Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Senaryolar ve seçim



Ankara siyasette yaşanan tartışmalarla hayli sıcak bir yaz geçiriyor.

Bir yanda AKP ve DTP’nin kapatılma dâvâları, diğer yanda Genelkurmay tarafından hazırlandığı ileri sürülen “Bilgi Destek Faaliyeti Eylem Plânı” hakkındaki tartışmalar ve son olarak da AKP Genel Başkan Yardımcı Dengir Mir Mehmet Fırat’ın “travma” sözü havayı iyice ısıtmış durumda.

AKP hakkındaki kapatılma dâvâsında yazılı olarak “son sözler” söylendi. Şimdi gözler, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın Salı, AKP yetkililerinin de Perşembe günü vereceği “sözlü savunmalar”a çevrildi. Sözlü savunmalardan sonra Mahkeme raportörü esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Rapor üyelere dağıtıldıktan sonra üyeler Başkan Haşim Kılıç’ın belirleyeceği günde kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak. Dâvâ sonucunun Temmuz sonu ya da Ağustos başında açıklanabileceği kulislerde konuşuluyor. Bu kulislere göre de senaryolar yazılmaya başlandı.

* * *

İktidar kanadı “parti kapatılmayacak” dese de muhalefet partileri AKP’nin kapatılacağından emin ve sonrasının planlarını yapmaya başladılar bile. Erken seçim, ara seçim, seçimlerin mahallî seçimlerle birleştirilmesi gibi konular kulislerde dile getiriliyor. Partiler erken veya baskın bir seçim için alttan alta çalışmalara başlıyorlar.

Öyle görülüyor ki, her yıl Temmuz ayının başlarında tatile giren Meclis çalışmalarına devam edecek. Bu durumda kimse Ankara’dan ayrılmak istemiyor. Zaten ayrılmaları da zor…

CHP ile seçimlerden bu yana hep kavgalı olan Başbakanın, bazı hassas konularda (cumhurbaşkanlığı seçimi, anayasa değişikliği gibi) desteğini aldığı MHP ile de kavgaya girmesi seçimin bir işareti olarak görülüyor. Çünkü, Bahçeli bundan önce de sert eleştiriler yapıyordu ancak Erdoğan cevap vermemeyi tercih ediyordu.

Özellikle bir süreden beri bu konuda AKP için tuzak sayılabilecek “öneriler” sunan MHP lideri Devlet Bahçeli’nin son grup toplantısında dile getirdiği senaryolar, seçimlerden bu yana Bahçeli’ye cevap vermemeye özen gösteren Tayyip Erdoğan’ı bile çileden çıkardı. “Başbakan bir bilen olarak kenara çekilsin” diyen Bahçeli’ye “Demokratik siyasette kimin kenara çekileceğine, kimin ülkeyi yöneteceğine millet karar verir” diyen Erdoğan’ın sözleri yerinde bir cevap olmuştur.

“Klonlama” ile işe başlayan Bahçeli önceki hafta “AKP kapatılsa da, kapatılmasa da bugünden başka bir parti kurulmalı. AKP’de sadece siyasî yasak istenilen 39 isim kalmalı. Diğer milletvekilleri yeni partiye geçmeli, yeni başbakan ile yeni hükümet kurulmalı” derken bu hafta, kurulacak yeni partinin de kapatılacağını söyledi. Bahçeli, AKP’nin kapatılması durumunda “Çok bilinmeyenli ve karmaşık bir denklem” olacağını söylerken, siyaset kurumunun en kötü durum senaryosuna şimdiden hazırlıklı olmasını istiyor. Olabilecek senaryoları sıralarken “rejime sahip çıkılması” üzerinde duruyor.

* * *

Kapatma dâvâsı devam ederken de, senaryolar seçim üzerine yazılıyor. Seçimlerin üzerinden daha bir yıl dahi geçmeden tekrar seçimin konuşulması demokrasinin sağlıklı işlemediğinin bir göstergesi olarak görülebilir. Sandık her zaman çaredir, ancak böyle her yıl tekrarlanacak bir seçimin neye çare olduğu, milletin seçtiklerinin seçime zorlandığı şartlarla beraber tartışılmalıdır.

Anayasa Mahkemesinde yargı süreci devam ederken siyaseti yeniden tanzim etmeye çalışanların, “Biz nasıl buradan kârlı çıkarız” telâşına düşmeleri, siyaseti, demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü bir kenara atmaları ibretle izleniyor. Ara rejim formülü teklif edenler en başta milletin iradesine karşı saygısızlık yapıyorlar.

Şu aşamada yapılacak olan şey, siyasetin normalleştirilmesi, milletin siyasete güveninin arttırılmasıdır. Yoksa ara rejim, “Sen git başkası gelsin” türü yaklaşımlar demokrasinin hiçbir yerinde yoktur. Siyasetteki inatlaşma ve kavganın da Türkiye’yi nerelere götürdüğü de geçmiş tecrübelerle görülmüştür.

27.06.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (22.06.2008) - Gözden kaçanlar

  (21.06.2008) - Ne olacak bu memleketin hali?

  (20.06.2008) - Her şey akşamki maça bağlı…

  (15.06.2008) - Mahkemenin yükünü arttıran parti!

  (14.06.2008) - Demokrasine sahip çık

  (13.06.2008) - Mağduriyetleri kim giderecek?

  (08.06.2008) - Vişneli hukuk devleti muhallebisi

  (07.06.2008) - AYM vicdanları yaraladı

  (06.06.2008) - Gönüllere köprüler kurulmalı

  (01.06.2008) - Huzur istiyoruz, huzur!

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır