"Gerçekten" haber verir 26 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Fıtrata direnen ne kazanır?



Sosyal hayatın içinde olan hemen herkesin bildiği, gördüğü ya da şahit olduğu ciddî bir problem vardır. Kısaca ‘taciz’ olarak ifade edilen bu problem, çeşitli sebepler yüzünden cemiyeti tehdit eder duruma geldi. Bilhassa hanımlar, ‘taciz’ hadiselerinden dolayı ciddî sıkıntılar çekiyor ve bu yöndeki haberler medyada da yer alıyor.

Bu cümleden olarak, Sakarya Fen Lisesi’nde görevli bir öğretmen 14 KOBİ ve fabrikada çalışan bine yakın kişi üzerinde bir araştırma yapmış ve ürkütücü bir neticeye ulaşmış. Araştırmaya göre, imalat sektöründe çalışanların yüzde 39’unun ‘duygusal taciz’e uğradığı anlaşılmış. (AA, 8 Temmuz 2008)

Her ne kadar ‘duygusal taciz’in ‘cinsel taciz’den ayrı değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar olsa da, tamamen bağımsız olduğunu düşünmek de kolay değil. Çünkü başka zaman ve zeminlerde yapılan benzer araştırmalar, aynı şekilde ‘cinsel taciz’den dolayı hanımların ciddî sıkıntılar çektiğini ortaya koyuyor. Nitekim, bir danışmanlık şirketince İstanbul’da özel sektörde çalışan, 20-60 yaşlarındaki 1.200 kişiye yönelik ‘’kişilere karşı psikolojik, duygusal saldırı’’ konulu araştırma yapılmış. Araştırmayı yapan şirketin genel müdürünün verdiği bilgiye göre, ‘’İş yaşamında psikolojik tacize uğradınız mı?’’ sorusuna kadınların yüzde 73’ü, erkeklerin yüzde 35’i ‘’evet’’ cevabını vermiş. (AA, 4 Haziran 2008)

Türkiye’de psikolojik tacizin yaygın olduğu ama ‘tanımlanmayan bir suç’ olması sebebiyle çok fazla dile getirilmediği belirtilen araştırmanın diğer neticeleri ise şöyle:

‘’Psikolojik taciz rekabetçi iş ortamlarında bir silâh olarak yaygın kullanılıyor. Tacizcilerin eğitim düzeyi arttıkça yaptıkları psikolojik taciz artıyor ve çeşitlilik gösteriyor. Rekabetin fazla olduğu finans, perakende, medya, iletişim ve eğitim sektörlerinde taciz daha fazla görülüyor.’’

Aynı araştırma, psikolojik tacizin verimlilik ve performansı düşürdüğünü, şirketlere maliyetinin milyon dolarları aştığını da ortaya koyuyormuş.

Elbette hastalığı tesbit etmek yetmiyor. Asıl cevap verilmesi gereken şey, tacizin nasıl önlenebileceği sorusudur. Ne yazık ki araştırmalarda bu sorunun makul bir cevabı olmuyor. Araştırmayı yürütenlerin ‘öneriler’ bölümüne baktığınızda ‘havanda su dövmek’ten başka bir şey görmüyorsunuz. Meselâ 14 KOBİ çalışanları üzerinde yapılan araştırmanın ‘öneriler’ bölümünde şöyle denilmiş: “(...) Çok zarara uğradıklarını düşünüyorlarsa, mutlaka yeni kanuna göre dâvâ açma şansları var. Bununla ilgili kazanılmış dâvâlar var, devam eden dâvâlar olduğunu da biliyoruz.’’

Şimdi bu sözler ‘taciz’e uğrayanlara çare sunabilir mi? Taciz, bu şekilde önlenebilir mi? Ya da tacizle mağdur olana bu ‘reçete’ yeterli olur mu?

Sadede gelelim ve taciz ve benzeri her türlü kötülüğe karşı insanların kalplerine ‘yasakçı’ koyalım, onları ikna edelim. Aksi halde, bir sonraki araştırmada daha kötü neticeler çıkabilir.

Yol budur, bilmiyoruz başka çıkar yol!

26.08.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (22.08.2008) - Çaylar demli mi olsun?

  (21.08.2008) - Aileye bomba atmayalım

  (19.08.2008) - Uçakta namahrem krizi

  (17.08.2008) - Yassıada zulmü unutulur mu? (2)

  (16.08.2008) - Yassıada zulmü unutulur mu? (1)

  (14.08.2008) - İşler Sarp’a sardı

  (12.08.2008) - Ne olacak bu eğitimin hali?

  (10.08.2008) - Siyaset alanı geniş olmalı

  (09.08.2008) - Halkı olan ordu

  (07.08.2008) - Şahitleri dinlemek ister misiniz?

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır