Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Sami CEBECİ

Şevk-i mutlak



Risâle-i Nur bu memleketin mânevî bir halâskârıdır. Nur Talebeleri de, Kur’ân’ın bir elmas kılıcı hükmündeki bu kuvvetli tefsirlerin hakikî sahipleri ve sadık kahramanlarıdır.

Nur Talebeleri, toplumun imanını kurtarmak, kuvvetlendirmek ve tahkikî imana yükseltmek maksadıyla seksen seneyi aşkın bir zamandan beri cansiperâne çalışıyorlar. Rıza-yı İlâhîden başka hedefi olmayan bu hasbî hizmeti hakkıyla anlayamayan ve hep başka maksatlar arayan etkili ve yetkili merciler, onlara akıl ve hayale gelmedik zulüm ve işkenceleri revâ gördüler. Bundan netice alamadıklarını fark ettiklerinde içlerine fitne tohumları ekerek tesânüdü bozmaya çalıştılar. Genelde bunda da muvaffak olamadılar. Cüz’î sarsıntılar ise, hizmetin daha da genişlemesine ve yaygınlaşmasına vesile oldu. Kendi mesleğinin muhabbetiyle hareket etmek, başka mesleklerin noksanlıklarıyla meşgul olmamak ve Müslümanların nereden ve kimden olursa olsun istifadelerine taraftar olmak gibi çok önemli düsturların benimsenmesi ve yaşanması sayesinde sinsi plânlar neticesiz bırakıldı.

Vukua gelen bir kısım olumsuz olaylar gerçi kalp ve ruhlarda menfî etki yapar. Şevkleri bir derece kırar. Hizmette geçici bir gevşekliğe sebep olur. Ancak, Üstadın ifade ettiği gibi “Hamiyet ise, şiddet-i mevânia (mânilerin şiddetine) karşı şiddetle metânet etmektir. (...) Çabuk yeise inkılâp eden hamiyet, hamiyet değildir.” (Münâzarât) “Bir adamın kıymeti, himmeti nispetindedir. Kimin himmeti milleti ise, o kimse tek başıyla küçük bir millettir.” (Hutbe-i Şâmiye) Bu ve emsâli Nur prensipleri şaşmaz ölçülerdir. Hayat sür’atle akıp gitmektedir. Değerlendirilemeyen zamanlar bir daha geri gelmemektedir. Bâkî hayatta göreceğimiz mükâfat ve saadet, bu fâni hayatta yapacağımız hizmet ve çalışmalara bağlıdır. Bahar ve yaz mevsimlerinin getirdiği rehâvet, hizmetteki şevk ve gayreti etkilememelidir. Farklı usûl ve çalışmalarla şevk duygusu devamlı uyanık tutulmalıdır. Zira, iman hakikatlerine hem bizim, hem de cemiyetin ekmek ve sudan daha fazla ihtiyacı var.

Şevk duygusunu kamçılayan en önemli unsur, mânevî havayı oluşturan nurânî sebeplerdir. Kitap takip ederek her gün Nurların düzenli okunması, Kur’ân ve Cevşen okumaları, Nur derslerinin takibi, cemaat içi müfritâne irtibat, yakın mesafedeki il ve ilçe hizmetlerine katılım gibi vesileler şevki arttırır. Karşılıklı kuvvet alıp vermeyi temin eder. Hizmette ileri, ücret makamında nefsi geri atma faziletini kazandırır. “Neme lâzım, başkaları çalışsın” tembelliğinden kurtarır. Tesanüdü kuvvetlendirir. Muhabbet duygularının artmasına sebep olur. Mânevî havayı bozan sebepler ise, bahsi geçen hakikatlerin ters yüz olmasını netice verir. Böyle durumlarda yapmamız gereken şeyleri Üstad şöyle îzah ediyor: “Bu havanın zararından kurtulmak çâresi, Risâle-i Nur’un gözüyle bakmak ve ne kadar müşkülât ziyadeleşse, kudsî vazife itibariyle daha ziyade ciddiyet ve şevkle hareket etmektir. Çünkü, başkaların füturu ve çekilmesi, ehl-i himmetin şevkini, gayretini ziyadeleştirmeye sebeptir. Zira, gidenlerin vazifelerini de yapmaya kendini mecbur bilir ve bilmelidirler.” (Kastamonu Lâhikası, s. 78)

Herhangi bir şahıs zorla kimseyi bu daireye dahil etmediği gibi, kimse de kimseyi bu daireden dışarı atamaz. Kimsenin buna yetkisi yoktur. Bir takım sebepler altında ihlâsını kıran ve bozanlar, zahirî sebepler bahane olarak kendini bu daire dışına atar. İhlâsın kırılması, aslında Allah ile kul arasındaki ahdin bozulmasıdır. Ciddî bir tövbe ve nedametten başka bunun bir ilâcı da yoktur. Onun için gidenlerin de vazifesi omuzumuzda olduğu bilinmelidir. Her şeyi ve bütün olayları değerlendirirken, Risâle-i Nur’un gözüyle bakılması ve yorumlanması ihmal edilmemelidir. Şevk ise, hiçbir zaman elden kaçırılmamalıdır.

Evet, sahabe mesleğinin bir cilvesi olan Risâle-i Nur Mesleği “Acz-i mutlak, fakr-ı mutlak, şükr-ü mutlak ve şevk-i mutlak” prensipleri üzerine inşâ edilmiştir. Şevk atına binenler, yeis ve ümitsizlik vadilerinden uçarak geçerler. Kudsî hizmeti en yüksek makamlara yüceltip mânevî fetihleri gerçekleştirirler. Bunun için Nurların devamlı okunması, Nur Talebelerine göre vazgeçilmez bir hayat tarzıdır.

25.06.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (18.06.2008) - Evlilik ve bereket

  (11.06.2008) - Vatan savunmasında Bediüzzaman faktörü

  (04.06.2008) - İslâm’ın sembolleri

  (28.05.2008) - Mükâfat ve mücâzat menzilleri

  (21.05.2008) - İslâm ve âile

  (14.05.2008) - Risâle-i Nur mesleğinin temel esasları

  (07.05.2008) - Merkezi güçlendirmek

  (23.04.2008) - Kâinatın Efendisi Hz. Muhammed (asm)

  (16.04.2008) - Risâle-i Nur’da gençlik

  (09.04.2008) - Bir iman fedâisi

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır