Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Hakan YALMAN

Tarsus’ta Muhammedî (asm) muhabbet



Mağaralar İslâm tarihi içinde ayrı bir öneme sahip. Özellikle mukaddes topraklarda yer alan Sevr ve Hira mağaraları âlemlere Rahmet olarak gönderilmiş Zatın (a.s.m.) hayatında çok önemli bir yer tutuyor. Kâinat Sultanı ile insanlığın kelâm ile buluşma yeri Hira mağarası olmuş. İlk âyet orada inmiş ve bulunduğu belde arzın manevî merkezi olmuş. Yine aynı bölgede müşriklerin şerrinden İlâhî emir ile sığınılan ve maddî-manevî kalkan olarak vazife verilen Sevr mağarasının da kalplerimizde ayrı bir yeri var. Özellikle orada ‘Levlake Levlak’ Sultanının (a.s.m.) mübarek ağzında çok daha anlamlı hale gelen ‘Korkma! Allah bizimle beraber’ nidası asırlar sonrasında kalblerimize tatlı bir ürperti ve himaye altında olduğumuzun rahatlığı ile yansıyor.

Ülkemiz toprakları içinde de mağaranın İlâhî bir muhafazaya dönüşmesi hakikatinin yaşandığı mübarek bir belde olan Tarsus, iman ehli olan ve enenin nübüvvet tarafında dal budak salan tarihinde çok önemli bir yeri olan Ashab-ı Kehf’in de maneviyatının ağırlandığı bir bölge. Bu anlamda Ezelî Kelâm’da uzunca bir yer ayrılmış olan kıssaya mazhariyeti ile ayrı bir önem kazanıyor. Hira ve Sevr mağaralarından Ashab-ı Kehf’e uzanan yeryüzünde inananlar silsilesinin bir meyvesi de Tarsus Hanımlar Komisyonunun takdire şayan gayretleri ile geçtiğimiz Cumartesi günü Kutlu Doğum Haftası çerçevesinde hazırlanmış bir programa dönüşmüştü. Loşluğu ile bir mağara mübarekliğini hissettiren salonda bulunanların kalplerinde Rabb’lerine O’nun en sevdiği eseri olan âlemlere Rahmet olan Zat’a yönelik muhabbette Ashab-ı Kehf’in yer aldığı mağaranın, Sevr ve Hira mağaralarının ruhu vardı. Sanki salondakiler Hz. Ebubekir Sıddık radiyallahuanh misali âlemlere Rahmet olan şahsiyet-i Ahmediye birlikte olmanın tarifi imkânsız güzelliğini yaşadılar. Manevî duygular zirvede ve atmosfer muhteşemdi. İşlenen temel tema sevgiydi. Bu sevgi dolu bir atmosferde yaşandı.

Son zamanlarda toplum hayatımızda eksikliği açık olarak hissedilen en önemli kavram sevgi olmalı. Bizler muhabbet fedaileriyiz ve bütün insanlığa sevgiyi ulaştırma konumundaki bir hizmetin mensuplarıyız. Bu âleme sevgiyi en katıksız ve safi şekli ile taşıyan ve bütün hayatını sevgi ile yaşayan Hazret-i Muhammed (a.s.m.) olmalıdır. Onun yolunda olmaya çalışan her hizmet mensubu da sevgi zemininde bir hayat tarzı oluşturmak ve bunu bütün âleme yaymak durumundadır.

Varlığın aslı ve alt yapısını oluşturan temel faktör muhabbet olmalı. Kevnler yani varlıklar ya da kâinat sonsuz bir cemalin yani her tarafı kuşatan güzelliğin şuurlara yansıtılması ise eşyanın özünü de güzellik kavramı şekillendiriyor demektir. Güzelliklerin en safı ve bütün âlemi kuşatan soyutlukta olanı ise iman olmalıdır. Bu güzelliklerin iman penceresinden yansıdığı ruhlar, tarifi imkânsız bir ilâhî neş’e, varlıkla aynı ritmi paylaşmanın muhteşem hazzını yaşarlar. Bu duyguların zirveye çıktığı anlar ise kullar ve Yaratıcı arasındaki muhabbet lisanı olan kâinatın dönüm noktası kabul edilebilecek anlar üç aylar ve mübarek geceler gibi anlardır. Bu günlerde varlığın özünü teşkil eden muhabbetin ruhlardaki titreşimi daha belirginleşir ve bütün kalpler Samed’e ayineliği daha belirgin hissederek Ezeli Güneş’in kalpleri ısıtan sıcaklığına mukabil olurlar. Onun muhabbetinden kaynaklanan sıcaklık yürekleri ısıtır. Öyle ki, o yüreklerde birer pas ve tortu şeklinde yerleşmiş kırgınlıklar, kin ve nefretler erir ve zaman zaman yanaklardan süzülen ılık gözyaşı damlalarına dönüşerek akıp giderler. Sosyal hayatta, aile ilişkilerinde ve dâvâ adamlarının omuz omuza yürüdükleri yollarda fındık kabuğunun bir köşesinde tortu şeklinde bulunan hissi yaklaşımlar bu dönüm noktalarında gerçek kimliğine bürünür ve gözü karartan, kalbi boğan konumlarından uzaklaşırlar. Bugünlerdeki kucaklaşmalarla kırgınlıkların oluşturduğu ayrı düşmüşlük duyguları yerini dâvâ arkadaşları ve tek kalble algıladıkları kâinatın bütün zerreleri ile bütünlük ve muhabbete terk eder.

Tarsus’ta bu duyguların yaşanmasına zemin oluşturan bir programın hazırlanmasına ve başarı ile yürütülmesine vesile oldukları için başta Yasin Yıldırım, eşi ve Serpil Hanım olmak üzere bütün Tarsus Yeni Asya okuyucularına ve aynı dâvâya gönül vermiş ehl-i imana sonsuz teşekkürler ediyor Ashab-ı Kehf ve Ashab-ı Sevr ile birlikte haşrolmaları için gönülden duâ ediyorum.

Özellikle bu günlerde büyüklüğü ile kâinatı kuşatan ve muhabbetini ruhlarda yansıtmayı irade eden âlemlerin Rabb’ini anlamak üzere, O’nun güzelliklerini bütün âleme ilân etmek gayesi ile bir araya gelmiş toplulukların muhabbeti daha belirgin yaşaması ve O’nun sonsuz sevgisine parlak bir ayine olmayı hedeflemesi belki de böyle günlerin en önemli sonucudur.

Ruhları saran sıcaklığı ile kendini daha belirgin şekilde hissettiren Rahman-ı Zülcemal’in arzusu doğrultusunda bütün zerrelerimiz muhabbetin sıcaklığı ile titreşsin. Temel prensipleri acz, fakr, şefkat ve tefekkür olan nuranî topluluğun fertleri muhabbetin en katıksız ve karşılıksız şekli olan şefkati önce birbirlerine karşı hissetsinler. O muhabbetin sıcaklığını bütün İslâm âlemine ve insanlığa yansıtsınlar. Bir kâse-i fağfur hükmünde olan ruhlarda manevî atmosferin lâhuti dokunuşu ile oluşan muhabbet avazı hiç susmadan ezelî muhabbetin sonsuzluğu ile buluşsun ve ebeden devam etsin.

07.04.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (31.03.2008) - Melek gibi melikler ve adil hakimler

  (24.03.2008) - Bizim çelengimiz Medresetü’z Zehra çiçeği olsun

  (17.03.2008) - Barışın zemini Nur-u Muhammedî (asm) olacaktır

  (10.03.2008) - Dâvâmız dünyaya mal olmalı

  (03.03.2008) - Hakkın zemininde insanî buluşma

  (28.01.2008) - Varlık ve insan

  (21.01.2008) - Başörtüsü, meşrûiyetini Kur’ândan alıyor

  (14.01.2008) - Cemaat ruhu dünyaya ışık tutacak

  (07.01.2008) - Zıtlıklardan kudrete ulaşmak

  (31.12.2007) - Yılın son günü ve günahlarımız

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri