insan, karşısındaki insanı nasıl öldürecek? Çünkü bu hikmetini çözemediğimiz hayvanların görevlerinden birisi hem dünyadaki dengeleri sağlamak, hem de eşref-i mahlûkat olarak yaratılan insana kudret-i İlâhiyenin emriyle hizmet etmektir. İnsan hizmetçisine nasıl zulüm eder ve katl eder?

Hayvanları öldürenlerin ve dövenlerin kulakları çınlasın. Her hayvan, Bediüzzaman’ın yengesi merhum Rabia Ünlükul annemizin kedisi gibi olamaz ki. Kendilerinden dinledim: Kedisi, seccadesini kirlettiği için dövmüş. O Van kedisi de bir km mesafeye gidip Norşin Camii’nde Hz. Bediüzzaman’a şikâyet ederek evi terk etmiş ve Hz. Üstad’ın kedisi olmuş.

Evet, bu mânâdaki hayvanlar dünyasının neresindeyiz?

Dipnotlar:

1- Mektûbât, 28. Mektub, Birinci Mesele

07.09.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (31.08.2007) - Hayvan suç işlerse!

  (24.08.2007) - Karanlıkta nur geceler

  (17.08.2007) - Mi’rac ve teknoloji

  (10.08.2007) - Arslan Ağabey

  (03.08.2007) - Türkmenoğlu ailesinden mektup

  (27.07.2007) - Son Şahitlerden iki aziz zat -2

  (20.07.2007) - Son şahitlerden iki aziz zat (1)

  (13.07.2007) - Kırşehir de çok renkli geçti

  (06.07.2007) - Trabzon'dan Çukurova'ya

  (29.06.2007) - Trabzon da bir değer

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri