"Gerçekten" haber verir 27 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Sami CEBECİ

Kalpte oluşan maraz



Maddî bedenin merkezi kalp olduğu gibi, mâneviyâtın merkezi de mânevî kalptir. Her ikisine de kalp denmesinin sebebi, maddî kalbin bedene yaptığı hizmetin, mânevî kalp tarafından mâneviyâta yapılan hizmetle benzer oluşundandır. Yani, maddî kalp sekteye uğradığı zaman nasıl insan hayatı sona ererse, mânevî kalp de inkârla sekteye uğradığı zaman, o insan hareket eden bir ölüden farksız hâle gelir.

Mânevî kalbe hayat veren sır imandır. İman, mâneviyâtla ilgili bütün duyguları ışıklandırır, kuvvet verir ve kemâle erdirir. Fikirlerin aynası olan dimağ ile hislerin aynası olan vicdandan meydana gelen mânevî kalp, iman sayesinde umum kâinatı aydınlık, vazifedar ve anlamlı görür. Bütün varlıklar, İlâhî isimlerin aynaları, kader kaleminin mektupları ve Kudret sıfatının cisimleşmiş kelimeleri şeklinde bilinir ve anlaşılır. Her şey aynı Yaratıcının eseri olmakla, birbirine dost ve kardeş şeklinde telâkkî olunur.

İnkâr ise, bahsi geçen hakikatleri ortadan kaldırır. Her şeyi tabiat ve tesadüfün oyuncağı, vazifesiz, anlamsız, âkıbeti hiçlik ve yoklukla bitecek olan sahipsiz varlıklar şeklinde gösterir. İnkârla kirlenmiş bir kalp, bütün âlemi mânen karanlıklar içinde görür. Her şeyi birbirine yabancı ve düşman telâkkî eder. Hayatın sonunu ebediyen yokluğa ve ayrılığa yuvarlanmak tarzında kabul eder. Böyle bir insanın vücudu saraylarda da olsa, kalp ve ruhu cehennemî azaplar içinde kıvranmaktadır. O insan, yaşayan bir ölüden farksızdır.

Kur’ân-ı Kerim insanlığı imana ve hidayete çağırmaktadır. Ölü gibi yaşayanları imanla dirilmeye dâvet etmektedir. Bu mânâyı ifâde için Bediüzzaman “Hidayet, büyük bir nimettir, vicdanî bir lezzettir ve ruhun cennetidir” der.

İman ile inkâr arasındaki nifak ise bir hastalıktır. Kalbin fesadıdır. Mü’min gözüktüğü halde, hakikatte münkir olma halidir. En tehlikeli durum, kalbin nifakla tahrip olmasıdır. Onun için, Bakara Sûresinin başında iki âyetle kâfirler anlatılırken, on iki âyetle nifak ehli târif edilmiştir. Onların vereceği zarardan kaçınılması söylenmiştir. Üstadın ifâdesiyle “Düşman, meçhûl olduğu zaman daha zararlı olur, kandırıcı olursa daha habis olur, aldatıcı olursa fesadı daha şedid olur, dâhilî olursa zararı daha azim olur. Çünkü, dâhilî düşman kuvveti dağıtır, cesareti azaltır; hâricî düşman ise, bilâkis asabiyeti şiddetlendirir, salâbeti arttırır. Nifakın cinayeti İslâm üzerine pek büyüktür. Âlem-i İslâmı zelzeleye uğratan nifaktır.” (İ. İ’câz, s. 137)

Ehl-i nifakın birinci vasfı yalancılık, ikincisi sözünde durmamak, üçüncüsü emânete riâyet etmeyip hıyânet etmektir. Yeryüzünde fesat çıkartıp bozgunculuk yaptıkları halde “Biz, ancak ıslah edicileriz” derler. Bu, ne kadar garip bir durumdur? Üstadın, Sünûhat eserinde verdiği misâlde anlatılan olay ilginçtir: “Meselâ, muhteris bir intikam veya müntakim bir hilâfla bir kere demiş: ‘İslâm mağlûp olacak, kalbi parçalanacak.’ Sırf o mürâi ruhtan gelen, yalancı fikirden çıkan meş’um sözünü doğru göstermek için, İslâm mağlûbiyetini, İslâm perişaniyetini arzu eder, alkışlar, hasmın darbesinden mütelezziz olur. (...) İşte size dehşetli bir günah ve zulüm ki, ancak haşirdeki mizan tartabilir.” (s. 69-70)

Âyet-i kerimede meâlen “Nifak ve hasetten kalblerinde, ruhlarında öyle bir maraz vardır ki, o maraz, hakkı batıl, hakikati hurafe telâkki etmeye sebeptir. Zaten fasit bir kalbden, bozuk bir ruhdan böyle rezaletlerin çıkması bedihidir” (İ. İ’câz, s. 88) denilmektedir.

Âlem-i İslâmiyet’te zuhur eden Süfyaniyet cereyanının en büyük özelliği, nifakla hareket etmesi ve aldatmakla iş görmesidir. Halbuki, ancak aldanan, aldatandır. O aldattığını zannetsin. Gerçekte aldanan kendisidir. Asr-ı Saadette olduğu gibi, asr-ı âhirde de nifak ehli türeyeceği ve İslâm’a darbe vuracağına âyetlerle işâret edilmiştir. Ancak, İslâm’a vurulan baltaların, dönüp vuranların başını parçalayacağı da haber verilmiştir.

Böylesine dehşetli ve kalpte oluşan nifak marazına düşmemenin ve kurtulmanın tek yolu, ihlâslı bir imana sahip olmak ve kalbi nifak kirlerinden uzak tutmaktır.

27.08.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.08.2008) - Hakkın arkasında dik durmak

  (13.08.2008) - Barla yazıları

  (30.07.2008) - Hayat yolculuğunu güzel bir sonla bitirmek

  (23.07.2008) - Karabük yolları

  (16.07.2008) - İlim meclisleri

  (09.07.2008) - Açık tutulması gereken kapılar

  (02.07.2008) - İttihad-ı İslâm’ı doğru anlamak

  (25.06.2008) - Şevk-i mutlak

  (18.06.2008) - Evlilik ve bereket

  (11.06.2008) - Vatan savunmasında Bediüzzaman faktörü

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır