Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Sigara öldürür de, alkol güldürür mü?



Sigaraya karşı başlatılan kampanyalar başarıya ulaştı ve pek çok yerde sigara içilmesini yasaklayan kanun TBMM'de kabul edildi. Kanunun kabul edilmesi toplumun her kesiminden destek gördü ve görüyor. Hatta, sigara tiryakileri bile "Ah, keşke bu vesileyle biz de bu tiryakilikten kurtulabilsek" diye dua ediyorlar.

Maksadımız sigararın zararlarını anlatmak değil. Zaten bu konuda umumî bir uzlaşma, görüş birliği var: Sigara baştan sona sağlığa zararlıdır ve insanları öldürme noktasında 'terör'den de daha tehlikelidir!

Peki, sigara sadece kanun maddesi kabul edilerek önlenebilir mi? İşte bu konuda ihtilaf var. Çünkü sigara içilmesini önlemek için geçmiş yıllarda başlatılan 'para cezası'nın bir işe yaramadığı görüldü. "Burada sigara içmek yasaktır, cezası şu kadardır" yazan levhalar altında sigara tüttürenler görüldüğü gibi, bu ikazlar sigara içme nisbetini de azaltmadı. Kâğıt üzerindeki cezalar uygulanmayınca bu levhalar birer 'karikatür' fonksiyonu icra etti.

Kabul edilen kanuna göre, yasağın çerçevesi çok geniş. Kanuna göre, 4 ay sonra 'kahvehane'lerde bile sigara içilemeyecek. Bu madde ne ölçüde uygulanabilecek, bunu ancak zamanla göreceğiz. Ancak sigara ve benzeri bütün kötülükleri 'kökten' önlemek için yapılması gereken basit bir iş var ve nedense bu yol pek de akıllara gelmiyor: İnsanları genç, hatta çocuk denilecek yaşta eğitmek, ikâz etmek ve bu kötülükleri teşvik etmemek!

Nasıl ki, kendisi sigara içen bir baba, çocuğuna, 'sigara içme, ölürsün' dese bir işe yaramaz; Türkiye'yi idare edenlerin de bir yandan bu kötülükleri teşvik edip, öte yandan kanunla yasaklaması netice vermez. Sözkonusu teşvik illa da 'sigara için, kötülükleri de yapın' demek değil. Sigara içenlerin 'ideal kişiler' olarak gösterildiği her türlü faaliyet kınanmalıdır. Meselâ bir çocuk, izlediği bir dizi filmdeki başrol oyuncusunu sigara içerken görse, kendisi de sigara içmeye teşebbüs etmez mi?

Çok daha önemli bir konu da, sigara konusunda gösterilen hassasiyetin 'alkollü içkiler' konusunda gösterilmemesidir. Sigaraya hayat tanımayan yöneticiler, aynı hassasiyeti, aynı kararlılığı alkollü içkiler için de göstermesi gerekmez mi? Mevcut duruma bakılınca, 'sigara kötü, alkol iyi' diye düşünüldüğü akla geliyor.

Gerek medya ve gerekse Türkiye'yi idare edenler, bu çelişkiye bir son vermelidir. Sigara öldürür de, alkol güldürür mü? Bir yönüyle doğru, alkol güldürür, ama insanı 'deli' ettiği için güldürür! Sigara için her türlü yasaklamayı akla getirenler, alkollü içkilerden neden bu karar ürküyor?

Tekrarlayalım: Sigara gibi alkollü içkiler de mümkün olduğu kadar engellenmeli, yasaklanmalı, en azından teşvik ve reklam edilmemelidir. Ama bu kötülüklerle sadece kanun yoluyla mücadele etmek netice vermez. Daha ziyade, eğitimle, ikna ile, 'kalplere yasakçı koyarak' bu belâ ve felâketlerle mücadele edilebilir.

TBMM'nin sigara ile ilgili olarak kabul ettiği kanunla sevinenler, alkollü içki konusundaki vurdumduymazlığı da lütfen görsün. Sokağa sigara izmariti atanların ceza aldığı/alacağı bir ülkede, alkollü içki şişesi atanlar ceza almazsa 'adalet' tecelli etmiş olur mu?

Alkollü içkilerin sigaradan daha öldürücü olduğunu lütfen idrak edelim ve 'sinek'le mücadele ederken; 'yılan'la mücadeleyi unutmayalım...

06.01.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (05.01.2008) - Dünya üretir, Amerika tüketir

  (04.01.2008) - Baskının katmerlisi

  (03.01.2008) - Tacizcilerin destekçileri kim?

  (02.01.2008) - Vahşî kapitalizm

  (01.01.2008) - Geç kalmayalım

  (31.12.2007) - Yılın son günü

  (30.12.2007) - Dubai'de çarşaf giyer, İstanbul'da?

  (29.12.2007) - Dost Pakistan

  (28.12.2007) - Asım'ın nesli

  (27.12.2007) - 84. yıl marşı: Fukaralık

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri