"Gerçekten" haber verir 04 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kazım GÜLEÇYÜZ

2006’dan bugüne



Yaklaşık üç sene önce “terörle mücadele” için yapılan ve Başbakanlık bünyesinde müstakil bir birimin teşkili projesiyle sonuçlanan çalışmaları takip ederken, değerlendirmelerimizi bu köşede şöyle yansıtmıştık:

***

Terör için ayrı bir birim teşkiline karşı çıkan hükümet, onun yerine Terörle Mücadele Kurulunu devreye soktu ve bu kurul da MGK’nın direktifleri çerçevesinde (hazırlanan) planı yürürlüğe koydu. Dolayısıyla, sonuç değişmemiş oldu. Erdoğan’ın eylem planına attığı imza, bize dokuz buçuk yıl önce Erbakan’ın MGK Kriz Yönetmeliğine verdiği onayı hatırlatıyor.

O onaydan sonra 28 Şubat hızlanmıştı.

Dileriz, tarih yine tekerrür etmez... (3.3.2006)

***

Bir başka endişe verici gelişme, Başbakanlık bünyesinde bir Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü kurulmakta olduğuna ilişkin haber. (Hürriyet, 8.3.2006) Hatırlanacağı gibi, “terörle mücadelenin koordinasyonu” için böyle bir birimin oluşturulması da askerin taleplerinden biriydi.

Hükümet başından beri bu talebe soğuk baktığı görüntüsü verdi, ancak ilerleyen süreçte, yıllardır toplanmayan Terörle Mücadele Yüksek Kurulunu dirilterek bu isteği karşılama yoluna gitti. Ama görünen o ki, adım adım yine askerin dediğine geliniyor. Üstelik daha kuşatıcı bir sistem kuruluyor... (11.3.2006)

***

Başbakan, değişiklik taleplerinin asker tarafından reddedildiği, ama uygulanması hükümete havale edilen bu belgeye (Millî Güvenlik Siyaset Belgesi), içeriğindeki bilumum yanlışlarla birlikte “evet” demek suretiyle, davulu sırtında taşımaya devam ederken tokmağı kendi rızasıyla başkasına teslim etmiş olmuyor mu?

Anlaşılan o ki, Başbakan bilerek, isteyerek bu tercihi yaptı ve bundan dolayı herhangi bir rahatsızlık duymadığı görülüyor. Nitekim yine askerin ısrarlı talebiyle toplanan Terörle Mücadele Yüksek Kurulunun kabul ettiği 120 maddelik eylem planının icrasıyla MGK Genel Sekreterliği bünyesindeki Seferberlik ve Savaş Hazırlıkları Planlama Dairesi İç Güvenlik Grubunu görevlendiren imzayı da hiç tereddütsüz atıyor.

Bu durumda, Terörle Mücadele Eylem Planını uygulama adı altında, askerin AB sürecinde nisbeten kaybetmiş göründüğü mevzileri tekrar geri alması sonucunu verecek gelişmelerin hızlanması sürpriz olmaz. (...) Bakalım, eylem planındaki—terörle ilgili veya ilgisiz—120 madde uygulamaya konuldukça nelerle karşılaşacağız? Erbakan’ın MGK Kriz Yönetmeliğini imzalamasını takiben 28 Şubat hız kazanmıştı. Erdoğan’ın imzası da başımıza iş açmasın! (22.3.2006)

***

Birçok şeyin temelini oluşturan demokratik dengelere bakacak olursak, AB reformlarıyla nisbeten düzelen dengelerin, hükümetin gizli anayasaya ve askerî bürokrasinin hazırladığı “terörle mücadele eylem planı”na “evet” demesinden sonra sür’atle bozulmaya yüz tuttuğu gözleniyor. Şemdinli olayında, işe adı karışan generallerin yargılanması beklenirken faturanın sivil kanada çıkarılması ve hükümetin ilk olarak, askeri rahatsız eden açıklamalarıyla gündeme gelen Emniyet İstihbaratının başındaki ismi feda etmesi bunu gösteriyor. (31.3.2006)

***

Bunları aktardıktan sonra bugüne gelirsek:

2008 Kasım’ında geldiğimiz noktada, o zaman Başbakanlık bünyesinde Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü kurma projesinin akim kaldığı ve bu defa İçişleri Bakanlığına bağlı bir Terörle Mücadele Koordinasyon Merkezi kurulmasının gündeme geldiği görülüyor. Bu projeyle ilgili olarak su yüzüne çıkmaya başlayan ayrıntılar ise, yeni kaygıları beraberinde getireceğe benziyor.

Ve işin bu cihetinin, başlı başına müstakil bir konu olarak ayrıca ele alınması icab ediyor.

04.11.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (02.11.2008) - Hizmette hırs ve kanaat

  (01.11.2008) - 12 Eylül’de bile...

  (31.10.2008) - İstismar, kuşku, çözüm

  (30.10.2008) - Değiştirilemez maddeler

  (29.10.2008) - 85 yıl sonra

  (28.10.2008) - Mizansen mi?

  (26.10.2008) - İlâhî inayet

  (25.10.2008) - İsviçre’de başörtüsü

  (24.10.2008) - Başörtüsünde çözüm

  (23.10.2008) - Yine fiyasko olmasın

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır