Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Mayıs 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Nimetullah AKAY

Kimi sevindiriyoruz?



Allah’ın rızasının cârî olmadığı her amel şeytanı sevindirir. Yaptığımız her işle ya Allah’ı sevindirir şeytanı kahrederiz, ya da şeytanı sevindirir Allah’ın ya Gaffar veya Kahhar isminin tecellîsine sebep oluruz. Yaptığımız işlerde üçüncü bir ihtimal düşünemeyiz. Ortada olmak da mümkün değildir. Yani bir insan “Ben ne Allah’tan, ne de şeytandan yanayım” deme imkânına sahip değildir. Böyle bir tarafsızlık görüntüsü zaten şeytan hesabına geçecek bir durumun ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.

İnsanlar Hâlık-ı Kâinat olan Rabb-i Rahîmin emirleri dairesinde yaşamak için bu dünyaya gönderilmişse de, ne yazık ki çoğu zaman şeytan devreye girmekte ve insanoğlunun bu ehemmiyetli görevini ihmâl etmesine sebep olmaktadır. Bu çerçevede bu dünya hayatında iman ve küfür olmak üzere sadece iki cephenin var olduğunu söylemekten başka bir tercih hakkımız bulunmamaktadır.

İman cephesini, Allah’ın emirlerini yerine getirmek ve nehiylerinden kaçınmak hâletleri oluştururken; küfür cephesinde ise imana mugayir her hâl yer almaktadır. Şükürler olsun ki biz Müslümanlar iman cephesinde yer almaktayız. Ancak bu cephede oluşumuz, şeytanın fitne ve fesatlarından tamamen kurtulduğumuz mânâsına gelmemektedir. Zira o mel’unun en büyük saldırıları bize olmaktadır. Çünkü o zaten küfür cephesinde olanlar üzerindeki emellerine ulaşmıştır. Boş duracak değil ya, elbette iman cephesinden gedikler açmak ve iman nuruyla aydınlanmış kalplerde küfür tohumlarını ekmek için elinden geleni yapacaktır. İşte burada biz ehl-i imana büyük görevler düşmektedir.

İman cephesini şeytanların saldırılarından korumak görevi, bu dünya misafirhanesinde imtihanı kazanmamız için hiç ihmal etmememiz gereken bir vazifedir. Hayatımızın en büyük mücadelesi şeytan ve onun içimizdeki temsilcisi olan nefisle olmaktadır. Hayatımızın en büyük cihadı da budur. “Su uyur düşman uyumaz” kabilinden bu, ebedî hayatımızı mahvetmek için uğraşan ve dünyada da bizleri rezil ve rüsvay etmek için çabalayan düşmanımız olan nefis ve şeytanımız uyumamaktadır. Her hal-u kârda biz insanları, hususan iman edenleri sinsî tuzaklarına düşürmeye çalışmaktadırlar.

Açık bir şekilde şeytanın işleri olduğunu bildiğimiz amellerden kendimizi kurtarmamız çoğu zaman mümkün olurken, diğer taraftan zahirî olarak kendimizi haklı gördüğümüz hallerde nefsimiz ve şeytanların tuzaklarına düşmemiz kolay olabilmektedir ne yazık ki... İşte bu durumla şeytanlar bizim üzerimizden emellerine ulaşabilmektedirler. Bu durum bazı durumlarda “şeytanın sağdan yaklaşması” olarak değerlendirilmektedir. Bu noktada şeytanî tuzaklara düşmememiz için azamî bir şekilde dikkatli olmamız gerekmektedir.

Görünmesi ve fark edilmesi zor olan nefsânî ve şeytânî tuzaklar hayatımızın her anında, bilhassa insanlarla ve bilhassa dâvâ arkadaşlarımızla olan münasebetlerimizde her an karşımıza çıkabilmektedir. Bu tür durumlarda gafil avlanmamak için elimizde önemli kıstaslar bulunmaktadır. Kur’ânî devalarla hastalıklarımızı tedavi edebilirsek ve bunun için Allah’ın biz insanlara rehber-i ekmel olarak gönderdiği Peygamberimizin (asm) yolunu kendimize yol edinirsek bu görünmez şeytanî tuzaklardan kurtulmamız önemli ölçüde mümkün olacaktır.

Muhabbet, uhuvvet, ihlâs, samimiyet, tesanüt ve fedakârlık gibi kaideleri hayatımızda olabildiğince geçerli kılabilirsek şeytanların bir çok hilesini bertaraf edebilme imkânımız olacaktır. Aksi takdirde, düşmanlık, kin, menfaat, ayrılık, gurur, enaniyet gibi duygular hem dünya hayatımızı çekilmez hale getirecek, hem de ebedî hayatımızı karartacaklardır.

Hiçbir inananın kendini kardeşlerinden üstün tutma hakkı olamaz. Kimse sadece benim düşündüklerim ve yaptıklarım doğrudur, diğerlerininki baştanbaşa yanlıştır deme bencilliğini göstermekle kendini haklı çıkaramaz. İmanın gerçek nuruyla nurlanan insanlar, insanları eksiklikleriyle birlikte kabul etme erdemini hayatlarına geçirmekten geri kalmazlar. Bilhassa Müslüman kardeşini karalama üzerine hizmetlerini teksif edenler hezimetin en büyüğünü hayata geçirmektedirler. Ehl-i iman aşiretinin mensupları, aynı iman esaslarına bağlı olan dâvâ arkadaşlarını insanların gözünden düşürme üzerine mesailerini teksif ederlerse, bilsinler ki açık bir şekilde şeytanlara oyuncak olmuşlardır. “Birbirinizi sevmedikçe iman etmiş olmazsınız” şeklindeki Peygamberî ikazı, kimse kendi hissiyâtları doğrultusunda yorumlamakla kendini sorumluluktan kurtaracağını sanmasın...

12.05.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (05.05.2008) - Düşüncelerin en asili

  (28.04.2008) - Güvenmek ve güvenilmek

  (21.04.2008) - Yükselmeler ve alçalmalar

  (15.04.2008) - İnsanî münasebetlerle imtihanımız

  (07.04.2008) - İmtihan süresi dolunca

  (01.04.2008) - Adil olmak veya olmamak

  (31.03.2008) - Yazmak veya yazamamak

  (25.03.2008) - Geçen onca yıllar

  (18.03.2008) - Sürekli mücadele

  (17.03.2008) - İnsanlık Muhammedî aydınlığa muhtaç

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT