Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Süleyman KÖSMENE

Muhtelif cevaplar



Ebru Eraldemir:

*“Babamı bir ay önce kaybettik... 13 yaşında bir kızım var, dedesine çok düşkündü. Babacığım ona birkaç kez rüyasında göründü. Her seferinde üzerinde krem rengi gömlek ya da beyaz havlu oluyor. Ve her seferinde yüzünde bir gülümseme ile ‘Çok rahat ve huzurluyum’ diyor, kızım öpmek istediğinde ‘izin vermiyorlar’ diyerek uzaklaşıyor. Sık gelmesini söylediğinde de ‘Ancak bu kadar izin alabiliyorum’ diye cevaplıyor... Birçok dinî yayında okudum; ölü ile rüyada iletişim kurulur diye. Sizce bu rüyalar neye işarettir...”

Öncelikle taziyetlerimi sunar, muhterem babanıza Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabr-ı cemil niyaz ederim. Allah onunla sizi Cennetinde kavuştursun. Âmin.

Rüya bir umuttur. Rüyada görmemek olumsuzluğa işaret değildir. Kızınızın dedesini rüyasında gülümser ve huzurlu görmesi şüphesiz hayra alâmettir. İnşallah o, âlem-i berzahta hep gülümsüyor ve hep huzur duyuyor. Kızınızın dedesini öpmesine izin verilmemesi, onu abartılı derecede övgüyle değil; rahmetle ve duâyla anmaya çağrıdır. Rüyada konuşan ruhun kendisi olabilir şüphesiz. Bu rüyalar duâ etmeye, umutlu olmaya ve salih amel işlemeye devama işarettir. Unutmayalım: Sizi muhterem babanızla buluşturacak en önemli adımınız salih amellerinizdir. Allah, salih amellerde sizleri ve bizleri muvaffak kılsın. Âmin.

Seda Eraldemir:

* “Bundan 30 gün önce dedemizi kaybettik. Benim 1,5 yaşlarında bir kız kardeşim var, geçenlerde evde hepimiz oturuyorduk birden bire dede diyerek içeriye doğru yürüdü, gözüyle evimizin çıkış kapısına kadar takip etti ve elindeki yiyeceği dede diyerek uzattı. Hepimiz çok şaşırdık; halam kardeşimin arkasından duâ ederek gitti. Lâkin herhangi bir şey göremedi. Sizce bunun dedem olabilme imkânı var mıdır? Eğer ki böyle bir durum söz konusuysa ruh, evini dolaşır, yakınlarını ziyaret edebilir mi? ”

Dedenize binler rahmet diliyorum. Ölen bir kişi, rüyada görülebilir. Aşikâre görülmesi pek gerçekleşmez. Ancak keşfe’l-kubur velîlerinin, günahsız ve masum olanların, hiçbir kural ve şart olmamakla beraber, bazen aşikâre görmeleri mümkün olabiliyor. Ölen kişinin ruhunun salih olması halinde sadece evini ve yakınlarını değil, salâhati derecesinde dünyayı ve kâinatı dolaştığı da bir gerçek. Çünkü ölen kişinin ruhu ölmüyor; yaşıyor. Eğer salih bir kimse ise kabirde çok fazla kalmıyor. Çıkıp geziyor. Üstad Bediüzzaman Hazretleri bu yüzden, kabre, ‘ruhların uçtuğu meydan’ mânâsında “meydan-ı tayeran-ı ervah” diyor1 ve bâkî ruhların eskimiş yuvalarını toprak altında bırakarak bir kısmının yıldızlarda, bir kısmının âlem-i berzah tabakalarında2, bir kısmının da cismânî âlemlerde gezdiğini haber veriyor.3

***

Tuncay Aksaç:

*“Eşim namaza niyetlenirken çok zorlanıyor, çok istemesine rağmen namazını çok zaman kılamıyor. Kur’ân okurken sıkıntı yaşıyor.”

Başta kendimiz olmak üzere, aile efradımızın ve çoluk çocuğumuzun namaz konusunda daha hassas olmalarını Rabbimizden bolca isteyelim. Bunun için Kur’ân’da bir duâ örneği var; Hazret-i İbrahim’in (as) duâsı: “Rabbic’alnî mukîme’s-salâti ve min zürriyyeti rabbenâ ve tekabbel duâ.’”4 Mânâsı şöyledir: “Rabbim! Beni ve benim soyumdan olanları namazını kılanlardan eyle. Rabbimiz duâmı kabul eyle.”

Kur’ân’ın önemle bildirdiği bu Peygamber Duâsını dilimizde ve gönlümüzde vird yapalım. Meselâ namazlarda selâmdan önce okumaya çalışalım.

Fakat namaz ve Kur’ân konusunda asla şiddet uygulamayalım.

G. Kılınç:

*“Kayınvalidemin ismi Naile ve ben bu ismi kızıma vermeyi düşündüm. Fakat biraz araştırma sonucu put ismi olduğunu öğrendim. Türkçe karşılığı muradına ermiş anlamında. Huzursuz oldum. Evladıma bu ismi vermem mahşerde onu utandırır mı benden hak ister mi? ”

Naile muradına, umduğuna ve rahmete ermiş kadın demektir. Put ismi ile alâkası yoktur. Olsa bile, sizin niyetiniz önemlidir. Allah kalbe bakar; kalıba ve lafza bakmaz. Bu isim, mahşerde utandıracak bir isim değildir. Allah mahşerde ameliyle, amelinizle ve amelimizle utandırmasın. Âmin.

Dipnotlar: 1- Sözler, s. 331 2- Lem’alar, s. 238 3- Sözler, s. 820 4- İbrahim Sûresi: 40

17.04.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (16.04.2008) - Nebe Sûresi’nin fazileti

  (15.04.2008) - Kısa kısa

  (13.04.2008) - İman tazelemenin önemi

  (12.04.2008) - Kısa cevaplar

  (11.04.2008) - Günahlarımız ve tövbemiz

  (10.04.2008) - Kısa kısa

  (09.04.2008) - Namazın bize kazandırdıkları

  (08.04.2008) - Namaz için sebep arayışı

  (06.04.2008) - Kısa kısa

  (05.04.2008) - Sorular - cevaplar

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri