Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Nimetullah AKAY

İnsanî münasebetlerle imtihanımız



Dünya hayatının imtihanında başarılı olmanın bir çok yollarından biri de insanlarla olan münasebetlerimizdir. Sadece kendimizi düzeltmemiz, iç dünyamızda kendimizle barışık olmamız yetmemektedir. Kendi nefsiyle mücadelede başarılı olan bir insanın gerçekleştirmesi gereken ikinci hamle insanlarla iyi bir münasebet içinde olmaktır.

Kâinatın Yaratıcısı kendi mahlûklarını yine kendi mahlûklarının şerrinden korumak için bilhassa şuur sahiplerinin uyması gereken mükemmel bir nizam kurmuştur yeryüzünde. İmtihana tabî tutulmuş insanlar dışındaki bütün mahlûkat görevlerini eksiksiz yaparken, hayır ve şer arasında tercih yapmakta serbest bırakılan insanoğlu, zaman zaman şerri tercih ederek varlıklar arasındaki düzene aykırı hareketlerde bulunmakta ve yaratılıştaki âhengin bozulmasına sebep olabilmektedir.

Yaratılış âlemindeki ahengin bozulmaması görevi insanlara verilmiş ve ancak bu yapıcı görevini yerine getirdiği takdirde imtihanı kazanmada önemli bir adım atmış olabileceği vaaz edilmiştir. “Kul hakkı”nın imtihanda başarılı olmada önemli bir yere sahip olmasının temelinde, insanların hemcinsleriyle iyi geçinmesi ve onlara zarar vermemesi gerçeği yatmaktadır.

Yaratılan her mahlûka iyi davranmak inanmanın önemli bir kuralı olmakla beraber bunların içinde insanlarla olan münasebetler en çok önem verilen konudur. Bu durum da bize gösteriyor ki, ahiretteki ebedî saadeti kazanmanın yolu dünya hayatının yaşanış şeklinden geçmektedir. Başta insan olarak, yaratılan bütün mahlûkatla uyumlu bir dünya hayatı yaşayan bir insan, ahireti kazanma yolunda önemli bir adım atmış demektir. Buradan, Hâlık-ı Kerimimiz olan Allah’ın rızasını kazanmanın önemli bir yolunun insanlarla olan münasebetlerimizden geçtiğini de anlamaktayız.

Bu dünya hayatında Allah’ın rızasını kazanmanın sadece ibadetle mümkün olmayacağı ve ibadetle birlikte bir insan olarak bizimle münasebettar olan bütün mahlûkatın haklarına riâyet etmemiz gerektiği gerçeği İslâm dininin hem dünya hayatına, hem de ahiret hayatına baktığı sonucunu rahatlıkla çıkarabiliriz. Evet dünya hayatı ahiret inancı olmadan bir değer ifade etmemektedir, ancak ahiret hayatının dünyada kazanılabileceği gerçeği de bize dünya hayatının bu cihetle oldukça önemli olduğunu göstermektedir.

Meseleye Allah’a hakikî bir kul olma nokta-i nazarından bakarsak, dünyanın da çok ehemmiyetli olduğu gerçeğini anlarız. Dünya, ebedî hayatların kazanıldığı, kâinattaki mükemmel nizamın tefekkür edildiği, Kâinat Sultanına hakkıyla kul olunduğu bir mekândır. İmtihanlı dünya olmasaydı insanlar meleklerden de daha üstün bir mertebeye çıkma imkânını bulamazlardı herhalde. O halde ölüm gibi zahiren çok acı hâletleri de olsa, dünya hayatının görünmeyen çok hikmetleri bulunmaktadır. Bu cihetle Rabbimizin isimlerinin önemli bir tecellî yeri olan dünyamızı sevmek zorundayız.

Dünyayı sevmek için, öncelikle dünya üzerinde en şerefli mahlûk olan insanları Yaradandan ötürü sevme ve kendimizi onlara sevdirme ameliyesini unutmamamız gerekir. Bizler sadece insanların insanca olmayan davranış ve düşüncelerini sevmeme hakkına sahibiz. Asrın büyük âlimi Bediüzzaman, insanları yüz kapılı bir hana benzetmekte ve bazı kapıları kapalı olsa da açık bazı kapılardan bu hana girebileceğimiz gerçeğini bize hatırlatmaktadır. Bu demektir ki, insanlarla olan münasebetlerimizde toptancı bir yaklaşım göstermememiz gerekir.

Görebileceğimiz insânî yönleriyle temas kurduğumuz bir kısım insanlara İslâmın yüce hakikatlerini anlatmamızın ehemmiyetini Peygamber Efendimiz (asm) muhtelif hadisleriyle ifade buyurmuştur. Bunlardan birisi “Bir insanın imanını kurtarmanın sahralar dolusu koyun tasadduk etmekten daha hayırlı olduğu” meâlindeki hadis-i şeriftir. Ayrıca komşu hakkına Yüce Peygamberimizin (asm) sıkça vurgu yapması ve insanlara teşekkür etmeyenin Allah’a şükredemeyeceği gerçeğini bize hatırlatması, hemen hemen bütün insan tipleriyle münasebetin ehemmiyeti konusunda bize oldukça önemli mesajlar vermektedir.

15.04.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (07.04.2008) - İmtihan süresi dolunca

  (01.04.2008) - Adil olmak veya olmamak

  (31.03.2008) - Yazmak veya yazamamak

  (25.03.2008) - Geçen onca yıllar

  (18.03.2008) - Sürekli mücadele

  (17.03.2008) - İnsanlık Muhammedî aydınlığa muhtaç

  (11.03.2008) - Husûmet askerleri

  (10.03.2008) - Sevgisizliği yaymanın vebali

  (04.03.2008) - Kim nereye gidecek?

  (03.03.2008) - Karanlıklara doğru yol alanlar

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri