"Gerçekten" haber verir 03 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

Önce aranızda anlaşın!



Sinemalarda gösterime giren bir film, ‘aydın’ların arasına ihtilâf soktu. Bir kısmı filmi beğendiğini ifade ederken, bir kısmı da tam aksi yönde fikir beyan ediyor.

Sözkonusu film, Can Dündar’ın hazırladığı “Mustafa” belgeseli. İstanbul ve Ankara’daki ‘gala’larda en üst seviyede izleyici bulan belgesel film, kendilerini ‘Atatürkçü’ olarak kabul ve ilân edenler arasında da tartışma konusu oldu. En başta CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hazırlanan filmi beğenmediğini ilân etti. Baykal’ın itirazı, filmin muhtevasına. “Film, tarihi yanlış aksettiriyor” da diyemeyen Baykal, belgeselin; Mustafa Kemal’in arkadaşlarına sahip çıkmadığı ve yalnız kaldığı hissini vermesine itiraz ediyor.

Belki de filmle ilgili en isabetli yorum, tarihçi İlber Ortaylı’ya ait. Ortaylı, filmde ‘yeni bir bilgi’ olmadığını ifade etmiş. (Yeni Şafak, 31 Ekim 2008) Elbette işin aslını bilen tarihçiler için belgeselde yeni bir bilgi yok, ama resmî tarihin öğrettikleriyle iktifa eden kesim için ‘yeni ve sarsıcı’ bilgiler olsa gerek. Düşünün, ilkokul sıralarından itibaren bütün eğitim hayatı boyunca Mustafa Kemal’i; ‘hatası ve yanlışı olmayan bir lider’ olarak öğrenen ‘aydın’lar filmdeki ‘bilgi’leri hazmedebilir mi?

29 Ekim vesilesiyle vizyona giren film, muhtemelen önümüzdeki günlerde daha da tartışılacak. Çünkü önümüzde 10 Kasım var. Tartışmalar devam edecek de, acaba millet ekseriyeti işin aslını öğrenebilecek mi? Meselâ filmde, Mustafa Kemal’in ‘her gün bir büyük rakı içtiği’ ifade ediliyormuş. Bu filmi izleyen öğrencilerin; öğretmenlerinin anlattıklarını sorgulamaması mümkün olur mu?

Daha yakın zamana kadar Mustafa Kemal’in ölüm sebebi bile okul ders kitaplarında anlatılmıyordu. Geçen yıllarda Radikal gazetesinde yer alan bu konudaki bir yazıyı (‘Bugünkü imkânlar olsa Mustafa Kemal kurtulur muydu?’ anlamında) okula götürdü diye bir öğrencinin öğretmeni tarafından azarlandığını hatırlıyorum.

Bu filmi hazırlayanlar da, izleyip eleştirenler de bir şeyi unutmamalı: Tarihî gerçeklerin uzun süre gizli kalması mümkün değildir. Zaten, yapılan tartışmalar da bunu gösteriyor. Doğrusu, filmin vizyona girmesinden sonra medyada dikkat çekici değerlendirmeler de yapıldı. Gazetelerde yer alan bazı yazılar, kamuoyunda ilgi uyandırdı. Bir firmanın, hazırlanan bu belgesele sponsor olmaması ve devamındaki tartışmalar da dikkat çekici. “Sponsor olmadı, o halde M. Kemal’e karşıdır” şeklindeki yayınların arkasında ticarî gayeler ve rekabet olduğu ifade edildi ki akla uzak bir ihtimal olarak görülmüyor. Filmi hazırlayanlar ve aynı filme itiraz edenler de ‘Atatürkçü’ olduğunu ifade ettiklerine göre, önce kendi aralarında bir anlaşsınlar. Bu belgesel M. Kemal’i tarihî gerçeklere uygun şekilde anlatıyor mu, anlatmıyor mu? Sonra da milletin değerlendirmesine müracaat etsinler.

Türkiye, muasır medeniyet seviyesine ulaşmış, AB ölçeğinde hür ve demokrat bir ülke olmuş olsa belki de tartışmalar daha kıvamında gelişir, gerçeklere daha kolay ulaşılırdı.

“Tenkid etmek yasak, övmek serbest” anlayışı öğretmenleri de, tarihçileri de, siyasetçileri de çıkılmaz bir yola sürüklüyor.

03.11.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (02.11.2008) - Her şey yolundaysa bu zamlar niye?

  (01.11.2008) - Tartışmadığımız kılık kıyafet

  (31.10.2008) - Çelişkinin ‘ç’si

  (30.10.2008) - Kimin dediği olsun?

  (29.10.2008) - ‘Kalıcı çare’yi kim sunabilir?

  (28.10.2008) - Her zaman doğru

  (27.10.2008) - İnsana ‘insan’ muamelesi şart

  (26.10.2008) - Hakimlere kim hükmedecek?

  (25.10.2008) - Yasak, kılıfına sığmadı

  (24.10.2008) - Faiz olmadan da zenginlik olur

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır