Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

CHP'nin ödediği, 'dine baskı'nın bedeli değil mi?



Belki tartışmayı sürdürmek anlamsız, ama 'dine, dindara baskı yapıldı' şeklindeki tesbitlere bir kısım çevrelerden itiraz sesleri yükseldiği için bazı hatırlatmalar da yapmak gerekiyor.

Kendisini 'Türkiye Cumhuriyetini kuran parti' olarak tanıtan CHP'nin bugünkü hâli; geçmişte sebep olduğu uygulamalar değil mi? Bilhassa seçim dönemlerinde gündeme gelen ve bazı insaflı CHP yöneticilerinin de itiraf ettiği gibi CHP'nin milletle olan ilişkisinde tarih boyunca problemler yaşanmıştır. Tabiî ki bu problemler 'milletin inancıyla uyuşmama' çerçeveli olmuştur. CHP'nin bu konudaki tavrı ve milletten aldığı 'cevap' tek başına incelenmeye ve araştırılmaya değer.

CHP'nin 'Millî Şef' ilân ettiği İsmet İnönü'nün 'din' konusundaki tavrı zaman zaman fıkralara bile konu olmuştur. Anlatılır: CHP yöneticileri, seçim çalışmaları yapan İnönü'ye 'Paşam, biraz da dinden bahset' derler. O da, 'Tamam, bahsedelim' der. İnönü, bir mitingde konuşmasını yapar ve halkla vedalaşarak meydandan ayrılmak üzereyken CHP yöneticileri biraz da sitem ile; "Paşam, hani dinden, Allah'tan bahsedecektiniz?" diye sorarlar. İnönü de "Allah'a ısmarladık dedik ya!" şeklinde cevap verir...

İşte CHP'nin, milletin değerlerine yaklaşımı bu. Böyle olduğu için ve bu durumu da en iyi millet tesbit ettiği için, helâl reyleriyle hiçbir zaman CHP'yi iktidara taşımamıştır.

Hep söylüyoruz, bir daha tekrar edelim: Kuruluş tarihi itibarıyla 'en eski' parti olan CHP'nin, demokrasiye geçiş yılı olan 1950'den sonra yapılan seçimlerde hiç bir defa tek başına iktidar yüzü görmemiş olması tesadüf olabilir mi? Ondan sonra kurulan partiler büyümüş, iktidar olabilmiş iken; seçimlerde 'cumhuriyeti kuran parti' olarak propaganda yapan CHP, bazen 'ana muhalefet' partisi bile olamamış!

CHP'nin iktidar yüzü görmeyişi, 'tek parti' olarak Türkiye'yi idare ettiği yıllardaki davranışlarıdır. Bunların içinde ekonomik ve siyasî onlarca sebep olabilir, ama aynı partinin 'din' konusundaki tavrı da çok belirleyici olmuştur. Aradan yıllar geçmesine rağmen, 1950 öncesi yaşananları millet unutmamış ve CHP adayları şahıs olarak ağızlarıyla 'kuş' dahi tutabilse genelde başarılı olamamış, partilerini tek başına iktidara taşıyamamıştır.

'Tek parti' devrinde milleti inleten CHP'nin, çok partili siyasî hayata geçtikten sonra da bu konudaki tavrı pek değişmemiştir. Geçmiş yıllar unutulsa bile, '28 Şubat süreci'ndeki (1997) tavrı ve son genel seçimler öncesi duruşu da millet nezdinde itibar kaybetmesine sebep olmuştur.

CHP bugün dahi bu konulardaki gelişmeleri hep 'ters'ten okumakta, açılan cami sayısının çokluğundan, başörtülü öğrenci sayısının artışından şikâyet etmektedir. Millet nezdinde itibar görmeyen bu davranışlar ve geçmişteki kötü miras CHP'nin bedel ödemesine sebep oluyor.

Netice olarak CHP'nin bugünkü hâli, bilhassa 'tek parti' olarak Türkiye'yi idare ettiği yıllardaki 'dine karşı sergilediği tavrı'n bir bedeli olsa gerek...

12.01.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (11.01.2008) - 'Baskı'lar 1950'de başlamadı ki!

  (10.01.2008) - Her müzeye bir mescid

  (09.01.2008) - Çete tarlası

  (07.01.2008) - 'Çeşme' kaybolur mu?

  (06.01.2008) - Sigara öldürür de, alkol güldürür mü?

  (05.01.2008) - Dünya üretir, Amerika tüketir

  (04.01.2008) - Baskının katmerlisi

  (03.01.2008) - Tacizcilerin destekçileri kim?

  (02.01.2008) - Vahşî kapitalizm

  (01.01.2008) - Geç kalmayalım

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri