Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Değerlerin değerini bilmek



Millet olarak sahip olduğumuz maddî ve mânevî 'değer'lerin kıymetini takdir edemediğimiz her halde tartışılmaz. Değerlerimizin değerini bilmiş olsaydık, her halde tahrip edilmesine müsaade etmezdik...

Tahrip edilen 'değer'lerden söz açılınca akla ilk gelen, maddî değerlerin tahrip edilmesi oluyor. Tarihî eserlerin, cami ya da kervansarayların tahrip edilmesi de elbette 'cinayet'tir, ama bunun yanında mânevî değerlerin tahrip edildiği de unutulmamalıdır.

İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi ve Müzik İleri Araştırmalar Merkezi Eş Başkanı Prof. Cihat Aşkın, tahrip edilen başka bir 'değer'imizi hatırlatmış: Müzik başta olmak üzere kültürel değerlerimiz...

Prof. Aşkın, bir beyanında şöyle demiş: "Türkiye uzun yıllardır 'sözde' muhafazakâr iktidarlar tarafından yönetiliyor. Ancak bu büyük bir yanılsama. Eğer bizi gerçekten muhafazakâr iktidarlar yönetseydi, kültürel değerlerimiz bu derece hebâ olmazdı. Tabiî önce muhafazakârlığın ne olduğuna karar vermek gerek. Meselâ Britanya İmparatorluğu muhazafakâr yapısını korur. Neredeyse bin yıl boyunca tüm kültürel değerlerini korumuş, üzerinde titremişlerdir. İngiltere'de altı yüzyıllık binalar tüm özgünlüğü ve ihtişamı ile dim dik ayaktadır. Biz ise beş asırlık müzik eserlerimizin kaydını bile tutamamışız. Hep yakıp, yıktık. Günlük rant kaygısıyla muhteşem geçmişimizi yok ettik. Muhafazakârlık, tüm bu değerleri korumak olmalı. Muhafazakâr olduğunu iddia eden iktidarlar da bu değerlere sahip çıkmalı." (Star, Açık Görüş eki, 13 Ocak 2008)

Bu noktada, 'iktidar' olmakla 'muktedir' olmak arasındaki farkı görmek lâzım. 'Davul' muhafazakâr iktidarlarda, ama buna karşılık 'tokmak' her daim 'zinde güçler'in elinde olmuştur. Tabiî önemli olan neticedir ve neticede de sahip olduğumuz değerlerin tahribi maalesef önlenememiştir.

Bir bakıma yaşadığımız sıkıntıların temelinde de yine Prof. Cihat Aşkın'ın şu tesbiti yatıyor: "Biz Batı'ya açılmayı çok yanlış yorumladık. Batı'dan gelen akımlar tepeden inme bir mantıkla insanların hayatına girdi ama asla çözümlenemez ikilemler doğurdu. Hâlâ da bunların sıkıntısını çekiyoruz. Bugün değişik fikirlerden insanlar bu denli yüksek bir voltajla birbirleriyle çatışıyorsa bu dayatmanın eseridir." (agg)

Garbın 'fen ve ilmi'ni almak yerine, 'sefahat ve eğlencesini alma' yanlışlığı maalesef bizi bu noktalara sürükledi. Batı deyince 'balo'yu hatırlayanlar, nedense; araştırma, inceleme, keşif gibi konuları görmezden geldi. Avrupâî olacağız diye sahip olduğumuz değerlere düşman nesiller yetiştirilmeye çalışıldı ve belli ölçüde de mesafe kat edildi. Bu durum, bünyemize uymayan, yanlış bir 'ilericilik' yorumundan kaynaklandı. Özelde Avrupa ve genelde dünya, kendi öz değerlerine sahip çıkarak ilerlerken; Türkiye, sahip olduğu değerlerin kıymetini bilemedi.

Madem bu konular tartışma gündemine geldi. O halde sahip olduğumuz değerlerin kıymetini bilme, onlara yeniden sahip çıkmak durumundayız. Köklerimize değer verip sahip çıkarsak, kurulan tuzak, engel ve barajları da aşabiliriz. Hatırlamak lâzım ki, istikbal 'kökler'dedir. 'Kök'lerine sahip çıkan milletler, zillet ve sefaletten de kurtulur...

17.01.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (16.01.2008) - Özgürlükler ertelenmesin

  (14.01.2008) - 28 Şubat itirafları erken başladı

  (13.01.2008) - İslâm dünyasının geleceği

  (12.01.2008) - CHP'nin ödediği, 'dine baskı'nın bedeli değil mi?

  (11.01.2008) - 'Baskı'lar 1950'de başlamadı ki!

  (10.01.2008) - Her müzeye bir mescid

  (09.01.2008) - Çete tarlası

  (07.01.2008) - 'Çeşme' kaybolur mu?

  (06.01.2008) - Sigara öldürür de, alkol güldürür mü?

  (05.01.2008) - Dünya üretir, Amerika tüketir

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri