Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Sorun, bu anlayışta!



12 Eylül 1980 ihtilâlinin ürünü olan “1982 Anayasası”nın değişmesi gerektiği hususunda umumî bir mutabakat sağlanmış durumda. İhtilâl anayasası, kabul edildiği günden beri tartışılıp eleştiriliyordu. Bilhassa son yıllarda, ihtilâl döneminde hazırlanan mevcut anayasanın değiştirilmesine çalışıldı. Tamamı değilse de, pek çok maddesinde kısmî değişiklikler yapıldı ve yapılmaya da devam ediyor.

Ancak, mevcut anayasanın; ‘ihtilâl şartlarında’ hazırlanmış olması kökten değişmesi gerektiği yönündeki talepleri sürekli canlı tuttu. Nihayetinde, gerek Avrupa Birliği yolundaki ilerlemeler ve gerekse diğer bazı şartların da zorlamasıyla yeni ve gerçek anlamda bir ‘sivil anayasa’ hazırlanması gündeme taşındı.

İktidar partisi yöneticileri sahip çıkmasa da, iktidar partisince hazırlatıldığı beyan edilen bir ‘anayasa taslağı’ kamuoyuna açıkladı. Taslağın açıklanmasıyla birlikte tartışmalar da alevlendi.

Tabiî ki yeni bir ‘anayasa’nın hazırlanması esnasında tartışma çıkmaması mümkün değil. İnsanlar konuşa konuşa, tartışa tartışa işlerini hallederler. Ancak bu yapılırken ‘kökten yanlış’lar yapılmamalıdır. Meselâ bir profesörümüz; yeni anayasa çalışmalarının “sivil anayasa çalışması” olarak isimlendirilmesine bile karşı çıkmış! Gerekçesini açıklarken de, “Doğrusu ben bu sivil anayasayı hiç içime sindiremedim. Türkiye’yi geçmişten bugünlere getiren anayasalar başka anayasalar mıydı? Hepsi sivil anayasaydı” demiş. (Milliyet, 14 Eylül 2007)

12 Eylül 1980 ihtilâli sonrası, ihtilâlin liderlerince sipariş edilerek hazırlatılan ‘1982 Anayası’na sivil demek mümkü ise ve bu görüşü de bir ‘bilim adamı’ dile getiriyorsa bize ne demek düşer? Bari ‘insaf’ diyelim ve dileyelim... Elbette ‘ihtilâl anayasası’nı savunmak isteyenler de onu savunabilir. Ama bunu yaparken, hiç değilse ‘ihtilâlcilerin hazırlattığı anayasa da sivil idi’ denmesin!

“Doğrusu ben bu sivil anayasayı hiç içime sindiremedim” diyen ‘bilim adamı’mız başörtüsü yasağı ile ilgili olarak da görüş beyan etmiş. Yeni oluşturulacak anayasada başörtüsü yasağının (onlar ‘türban’ diyor) kalkacağına ilişkin düzenlemelerin yer aldığı yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine ‘bilim adamı’mız şu karşılığı vermiş: “Bizim başörtüsü gibi bir sorunumuz yok. Bu ülkenin başörtüsü ile değil türbanla sorunu var...” (Agg.)

Peki, madem ‘başörtüsü’ ile değil de ‘türban’ ile sorununuz var; o halde ‘başörtüsü’ ile okula gelenleri kapıdan geri çevirmeyin! Bunun için önce aradaki farkı ortaya koyun! “Başörtüsü şudur, bu şekilde örtünürseniz okula girebilirsiniz” deyin! Bunu söylemeden ve başörtüsü ile türbanın farkını ortaya koymadan ‘lâf kalabalığı’ yapmak hiç de inandırıcı gelmiyor...

İşte Türkiye’nin ‘sorun’u bu anlayışta!

15.09.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (14.09.2007) - Herkes ne yapıyorsa bıraksın!

  (13.09.2007) - “Zam”lı Ramazan sevinci

  (12.09.2007) - İhtilâl anayasasının son günleri mi?

  (10.09.2007) - Fakirleri sevindirmek

  (09.09.2007) - Namaza çağrı

  (08.09.2007) - Ramazan hediyesi

  (07.09.2007) - ‘Namaz molası’nı ben talep ettim!

  (05.09.2007) - Küçük ayrıntılar

  (03.09.2007) - Yeni lider Çin mi olacak?

  (02.09.2007) - Hedefe ulaşmak için

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri