Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Cevher İLHAN

Başörtüsü yasağı YÖK’ün meselesi...



Son beş yıldır AKP hükümeti, özellikle inanç ve manevî değerlere dair meselelerde neye el attıysa, “kırılgan” tavrıyla daha da zorlaştırıyor; temel hak ve hürriyetleri daha da içinden çıkılamaz hale getiriyor.

Şimdiye kadar, özellikle Çankaya’nın bahane gösterilip “yapmak istedik, yaptırmadılar” taktiğini sürdüren siyasî iktidar, Cumhurbaşkanı seçiminden sonra bu taktiği bir başka şekilde devam ettiriyor...

Ne var ki sırf siyasî rantı hedefleyen ve “seçmene selâm” göndermeyi amaçlayan bu popülist politikalar, yasakçı zihniyetin elindeki kozları çoğaltıyor, yasakları daha da azdırıyor, problemi içinden çıkılmaz hale getiriyor.

Bu yanlış politikalarla mevcut anayasada yer alan “din dersleri” bile tartışma konusu edildi. Devletin dinle ilgili tek yetkili kurumu olan Diyanet’in açık fetvalarıyla dinî bir vecîbe olan “başörtüsü” demokratikleşme ve özgürlüklerin genişletilmesi adına yapılan yeni anayasa tartışmalarını bile tıkadı.

Ve yasakçı YÖK’ten onca şikâyetten sonra Cumhurbaşkanının atadığı yeni YÖK Başkanının tavrı, tâvizlerle illetli, kırılgan ve ürkek politikaların neye mal olduğunu bir defa daha ortaya çıkardı.

Bir öğrencinin TÜBİTAK’ta aldığı ödüle Millî Eğitim Bakanı’nın “tepki” gösterip “soruşturma” açtırması, yeni YÖK Başkanının çok geçmeden çark eden sözleri ve Başbakan’ın “uyarıları”, son beş yıldır siyasî iktidarın açmazını ele verdi...

* * *

Üniversitelerdeki bütün yasaklara karşı olduğunu söyleyen yeni YÖK Başkanının, konunun “yasakçı medya”da serrişte edilmesi üzerine, “yasaklar’ derken türbanı ve başörtüsünü kastetmedim” deyip çark etmesi dikkat çekici. Üniversitenin sorunlarından bahsedilirken sadece “başörtüsü ve katsayı sorunu”nun anlaşıldığını belirterek, “Ben farklı şeylerden bahsediyorum” diyerek cayması ibret verici...

Sonuçta yeni YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan’ın bu tavrı, yasakçıları daha da cür’etlendirdi. Yasakçı rektörler yeni YÖK Başkanının ve hükümetin kırılgan tavrını fırsat bilerek, yasağın yasal olduğunu ileri sürdüler. Öylesine ki bazı rektörler “Kimsenin gücü başörtüsü yasağını kaldırmaya yetmez” diye meydan okudular.

Anayasa Mahkemesinin, iptal edemediği Yüksek Öğrenim Kanununun Ek 17. maddesi hakkındaki gerekçesini yeniden yasağa dayanak yaptılar; Anayasanın 153. maddesinin açık hükmüne aykırı olarak...

Yeni YÖK Başkanı Özcan, çekingen ve kırılgan tavrını Meclis Başkanı ile görüşmesi sırasında da sürdürdü. Meclis Başkanı Toptan’ın, kameralar önünde “YÖK’le ilgili söyleyecekleriniz varsa...” önerisine, önce, “Hayır, mümkün olduğu kadar bu işten kaçınıyorum” diyerek karşı çıktı.. Toptan’ın, “Arada sırada bu konularda katılım için cevap vermek de lâzımdır” ısrarı üzerine, “Yok Hocam, Cumhurbaşkanı ve Başbakan tavsiye etti; ‘Aman Hocam... Bir şey söylersin, ipimizi çekerler’ dediler...” diye cevapladı.

Hemen sormak lâzım; Türkiye’de yüksek öğretimden sorumlu anayasal bir kurumun başkanı, millet iradesinin temsilcisi parlamento başkanıyla görüşmesinde, yüksek öğretimin meselelerini konuşmayacak da neyi konuşacak? Özgür ve demokratik eğitimin merkezi olması gereken üniversitelerde yasadışı dayatılan başörtüsü yasağının izalesi, ülkenin Meclis Başkanıyla paylaşılmayacak da kiminle paylaşılacak?

Yüz binlerce meslek okulu mezununun mağdur olduğu “katsayı” engelinin çözülmesi ele alınmayacak da hangi konu ele alınacak? YÖK Başkanı, Meclis Başkanından Türkiye’de demokratik özgür eğitimin önünü tıkayan üniversitelerdeki yasakların kaldırılmasını öncelikle talep etmeyecek de neyi talep edecek? Türkiye’nin “tank ihâlesi”ni mi, yoksa TRT’nin yılbaşı gecesi birkaç şarkı karşılığında Tarkan’a vereceği bir buçuk milyon YTL’yi mi?..

* * *

Hakikaten merak konusu; anayasanın 130. ve 131. maddelerinin düzeltilmesini, YÖK’ün tepeden dayatan yasakçı bir konumdan çıkarılması ve bütün demokratik ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de Yüksek Öğretim Kurumunun yetkilerinin “koordinasyon”la sınırlandırılması için, siyasî partiler nezdinde arabulucu olmasını millet irâdesinin temsilcisi Meclis Başkanından istemekten YÖK Başkanını sakındıran nedir?

Aslında bu tavrıyla yeni YÖK Başkanı daha baştan kendini bağlıyor.“Üniversitelerdeki tüm yasaklar kalkmalı” diyen ve hemen peşinden ilk iş olarak başörtüsüne karşı çıkan bir öğretim görevlisini arayarak sahip çıkan yeni Özcan, bu tavrıyla daha baştan yasağı kendine koyuyor.

Böylece, daha koltuğuna bile oturmadan, bütün yasakların kaldırılacağını söyleyerek kendisine özgürlükçü bir imaj vermeye çalışan Özcan’ın, daha işin başındayken, siyasî iktidardan gelen “aman dikkat!” uyarılarıyla konuyu konuşmaktan bile çekinmesi, özgür bir üniversite hayalini bir defa daha suya düşürüyor.

Yüz binlerce öğrenciyi, hak kazandıkları okullarıyla inançlarının gereği arasında takasa zorlayıp eğitim hakkından eden “başörtüsü yasağı”nın kaldırılması, üniversitelerde özgürlüklerin genişletilmesi YÖK’ün, YÖK Başkanının meselesi değilse, meselesi nedir?..

Anlamak mümkün değil...

17.12.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (15.12.2007) - Millet ciddî irâde bekliyor...

  (14.12.2007) - Din dersleri tasfiye mi edilmek isteniyor?

  (13.12.2007) - Tevhid-i Tedrisat...

  (12.12.2007) - “Pembe tablo” edebiyatı...

  (11.12.2007) - Ekonomik kıskaç

  (10.12.2007) - “Yaş” iş!

  (08.12.2007) - “Tesellî”

  (07.12.2007) - “Küreselleşme” felâketi

  (06.12.2007) - Komploya dikkat...

  (05.12.2007) - “Mânâsız, hakikatsiz, haksız, zararlı nizâ...”

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri