Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Gece ile gündüz bir olur mu?



İnsanın ‘bilmediği şey’e düşman olmasının tezahürleri her fırsatta görülüyor. Bilinmediği için ‘düşman gibi görülen’ değerlerin başında da ne yazık ki dinî değerler geliyor.

Medya organları da, yayınlarında genellikle bu hataya düşüyorlar. Din, İslâm, mukaddes değerler gibi kavramlara umumiyetle negatif/olumsuz anlamlar yükleniyor. Geçmiş dönem Yeşilçam filmlerinde de; ‘hacı, hoca ya da dindar’ sıfatlarıyla temsil edilen kişiler hep ‘kötü’ karakterler olarak canlandırılmıştır.

Dinî değerlere ‘bilinmediği için düşman’ olunmasında geçmiş yıllarda yapılan yayınların elbette tesiri olmuştur. Zaten bu değerlere, ‘bildiği halde düşman olunması’ daha fena bir davranış olurdu ve medyada sergilenen ‘düşman’lıkların böyle olmadığını düşünmek istiyoruz. Yani, aleyhte sergilenen bu tavrın ‘gerçeklerin bilinmemesinden kaynaklandığını’ tahmin ediyoruz.

Medyadaki bu davranışları örneklemek mümkün. Meselâ, Sudan’la ilgili bir haberde kullanılan fotoğrafta şu ‘resim altı’ notu düşülmüş: “37 bin Sudanlı’nın yaşadığı Otash kampından kareler... Ellerinde kamçılı hocalar nezaretinde Kur’ân öğrenen çocuklar...” (Yeni Aktüel, 1-7 Kasım 2007)

Resme bakıyoruz, Kur’ân öğrenen masum ve fakir çocuklar ile ‘hoca’ları görüyoruz. Ancak ellerde ‘kırbaç’ yok. Gerçekte varsa bile, fotoğrafa göre yok! Belki saklamışlar, onu bilemeyiz! O halde, bu ‘önyargı’ niçin? İllâ, Kur’ân öğrenen çocuklardan bahsedilince ‘hocaları tarafından kırbaçlarla dövülen çocuklar’ mı akla gelir? Bu ön kabul, Türkiye’deki eğitim sisteminin bir ürünü müdür?

Hadi bu ‘küçük’ yanlışı bir yana bırakalım. Peki, bir karikatürde “Ilımlı İslâm” ile “PKK”nın Türkiye için aynı ölçüde ‘tehlikeli’ olduğunu akla getirmek, hatta iddia etmek; Türkiye ve dünya gerçekleriyle bağdaşır mı? Karikatüre göre, ‘yılan’ın başı ‘ılımlı İslâm,’ kuyruğu ise ‘PKK.’ Ve bu ‘yılan,’ Türkiye’yi sarmış, boğmaya çalışıyor. Üstelik de bu ‘yılan’ın başı (yani ‘ılımlı İslâm’) muhtemelen ‘Sam amca’ tarafından okşanıyor... (Bahsi geçen karikatür ‘Sessiz Sedasız(!)’ Cumhuriyet’te yayınlandı, 6 Kasım 2007)

Bazıları diyebilir ki; “orada eleştirilen ‘İslâm’ değil, ‘Ilımlı İslâm’dır.” Böyle sözler sadece akıl karıştırmaya yönelik olur ve gerçeği yansıtmaz. Ilımlı ya da ılımsız, ‘İslâm’ hiç bir şekilde bir terör örgütüyle bir tutulamaz, tutulmamalıdır.

Tekrarlayalım: Bu tavır ve düşünce, Türkiye ve dünya gerçekleriyle uyuşmaz ve ‘kökten yanlış’tır. Bu yaklaşımda ‘kasıt’ yoksa, kesinlikle ‘İslâmı bilmeme, tanımama’ ya da ‘yanlış tanıma’ vardır. Bu sebeple, ‘doğru İslâm’ı anlatmak için gayret gösterenlere daha fazla iş düşüyor...

*

Anlatabiliyor muyum?

“Dürüst” insanları sevdiğini söyleyen ve Almanya’da yaşayan genç film yönetmeni Fatih Akın, filmleriyle ilgili bir soruyu cevaplandırırken şöyle demiş: “Filmi gördüğümde, ben de şaşırıyorum. Sonuçta Allah yaptırıyor bunu. Anlatabiliyor muyum? Film çekmek böyle bir şey. Sen sadece bir şeyin peşindesin. Belki de kaderin...” (Tempo, 1 Kasım 2007)

Müstehcen filmlere de imza atan Akın’ın bu tesbiti dikkat çekici. Allah (cc) neticesini hayretsin. Âmin.

08.12.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (07.12.2007) - Biri bize anlatsın

  (06.12.2007) - Anketten ‘korku’ üretmek tutar mı?

  (05.12.2007) - Yapanın yanında kâr mı kalsın?

  (03.12.2007) - ‘YAŞ’a imza tutar mı?

  (02.12.2007) - Ölenlerin listesi ve İskender Hikmet

  (01.12.2007) - Sigara dur, alkol devam et!

  (30.11.2007) - Hz. Mevlânâ'ya ilgi

  (29.11.2007) - Enerjiyi kirletmeyelim

  (28.11.2007) - Risâle-i Nur’a duyulan ihtiyaç

  (27.11.2007) - Toplumun sığınabileceği liman

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri