Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Bediüzzaman yılları



Büyük İslâm âlimi Bediüzzaman Said Nursî, vefatının 48. yıldönümünde sadece Türkiye’de değil, dünyada da rahmetle anılıyor. “Ne var bunda?” sorusu akla gelebilir. Çok şey var. Çünkü Bediüzzaman’ın ilan ettiği ‘iman kurtarma dâvâsı’ bu günlere kolay gelmedi. En zor şartlarda, sabır ve sebatla bu noktalara gelindi.

Bediüzzaman, ‘unutulsun’ diye Isparta’nın Barla ‘köy’üne sürgün gönderilen bir ihtiyar. Her an göz hapsinde, her hareketi kontrol edilen ve insanlarla görüşmesi, konuşması yasaklanmış bir bahtiyar. Ömrünün 28 yılı hapishanelerde, nezarethanelerde, cezaevi hücrelerinde geçmiş... Neticede ‘iman’ tekniğe meydan okumuş ve elle yazılarak çoğaltılan yüzbinlerce nüsha Risâle-i Nurlar; bugün dünya dillerine çevrilmiş, okunan ve hayata tatbik edilen eserler haline gelmiş.

Başta Risale-i Nur Enstitüsü olmak üzere değişik vakıf ve kuruluşlar Üstad’ı çeşitli yönleriyle tanıtmak için çalışmalar yapıyor. Risale-i Nur Enstitüsü, bu çalışmaları “Bediüzzaman Haftası” başlığı altında devam ettiriyor. Bunun için onlarca yerde toplantı, panel ve konferanslar düzenleniyor. “Bediüzzaman Haftası” çerçevesindeki son toplantı nasip olursa 30 Mart 2008 tarihinde İstanbul’da yapılacak. Mehmet Altan, Atilla Yayla, Doğu Ergil, Cengiz Aktar ve Kâzım Güleçyüz’ün konuşmacı olarak katılacağı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayındaki toplantının güzel yansımaları olmasını şimdiden diliyoruz.

İstanbul’daki başka bir faaliyet de Rüstempaşa Medresesinde açılan “Barla Yılları” sergisi. Sergide Risâle-i Nur’un telif edilmeye başlandığı ilk belde olan Isparta’nın Barla ‘nahiyesi’nde yaşananlar anlatılıyor. Barla’ya sürgün edilen Bediüzzaman’a sahip çıkan “Barla Sıddıkları” da sergi vesilesiyle hayırla yad edilmiş oluyor.

Sergide, belki de herkesin duyduğu ama görmediği ‘belge’ler de var. Risâle-i Nur’da, bu eserlerin nasıl yazıldığıyla ilgili çok geniş bilgiler zaten var. İşte bu sergi, bu ‘bilgi’lerin ‘belgeleri’ni görmemize yardım etmiş oluyor. Bediüzzaman’ın ve onun talebelerinin elle yazdığı risâleler ve mektuplardan örnekler var.

“İnternet çağı”nda yaşayanlar için, bir kitabın elle yazılması ve çoğaltılmasını anlamak belki de kolay değil. Sergi, bir bakıma Türkiye’nin ‘gizli tarih’ini de bizlere hatırlatıyor. Son günlerde dillendirilen (tek parti devrinde) ‘dindarlara baskı yapıldı/yapılmadı’ tartışması; bir de bu sergi gezildikten sonra yapılmalı.

Elle çoğaltılan Risâle-i Nurların, evlerin duvarlarında saklanmış olması ‘baskı’nın derecesini göstermez mi? Hatırlamak lazım; Bediüzzaman’ın talebelerinden ve merhum Hafız Ali Ağabey, hapishanede vefat ediyor. Vefatından yıllar sonra bir şekilde evi de yıkılıyor. Enkazı kaldırılırken, evin duvarının içine gömülen ‘teneke kutu’lar bulunuyor. Bir de bakılıyor ki, teneke kutuların içinde elle yazılarak çoğaltılmış Risâle-i Nur nüshaları var. İşte, o ‘kutu’lar da sergilenen eserler arasında yer almış.

Bediüzzaman günleri ve haftalarını, inşallah ‘Bediüzzaman Yılları” takip eder ve edecek. Bunun için Risâle-i Nur eserlerini; nefsimizi muhatap olarak okumalı ve anlamaya çalışmalıyız. Risâle-i Nur bize değil, biz Risâle-i Nura muhtacız. En başta da bunu bilmeliyiz.

24.03.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (23.03.2008) - Teşvik eden Üstad

  (22.03.2008) - Çete üstüne çete

  (21.03.2008) - Tarihten ders almayı hâlâ öğrenemedik

  (20.03.2008) - “İnsaf” nerede kaldı?

  (19.03.2008) - Müstehcen yayından vazgeçilmeli

  (18.03.2008) - Mart, kapıdan baktırır

  (17.03.2008) - AB yolunda bir çelme daha

  (16.03.2008) - Yanlış üstüne yanlış

  (15.03.2008) - ‘Patron’lar kârda, millet zararda

  (14.03.2008) - Emekleye emekleye

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri