Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Eyvah, içki yasaklanacak!



'Alkollü içki muhibleri' alkollü içkilerin TV ekranlarında yapılmakta olan 'gizli reklâmları'nın yasaklanma ihtimaline karşı paniğe kapıldılar. Gerekçeleri de çok garip: 'Bu çağda yasak olur mu?'

Önce tartışmanın çıkış noktasını hatırlayalım: Hükûmete sunulan RTÜK'ün yeni yasa taslağına, "Alkol, tütün ürünleri ve uyuşturucu madde kullanımını özendirici türde yayın yapılmaması" maddesi eklenmiş. Taslağa göre film ve dizilerde, içkili sahneler, sarhoş görüntüleri ve sigara içenler sansürlenecek ya da hiç yayınlanmayacak. RTÜK, yaptığı açıklamada, taslak ile, alkol kullanımını 'özendirici' yayın yapılmamasının öngörüldüğünü belirtmiş. (Sabah, 24 Ocak 2008)

Alkollü içkilere karşı alınmak istenen bu tedbir, aynı tarihlerde uygulanan başka 'yasak'larla birlikte değerlendirilince yanlış yorumlara da sebep olmuş. Hatırlanacağı üzere, YouTube sitesine giriş, sitede yer alan bazı 'klip'lerin izlenmemesi için mahkeme kararıyla engellenmişti. Tabiî uygulanması neredeyse imkânsız olan bu karar, 'izlenmesin' denilen 'klip'lerin daha fazla izlenmesine de sebep olmuş. Dolayısı ile, bu yanlış yasak kararından yola çıkılarak 'içki yasağı' da "komik yasaklar" başlığı altında haberlere konu olmuş. Aynı haberde "TV'de kadehe sansür yolda" başlığıyla bir de ek habere yer verilmiş. Haberi okuyanlar, 'alkol yasağı'nın da 'komik olduğu, uygulanmaması gerektiği' ya da TV'lerdeki içki sahnelerinin devam etmesi gerektiği anlamını çıkarıyor. Bütün kötülüklerin anası olan 'alkollü içki'leri savunur şekilde yayıncılık elbette doğru değil.

Bütün dünyanın üzerinde ittifak ettiği bir konu var: Sigara ve alkollü içkiler insana ve insanlığa maddî ve manevî anlamda zarar vermektedir.

Hangi uzman çıkıp 'alkollü içkilerin faydaları'nı anlatan iki dakikalık ilmî bir konuşma yapabilir? Hangi eğitimci, alkollü içkilerin eğitim sistemi için gerekli olduğunu söyleyebilir? Hangi sosyal bilimci, hangi doktor, hangi siyasetçi, hangi 'yetkili kişi' alkolün çok iyi olduğunu, bütün vatan sathına yayılması gerektiğini söyleyebilir?

Faydalı olmuş olsa, yaygınlaşması için çalışılması gerekirdi. Yaygınlaşması için değil de, sınırlandırılması için çalışılıyor olması 'zararlı' olduğunun en büyük delilidir. O halde, gerek televizyon ve gerekse gazetelerdeki gizli ya da açık reklâmlarının sınırlanması ile ilgili çalışmalar desteklenmeli, hatta daha da yaygınlaştırılmalıdır.

RTÜK'ün hükûmete sunduğu yeni yasa taslağında yer alan bu talep, mutlaka desteklenmeli ve alkollü içkilerin reklâmı engellenmelidir. Maalesef, sigara reklâmları gazetelerde yer almazken, alkollü içki reklâmları tam sayfa olarak devam ediyor. Bu reklâmların sınırlanması gerektiği noktasında "Türkiye'yi idare eden"lere yapılan çağrılar, nedense karşılık bulmuyor. Türkiye'yi idare edenler, ilmen ve tıbben zararlı olduğu kesinleşmiş olan 'alkollü içkiler'e karşı sağlam bir duruş sergileyemiyor.

Samimiyetle şu sorunun cevabını da vermek lâzım: Sigara zararlı da, alkollü içkiler değil mi? O halde, sigara yasağı için sarf edilen gayretler, alkollü içkilerin yasaklanması ya da sınırlandırılması noktasında niçin sergilenmiyor? Yoksa, 'sarhoş'lar tahminlerimizden de güçlü mü?

26.01.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (27.01.2008) - Başka yolu yok

  (26.01.2008) - Eyvah, içki yasaklanacak!

  (25.01.2008) - Yasakçılarla mutabakat olur mu?

  (24.01.2008) - Yasakçılığı bırak, çeteye bak!

  (23.01.2008) - 'Mescid'lere sahip çıkalım!

  (21.01.2008) - Amerika gibi!

  (20.01.2008) - Kurtulmamız gereken 'ger'iciler

  (19.01.2008) - Bir kelime, bir işlem

  (18.01.2008) - Bir tuzaktan, bir tuzağa

  (17.01.2008) - Değerlerin değerini bilmek

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri