Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Her müzeye bir mescid



"İhtiyaçtan fazla cami var, her yer cami doldu" denilen bir ülkede, "Her müzeye bir mescid!" talebini dile getirmeyi garip karşılayanlar olabilir; ama böyle bir ihtiyaç olduğuna göre ifade etmek de gerekiyor.

Dinî kavramlar, medyanın gündeminden hiç düşmüyor. Gün geçmiyor ki gazete ya da televizyonlarda; namaz, tesettür, cami, mescid ve benzeri konulardan biriyle ilgili haber yer almasın. Ancak bu haberlerin bir kısmı 'yalan, yanlış ya da eksik bilgi'ye dayanıyor.

Hürriyet'de yer alan bir 'okuyucu mektubu'nda, 'lavabolarda abdest alan kızlar'dan şikâyet ediliyordu. İstanbul'daki Sakıp Sabancı Müzesinde açılan bir 'resim sergisi'ni ziyaret eden 'okuyucu,' tuvalette karşılaştığı kızların lavaboda abdest almasına tepki göstermiş ve "Burası bu iş için uygun bir yer değil" demiş. Cevap olarak da, "Başka yer yok, n'apim!" cevabını almış. (9 Ocak 2008)

Abdest alanlara itiraz eden "okuyucu," "Ellerimi hijyenik olmayan bir ortamda yıkamak zorunda kalmam bana haksızlık!" demiş. Bununla iktifa etse neyse, alışıldığı üzere 'fetva' da vermiş: "Ayrıca dinimizde şartlar el vermiyorsa abdest almadan namaz kılmak da mümkün. (...) Yani her yerde bir mescid olması mı gerekiyor?" (agg.)

"Ha, bunu bileydin!" demek en iyisi. Tabiî ki; ihtiyaç duyulan her yerde ('her yer'e; ihtiyaç duyulan 'heryer' dahildir) cami ya da mescid açılması lâzım. Tabiî ki uygun şekilde abdest alabilmek için 'şadırvan' ile birlikte! (Adının 'mescid ya da cami' olması da gerekmiyor. Rahatça ibadet edilebilecek herhangi bir mekân bunun için yeterlidir.)

"Hijyen" sebebiyle itiraz edilmesi mümkündür, ancak buradaki 'suç'u; o lavabolarda abdest alanlarda aramamak lâzım. Zaten abdest alanlar güzelce ifade etmiş: "Başka yer yok, n'apim!" Yani orada ya da benzeri yerlerde abdest almak mecburiyetinde kalanlar da bu işten memnun değiller, ama başka yer yok, imkân yok, fırsat yok! Benzer şekilde biz de zaman zaman 'hijyen' olmayan 'otel lavaboları'nda abdest almak mecburiyetinde kalıyoruz. Niçin? Çünkü 'başka yer yok.' Gerek otellerimiz ve gerek 'müze'lerimiz ve gerekse alış veriş merkezlerimiz, insanlarımızın ihtiyaçlarına göre dizayn edilmemiş. Yani, otellerde ya da alışveriş merkezlerinde; ya da bu örnekte olduğu gibi bir müzemizde hijyene uygun şekilde abdest alma yeri var idi de, namaz kılanlar 'kasıtlı olarak' lavaboda mı abdest aldılar?

Bu konularda 'sempati' duyamayanlar en azından 'empati' kurabilmelidirler. 'Hijyen' lavabolarda el yıkamak onların hakkı ise ki hakkıdır, aynı şekilde 'hijyen şadırvanlar'da abdest almak da; ezanda kulağı olanların hakkıdır.

Çok yanlış olan değerlendirme, 'lavabo'larda abdest alanların bunu gösteriş için yaptığı şeklindeki değerlendirmedir. Ya Hu, daha kolay 'gösteri yapma' yolları varken, insanlar niçin 'az görünen' ve 'zahmetli' yolları seçsin ki? 'Lavabo'larda değil de, müze bahçesinde abdest alınmış olsa belki böyle bir 'itham'ın anlamı olabilir...

Lüften, yanlış bilgilerle mütedeyyin insanları incitmeyelim. Önce; ihtiyaç duyulan her yerde cami, mescid ya da hijyen şartlarına uygun 'şadırvan/lavabo' açalım, sonra kelâm edelim...

Her okula, her müzeye, her alışveriş merkezine bir mescit ve 'şadırvan' açılmasıyla ihtiyaç karşılabilir...

10.01.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (09.01.2008) - Çete tarlası

  (07.01.2008) - 'Çeşme' kaybolur mu?

  (06.01.2008) - Sigara öldürür de, alkol güldürür mü?

  (05.01.2008) - Dünya üretir, Amerika tüketir

  (04.01.2008) - Baskının katmerlisi

  (03.01.2008) - Tacizcilerin destekçileri kim?

  (02.01.2008) - Vahşî kapitalizm

  (01.01.2008) - Geç kalmayalım

  (31.12.2007) - Yılın son günü

  (30.12.2007) - Dubai'de çarşaf giyer, İstanbul'da?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri