Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Tarihten ders almayı hâlâ öğrenemedik



“Tarihten ders almayı hâlâ öğrenemedik” diyen kişi, The Independent gazetesinin Ortadoğu uzmanı, ünlü yazar Robert Fisk. Gazetesinde yazdığı ve bu başlığı taşıyan makalenin tercümesi bazı gazetelerde yer aldı. Fisk, Irak Savaşını değerlendirmiş ve netice olarak ABD’nin, tarihten ders almadığını söylemiş.

İngiliz gazeteci yazısında şöyle demiş: “Tarihten tek öğrendiğimiz, adeta tarihten bir türlü ders alamıyor oluşumuz. Peki nasıl oluyor? Kimse 1920’de Iraklıların İngiliz güçlerine olan başkaldırısını okumuyor mu, ya da Churchill’in ertesi sene haşin ve vahşi şekilde Irak’a yerleşişini?” (Yeni Şafak, 20 Mart 2008)

‘Irak işgali’nde Amerika’nın şimdiye kadar 3978 askerini kaybettiğini hatırlatan Fisk, bu rakamın 1944 yılındaki Normandiya çıkartmasındaki kaybından daha fazla olduğuna da dikkat çekiyor ve şöyle devam ediyor: “Amerika’nın devasa askerî prestiji artık çok azaldı. Hatta, 11 ve 12. yüzyıldaki Haçlı Savaşlarının tam 22 katı kadar askerî güç var bölgede. Ne yapıyoruz diye bir sormalıyız. Demokrasi için mi, petrol için mi oradayız? İsrail için mi? Kitle imha silâhları için mi? Ya da İslâm korkusu için mi? Ve kötü bir tahmin yapmak istiyorum. Afganistan ve Irak’ı kaybettiğimiz gibi, Pakistan’ı da kaybedeceğiz. Varlığımız, gücümüz ve terörümüz evet terörümüz bizi uçuruma itiyor. Artık Müslüman dünyasını yalnız bırakmadan Ortadoğu’daki felâketi önleyemeyeceğimizi anlamamız gerekiyor. İslâm ve terör arasında bir bağlantı yok. Ancak Müslüman topraklarını işgalle terör arasında bir bağlantı var. Ve de çok komplike bir denklem değil. Ve illa da bir toplumsal sorgulamaya gerek yok bunu doğru anlamak için.”

Aynı gazetede yer alan Patrick Cockburn imzalı başka bir yazıda da, Irak savaşının “Baştan sona yalanlar savaşı” olduğu ifade ediliyor. Cockburn, “Bütün hükümetler savaş sırasında yalan söyler, fakat Birinci Dünya Savaşından bu yana diğer bütün çatışmalara kıyasla beş yıldır Irak’ta Amerikan ve İngiliz propagandası daha da güvenilmez bir hal aldı” demiş. (agg.)

Amerika ve İngiltere’nin Irak savaşıyla ilgili olarak sergilediği tavrı eleştiren yazarlar haklı. Ancak ‘tarihten ders almayı öğrenemeyen’ ülkeler sadece Amerika ya da İngiltere değil ki! Maalesef ülkemiz de tarihten ders almayı ‘hâlâ öğrenemeyenler’ arasında sayılabilir.

Son günlerdeki aktüel tartışmalara bile bu nazarla bakabiliriz. Amerika ya da İngiltere’de tarihten ders almış olsaydı muhtemelen Irak’a saldırmaz, binlerce masumun kanı akmazdı. Aynı şekilde Türkiye’yi idare edenler de tarihten gerekli ders ve ibreti alabilmiş olsalardı yok yere krizlere, tartışmalara, atışmalara şahit olmazdık.

Amerika ve onu destekleyen ülkelerin tarihten ibret ve ders almamaları yüz kızartıcı bir savaşın devam etmesine sebep oluyor. Türkiye’yi idare edenlerin geçmişten ders almamaları da hem maddî, hem de manevî kayıplara sebep oluyor. Geçmişten ders alınmadığı için atılan bir adım, milyarlarca dolar maddî zarara sebep oldu. Bu yanlış adımların bir de manevî zararı var ki, o da ayrı bir hesap konusu...

İbret alınsaydı, yanlışlar tekrarlanır mıydı?

21.03.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.03.2008) - “İnsaf” nerede kaldı?

  (19.03.2008) - Müstehcen yayından vazgeçilmeli

  (18.03.2008) - Mart, kapıdan baktırır

  (17.03.2008) - AB yolunda bir çelme daha

  (16.03.2008) - Yanlış üstüne yanlış

  (15.03.2008) - ‘Patron’lar kârda, millet zararda

  (14.03.2008) - Emekleye emekleye

  (13.03.2008) - ‘Şehid siyasetçiler’e rahmet!

  (12.03.2008) - Özgürlük olmayınca

  (10.03.2008) - Kriz ve tedbir

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri