Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mustafa ÖZCAN

Gerekçe cereyanlar ve kavramlar



28Şubat sürecinin has isimleri arasında olan Zekeriya Beyaz galiba Takvim gazetesinde olsa gerek “Nurculuk hakkında ne dersiniz?” şeklindeki belli ki ısmarlama ve şike olan suâle şöyle cevap vermekteydi: “Nurculuk hakkında iki kavil var. Birisine göre İslâm içi, diğerine göre de İslâm dışıdır...”

Zaten başka türlü cevap verseydi şaşardık. Mısır’da bu hususlarla ilgili anlatılan gerçeğini aratmayacak bir fıkra var. Saltanat ve rejim hocasına sorulmuş ki: “Hocam çarşaf hakkında mütalâanız nedir? “Ne dese beğenirsiniz? Tabiî ki Baykalvari veya Bektaşivari cevap vermiş: “Zinhar haramdır...”

Bunun üzerine başka birisi atılmış ve sormuş: “Efendim kadınların kısa etek/şort giymelerine ne buyurursunuz?” Bunun üzerine klasik veya Beyazvari cevabı vermiş: “Fihi kavlani...” Yani iki görüş olduğunu söylemiş. Bektaşiye zeval olmaz...

Darbe dönemlerinde hep böyle olmuştur. 28 Şubat sürecinde Zekeriya Beyaz gibilerin yaptığını 27 Mayıs sürecinde Neda Armaner ve Turan Dursun gibiler icra etmişler. Darbeler döneminde icraat hep aynı olmuş. Hin-i hacette zaten bu tarz adamlar hep bulunur. Turan Dursun gider, Faik Bulut gelir vesaire... Sadaklarında daima atacak okları vardır. Sözü dallandırıp budaklandırmadan hemen söyleyelim. 27 Mayıs sürecinde Neda Armaner ve Turan Dursun gibiler Nurculuğun İslâm dışı bir cereyan olduğuna dair kitap yazarlar. Onu İslâmdışı kategoriye sokarlar. Dr. Neda Armaner, “İslâm Dininden Ayrılan Cereyanlar: Nurculuk” adlı bir kitap yazar. Laikçi tekfirciler veya zındıka komitesi bununla da kalmaz. Daha sonra İsmet Zeki Eyüboğlu İslâm’dan ayrılan cereyanlara bir yenisini ekler: Nakşibendilik.

Eskiden İslâm’dan ayrılanlar genellikle cereyan ve akım bazında ele alınırdı. Günümüzde ise moda değişti ve bu, kavramlara kadar indi. 27 Mayıs sürecinde yaşasaydı Neda Armaner’in kitabını muhtemelen Şahin Filiz kaleme alırdı. Şimdi ise Şahin Filiz cereyanlardan ziyade cereyanlara güç veren kavramları hedef alıyor ve başörtüsünün (onlar bühtanla türban diyor, türbanın da 12 Eylül rejiminin uydurduğu bir bid’at olduğunu Doğramacı’nın itiraflarından anlıyoruz) İslâm dışı olduğunu söylüyorlar. Zaten Bediüzzaman’ın onca muhakematı içinde tek mahkûm olduğu mesele tesettür meselesidir. Dolayısıyla şeairdir. İslâmda tesettür-ü nisvan meselesi dünden bugüne hep çekişmeli olmuştur. Ama unutmamak gerekir ki; İskilipli Atıf Hoca da şapka meselesi yüzünden idam sehpasını boylamıştır. Dolayısıyla Hareket Ordusundan beri kalkışmaların odağında ve gerekçesinde hep dinî eğilimler olmuştur. Karşı tarafa göre dindarlık, irticadır. Tekfirci laiklerin kullandıkları irticanın karşılığı İslâmda irtidat kavramıdır. Onlar da modernizme göre insanları ve kitleleri tekfir ediyorlar. Artık İslâmdışılık alanını da onlar belirliyorlar. Onların İslâm dedikleri şey de anti-İslâmcılıktır. Aslında, birçok kişinin de belirttiği gibi, irtica dinsizlerin takiyyesi ve şeriat düşmanlığı da İslâm düşmanlığının perdelenmiş hâlidir. Dolayısıyla kavramların simyası üzerinden bir kavga veriliyor.

***

Bu anlamda AKP’yi kapatma dâvâsının ikizlerinden birisi olan 27 Nisan 2007 muhtırasında Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri irticaî faaliyet olarak değerlendirilmiştir. AKP’nin kapatma dâvâsında ise kapatma gerekçeleri arasında Safahat’ın dağıtımı da var. 28 Şubat sürecinden itibaren kavganın en önemli ayaklarından birisi manevî algılar olmuştur. Milletin manevî dayanakları yıkılmak ve yerine maddî unsurlar ikame edilmek istenmektedir. Bundan dolayı kavganın en önemli odaklarından birisi Çanakkale ruhudur. Safahat ve Mehmet Akif Ersoy’un tasvir ettiği Çanakkale ruhu manevî dinamiklere haizdir. Öyleyse irticaîdir. Bu sebeple de Abdurrahman Yalçınkaya’dan önce Doğu Silahçıoğlu, Cumhuriyet gazetesinde yazmış olduğu makalede Akif ve onun da ötesinde İstiklâl Marşı’na sataşmış ve orada kullanılan manevî ifadeleri ve kavramları taşlamıştır. Keşke Turgut Özakman’larına yeni bir Çanakkale Destanı ve İstiklâl Marşı yazdırabilseler. Yazdıramazlar zira onda o ruhu mücerret yok. Onun yazacağı Çanakkale Destanı veya İstiklâl Marşı ile bırakın Çanakkaleyi savunmak bir köyü bile savunamayız. Destan yazmak için destansı adamlara ihtiyaç var. Mehmet Akif gibi...

***

Yine darbelerin ve darbecilerin vazgeçilmez gerekçelerinden birisi Nurculuk ve Bediüzzaman’dır. Son seferde farklı olsaydı şaşardık doğrusu. Damar kendisini sürekli olarak tekrarlıyor. Kapatma dâvâsıyla ilgili iddianamede yer alan gerekçelerden birisi de Isparta Belediye Başkanı Hasan Balaban’ın ilköğretim öğrencilerine içinde Bediüzzaman Said Nursî’yi anlatan bir kitabı dağıtması da vardır. Özakman’ın kitabını mı dağıtsaydı? Bu da aslında dine, diyanete tahammül edemediklerini gösteriyor. Tahammülsüzlüklerini önce yasaklayarak sonra da aforoz ederek gösteriyorlar. Başörtüsünü kamusal alanda yasakladıkları yetmiyormuş gibi bir de dinen aforoz ediyorlar. Halbuki bu aforizmaları yapanların tamamına yakını dinden bibehre insanlardır. İsmet Zeki Eyüboğlu gibilerin dine iltizamları veya bağlılıkları ne ki; dinî konularda yargıları senet sepet olsun.

Meseleyi eğip bükmeye gerek yok. Doğrudan mücadele edemediklerini, tevil ederek yani kimyasını bozarak ve dejenere ederek ortadan kaldırmayı deniyorlar. Er geç yanıldıklarını anlayacaklardır.

23.03.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (21.03.2008) - Deccal avcıları

  (20.03.2008) - Son döngü

  (19.03.2008) - Son hamle

  (18.03.2008) - ‘Özensiz ve gayri ciddî’

  (17.03.2008) - Pişmanlar yeniden sahnede

  (16.03.2008) - Kum ile kum saatinin ilişkisi

  (14.03.2008) - Boru paçalar, kaşınan hocalar

  (13.03.2008) - İdam coşkusu

  (12.03.2008) - Herakl’in kehaneti

  (11.03.2008) - 8 Mart tuhfesi

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri