Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Nimetullah AKAY

Elemler küçülecek



Kâinatta en büyük hakikat, insanların Rabbini tanıması iken, gönüllerin çorak çöllerde âb-ı hayat araması yaşantıları karartıyor. Oralarda karanlıklar vardır. Hayatların tâ başından itibaren yaşanmaz hâle getirilmesi hâdiseleri, Rabbin tanınmadığı ülkelerde karanlıkları ihdas ediyor. O ülkelerde sevgiler ve gerçek sevgililer bulunmamaktadır. Oysa hayat, yaşantıların sevgilerle geçmesi için muhabbet dolu aydınlık âlemlere muhtaçtır.

Kâinattaki sevgilerin gerçek sevgililere hasredilmesi için, bütün ecrama nisbeten küçücük bir kürenin meydan olarak seçilmesi, düşünenlerin gerçeklere varması içindir şüphesiz. Çünkü düşüncelerin değer kazanması ve değerlilere kavuşturması için derinlere dalması gerekir. Yüzeylerde gezinenlerle, sırları çok derinlerde saklanılan hakikatlere ulaşmak mümkün olmamaktadır zira...

Hayatı yaratan Rabb-i Rahîm, değerliyi büyüklüklerin derununda bulunan küçük âlemler içine yerleştirmiş ve arkasından da yaratılanların en mükemmeli olan insanı arayışlara yöneltmiştir. Müthiş bir arayıştır hayatta görünen, hayatımıza hükmeden ve insanı oldukça fazla meşgul etmesi gereken bu faaliyet.

Beşikten mezara kadar, hayatın her safhasında hayatın mahiyeti gözleniyor şuurlu varlıklar tarafından. İnsanoğlu ve diğerleri, yani arayışlarla mükellef kılınanlar adeta sadece aramak için var edilmiş, onlara hiçbir varlığa verilmeyen sorumluluklar yüklenilmiştir. Bu sorumluluklar bir imtiyazdır. Elbette bunu anlamayanlar kaybedecektir.

Önce Kâinatın Sultanı bulunacak, arkasından da buyruklarıyla hayatların şekillenmesine çalışılacaktır. Bu arayışı herkesten önce elbette insanoğlu gerçekleştirecek, böylece varlık âleminde büyük Sultanın halifesi olduğunu ispat edecektir.

O Sultan-ı Zîşan, yaratılmışların en şereflisi olarak seçtiği insanı her şeyden önce sevgiye muhtaç etmiş, düşmanlıkların hayatların düşmanı olduğu gerçeğini düşünen bu varlıklara anlatmak için bin bir türlü hikmetle akıllara hitap etmiştir.

Muhabbet adeta hayatın ruhu haline getirilmiş, sağlık, sıhhat ve huzurun ana ilâcı halinde hayata yerleştirilmiştir. Böyle olmazsa hayatlara hastalıklar ve huzursuzluklar hâkim olacak, hayatın mânâ ve hikmeti akıl ve kalblerdeki yerini bulamayacaktır. Çünkü yaratılan her şey sevilmek için yaratılmış, insanlar da sevmek için var edilmiştir. Su ile canlanan çiçekler gibi ruhlar da sevgiyle can bulacaktır. O zaman, akıl sevilmeye lâyık olanları bulacak, kalb de muhabbet ışınlarını saçacaktır çevresine...

Sevilmeye lâyık olanların aranması için yalancı mahbublar da gözler önüne serilmiş, böylece gerçek sevgililere kavuşmak için bu durum bir teşvik unsuru olarak hayata derc edilmiştir. Çünkü karanlıkların aydınlıkların değerini ortaya koyması gibi, fani sevgililerin verdiği elemler de huzurlar ülkesine kavuşturan sevgililerin değerini kavratacaktır.

Fanilere hasredilen sevmelerin bir kıymet ifade etmeyeceği gerçeği insanları bâkî mahbublara yöneltmek için var olmuş, böylece düşünen ve idrak edenler, faninin fenasından hareketle gerçek sevgililere kavuşma imkânını bulacaktır.

Görünen gerçek o ki, gerçek sevgiyi, misafirhane olan bu dünya hanından çıkardığımız zaman, o ebedî hayatların müjdecileri de gözlere görünmeyecek, elmaslar değerindeki varlıklar birden kömüre kalb olunmuş gibi, hayat karanlıklara mahkûm edilmiş bir halde görünmeye başlanacaktır.

Hâsılı hayatta muhabbet görülmezse husûmetler etrafı istilâ edecek, hayatlar kararacak, hayat sahipleri karanlıklara yuvarlanmaktan kendilerini kurtaramayacaklardır. Bu sebeple muhabbetin mahiyeti bilinmeli ve muhabbete muhabbet edilmeli, hayata muhabbet fedaileri hakim olmalı.

Yaratılanlar Yaradan’dan ötürü sevilmeli, sonsuz kudrete boyun eğilmeli, tükenmez hazineden rahmet dilenilmeli. O’nu tanımanın o yüksek sırrına ermeli, O’na sığınmalı, O’na dayanmalı ve sadece O’ndan yardım istemeli... O zaman elemler küçülecek, belki yok olacak, huzurlu hayatlar âlemin rengini değiştirecektir.

23.06.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (09.06.2008) - Dünya bize yüz vermiyor

  (02.06.2008) - Yolların en güzeli

  (19.05.2008) - Hayatın en büyük mazhariyeti

  (12.05.2008) - Kimi sevindiriyoruz?

  (05.05.2008) - Düşüncelerin en asili

  (28.04.2008) - Güvenmek ve güvenilmek

  (21.04.2008) - Yükselmeler ve alçalmalar

  (15.04.2008) - İnsanî münasebetlerle imtihanımız

  (07.04.2008) - İmtihan süresi dolunca

  (01.04.2008) - Adil olmak veya olmamak

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır