Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

'Mescid'lere sahip çıkalım!



Medyanın namaz takıntısı bitmiyor. Gün geçmiyor ki, din, diyanet, namaz, tesettür konusunda 'aleyhte' bir haber yorum yayınlanmasın.

Pazartesi günü gazetelerde manşet olan bir haber vardı. Buna göre, İstanbul'daki bir lisede 'mescid' varmış ve acar gazeteciler bu 'gizli mescid'i ortaya çıkarıp yılın gazetecilik hadisesine imza atmışlar!

"Bir tek imam eksik" başlıklı manşet haberinde şu bilgiler yer almış: "(...) Bir skandal daha. Radikal muhabiri, okulun içinde mescit olduğu iddiası üzerine öğle namazına az bir süre kala öğrencilerin arasına karışarak okula girdi. Zemin kattaki odanın çevresinde bir hareketlilik vardı. Odanın önündeki lavaboda öğrenciler abdest alıyordu. Halıfleks kaplı odaya okul görevlileri, öğretmenler ve öğrenciler giriyordu. Teneffüs zili çaldığında odada erkek öğrenci sayısı artıyordu. Vakit geldiğinde öğretmenler 'Sessiz olun' bakışı fırlattı ve namaz başladı. Dinî vecibesini bitiren öğrenciler ayakkabısını giyip dersin yolunu tuttu. Öğrenciler, dışarıdan gelen kimsenin dikkatini çekmeyecek bu küçük odanın yıllardır mescit olarak kullanıldığını anlatıyor. Bir öğrenci, 'Dört yıldır bu okuldayım, mescit hep vardı' diyor. Bir diğeri, öğretmenlerin namaz için baskı yapmadığını söylüyor." (Radikal, 21 Ocak 2008)

Evet, ortada bir skandal var, ama bu; herhangi bir okulda 'mescid' olması değil, bunu bir suçmuş gibi anlayan ve gammazlayan anlayışta!

Bir gün sonraki haberlerde, habere imza atan muhabir şöyle demiş: "Ben de dikkat çekmemek için mescide girip namaz kılmaya başladım. (...) Öğrenciler de namaz kılmaya başlayınca cebimdeki küçük fotoğraf makinesini çıkararak deklanşöre bastım." (Milliyet, 22 Ocak 2008)

Haberlere bakılırsa, okula iki müfettiş gönderilmiş ve soruşturma açılmış. Okul müdürü de okullarında 'mescid' olduğu iddiasını reddetmiş ve "Bu tür nahoş haberler okulumuzu yoruyor. Kesinlikle bu iddiaları kabut etmiyoruz. Böyle bir okula ben bile inanmıyorum" demiş. (agg.)

Uzun lâfın kısası, adı 'mescid' olmasa da okulda 'namaz kılınan bir yer' olduğu anlaşılıyor. Burada yanlış olan,-eğer haber doğru ise-okul müdürünün ya da diğer 'yetkililer'in okuldaki 'mescid'e sahip çıkmamış olmalarıdır! Herhangi bir okulda mescid olması niçin kötü, yanlış, utanılacak bir şey olsun ki? Orada ne yapılmış? İçki mi içilmiş, kumar mı oynanmış, adam mı bıçaklanmış? Aksine, kimseye bir zarar verilmemiş ve efendice abdest alınıp, namaz kılınmış! Namaz kılmaktan, abdest almaktan bu kadar ürkmek, bunlar 'kötü alışkanlık'mış gibi davranmak kime ne kazandırır?

Eğer okulların 'dert'leriyle ilgilenilmek isteniyorsa, okul çevresinde 'uyuşturucu satan şebeke'lerle uğraşılsın, mescidlerle değil! Mescidden de, namaz kılandan da eğitime hiçbir zarar gelmemiştir ve gelmez de. Ama sigara, alkol ve uyuşturucu gibi alışkanlıklardan sadece okula, eğitime değil; bütün Türkiye'ye, dünyaya ve insanlığa zarar gelir.

Okullarda mescid olması 'doğru'dur. Bu uygulamaları savunalım, (en başta da eğitimciler, yöneticiler savunsun) olmayan ve ihtiyaç hissedilen her yere yeni mescidler açalım!

23.01.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (21.01.2008) - Amerika gibi!

  (20.01.2008) - Kurtulmamız gereken 'ger'iciler

  (19.01.2008) - Bir kelime, bir işlem

  (18.01.2008) - Bir tuzaktan, bir tuzağa

  (17.01.2008) - Değerlerin değerini bilmek

  (16.01.2008) - Özgürlükler ertelenmesin

  (14.01.2008) - 28 Şubat itirafları erken başladı

  (13.01.2008) - İslâm dünyasının geleceği

  (12.01.2008) - CHP'nin ödediği, 'dine baskı'nın bedeli değil mi?

  (11.01.2008) - 'Baskı'lar 1950'de başlamadı ki!

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri