Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

AYM vicdanları yaraladı



“Şok, şok… Karar bomba etkisi yaptı… Artık türban meselesi bitti… Bundan sonra kimse türbanı ile üniversitelere giremeyecek…” Anayasa Mahkemesinin kararı bazı (!) televizyonlarda böyle duyuruldu. Bir takım çevreler halktan çekinmeseler bu karara “Yaşasın artık başörtülüler üniversitelere giremeyecek” diyerek zil takıp oynayacaklar. Anayasa Mahkemesi, Meclis’te grubu bulunan AKP, MHP ve DTP’li milletvekillerinin 411 evet oyu ile yasalaşan başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliğini iptal etti ve yürürlüğünü durdurdu. Mahkeme kısa açıklamasında şöyle dedi: “9 Şubat 2008 günlü 5735 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın bazı maddelerinde değişiklik yapılmasına dair Kanun’un 1. ve 2. maddeleri, Anayasa’nın 2, 4. ve 148. maddeleri gözetilerek iptal edilmiştir. Ayrıca yürürlüğü de durdurulmuştur…”

Kararın gerekçesi henüz açıklanmış değil. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in, “Bu bir mahkeme kararı. Gerekçelerini görmek gerekir. Gerekçeyi görmeden değerlendirme yaparsanız, yanlış olur” dese de bu iki cümlelik açıklama değişmeyecek, yasakları kaldırmayacak.

Mevcut Anayasanın 148. maddesinde, “Anayasa Mahkemesi kanunların, kanun hükmünde kararnamelerin ve TBMM İçtüzüğü’nün Anayasa’ya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler” denilmesine rağmen yüksek mahkeme anayasa değişikliklerini “şekil” yönünden değil, “esasa girerek” reddetti. Hatırlanacağı üzere, Anayasa Mahkemesi Raportörü raporunda mahkemenin “esasa giremeyeceğini” söylemişti.

Peki bu karar ne demek? Prof. Ergun Özbudun’un deyimiyle bu kararla TBMM’nin Anayasa değişikliği yapma hakkı elinden almıştır. Bu kararla bundan sonra anayasa değişiklikleri, “değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek maddelerle kapsamına” sokulacaktır. Dolayısıyla Meclis’in yetkileri bu kararla kısıtlanmış oldu. Kuvvetler ayrılığı zedelendi.

Adına isterseniz AKP Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt dediği gibi “cüppeli darbe” deyin, isterseniz TBMM İdare Amiri Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu’nun söylediği gibi “Hakim oligarşisi” deyin karar hukukî olmaktan uzaktır, siyasî bir karardır. Anayasa Mahkemesi 148. maddeye ters düşerek Anayasa’yı ihlâl edilmiştir. Özeti budur.

* * *

Bu arada şu bilgiyi de vermek lâzım. Bir süreden beri asker konuşmuyor, hep yargı konuşuyordu. Mahkemenin kararı ile ilgili Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, “Malûmun ilânıdır” dedi. Hava Kuvvetleri Komutanı Aydoğan Babaoğlu ise “Karar gökyüzünden nasıl görünüyor?” sorusuna “İyi görünüyor. Malûmu ilân ettiler. AİHM’nin kararları var. Başka bir şey çıkması anormal olur” cevabını verdi. Bu sözler askerin meseleye bakışını gösteriyor.

* * *

Bu karar şüphesiz ki, AKP’nin kapatılma dâvâsında da olumsuz yönde etkiyecek. Ama bu karar bir partinin kapatılmasından çok bütün Türkiye’yi ilgilendirmektedir. Yıllardır on binlerce mağduriyet oluşturan başörtüsü yasağı bir çıkmaza sokulmuştur. Demokrasi, hak ve hürriyetler daha ileriye gitmesi gerekirken daha geriye götürülmüştür. Yasaklı Türkiye imajı iyice perçinlenmiştir. Yanlışlarla başlayan bir süreç, yasakçıların eline koz vermiştir. “411 el kaosa kalktı” diyenlere sormak lâzım: Kaos milletin vekillerinin kararı mı, yoksa Anayasa Mahkemesinin karar mı? Anayasa Mahkemesi “tarihî kararları”ndan birisini vermiştir. Bu tarihî karar milletin vicdanını yaralamış ve bu haliyle de tarih sayfalarında yerini almıştır. Halk gerektiğinde de cevabını verecektir. Hiç kimsenin şüphesi olmasın.

Artık söz bitmiştir. Çözüm özgürlükçü, sivil, kuvvetler ayrılığı prensibini yerli yerine oturtacak yeni bir anayasadadır.

07.06.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (06.06.2008) - Gönüllere köprüler kurulmalı

  (01.06.2008) - Huzur istiyoruz, huzur!

  (31.05.2008) - Şalın altındakiler…

  (30.05.2008) - Moda; bildiri yayınlamak

  (25.05.2008) - CHP’nin “Sav”unması

  (24.05.2008) - 27 Mayıs’tan “Y-muhtıra”ya…

  (23.05.2008) - Demokrasi yara almasın

  (18.05.2008) - Aç kalan vatandaş

  (17.05.2008) - Zeytin ağaçları yerine kan!

  (16.05.2008) - “Demokrasi bayramı”nız kutlu olsun

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır