"Gerçekten" haber verir 06 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Mehmet KARA

Haklı tepkinin arkası da getirilmeli



İsviçre’nin Davos kasabasında yapılan “kriz sonrasının dünyasının biçimlendirilmesi” ana başlıklı Dünya Ekonomik Forumu bitti ama yankıları hâlâ sürüyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Gazze Ortadoğu için bir model” başlıklı oturumda İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in yüzüne karşı “Siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz” şeklindeki sözleri ile oturum yöneticisi ABD’li gazeteci David Ignatius’a süre haksızlığı yaptığı gerekçesiyle tepki gösterip toplantıyı terk etmesinin yankıları devam ederken, konu siyasetin gündem maddesi olmaya devam ediyor.

Salı günü yapılan grup konuşmalarında ağırlıklı olarak bu konu konuşuldu. Erdoğan, moderatöre yüklenmeye devam ederken, “Bir moderatör, bir başbakanın omuzuna elini atamaz, bu edepsizliktir. Diplomatik davranmamış olsaydım daha farklı bir şey yapmam gerekirdi, ama bunu yapmadım” diye sert tepki gösterirken, muhalefet partileri “kimsenin Türk başbakanını itip kakamayacağı”nı söylerken bir taraftan da Erdoğan’ı eleştiriyorlar. Milletin gösterdiği ortak tepkinin önümüzdeki dönemde siyaset ve seçim malzemesi yapılması haklı tepkiyi zayıflatacağı için bütün siyasetçilerin bundan kaçınmaları gerekir.

Hemen belirtelim. Gazze’de 22 gün boyunca yakıp yıkmadığı yer bırakmayan, Filistinli çocuk, yaşlı, kadın demeden bin 300 kişiyi öldüren 6 bin kişiyi yaralayan “katil” bir devletin başkanının yüksek ses tonuyla katliâmları savunmasına gösterilen tepki doğru ve yerinde bir tepkiydi. İsrail’in Gazze’de katliâmlara başladığı günden itibaren Türk milletinin gösterdiği haykırışın orada yansımasıydı. Erdoğan bir Türk başbakanı, yapması gereken de buydu. Bu meselenin bir boyutu.

* * *

Şimdi gelinen noktada, bundan sonra yapılması gereken bu haklı tepkinin altının doldurulması ve arkasının getirilmesidir. Bu konuşmanın etkisinin devam etmesi için İsrail’e karşı yaptırımların gündeme getirilmesi lâzım. Askerî ve ticarî anlaşmalar başta olmak üzere işbirliklerinin gözden geçirilmesi gerekiyor. Çünkü Filistin’de ateşkes pamuk ipliğine bağlı şekille devam ediyor.

Abluka altındaki Gazze hâlâ açlıkla, susuzlukla mücadele ediyor. Bombardımandan sağ kurtulmayı başaranların hayatta kalma mücadelesi zor şartlar altında sürüyor. Müslüman ülkeler başta olmak üzere birçok ülke ilâç ve gıda yardımlarını göndermesine rağmen birçok yere hâlâ bunların ulaştırılmasında sıkıntılar yaşanıyor. İsrail’in yardımların ulaşmasına engeller koyduğunu görüyoruz. Diğer yandan Gazze bölgesinin inşası için çaba gösterilmesi gerekli.

İsrail hâlâ orantısız güç kullanacağı tehditlerini savuruyor. Gazze’den çıktılar ama hâlâ sınırda ağır silâhlarını bekletiyor. Filistin tarafından en ufak bir tepki geldiğinde hemen karşılığını veriyor.

Diğer yandan İsrail’de dört gün sonra seçimler yapılacak. Başbakanlık için yarışan Tizibi Livni, Ehud Barak ve Benyamin Netanyahu aynı zamanda “Filistin’de katliâmları nasıl arttırırız yarışı”na girmiş durumda. “Gerekirse Gazze’ye tekrar gireriz… Gazze saldırıları çok geç başladı, gerekenden önce bitti. Hamas’ı yok edeceğim... Daha şiddetli ve uzun zaman orada kalacağız…” diyerek İsrail’in gerçek yüzünü ortaya koyuyorlar. Hatta Bir bakan çıkıp, Hamas liderlerine suikast yapılması isteyebiliyor. Bir başkası Gazze’ye atom bombası isteyebiliyor. Tehditlerinin ardı arkası da kesilmiyor.

İşte İsrail’in gerçek yüzü bu. Bu yüzden bunlar ne sözden ne tepkiden anlıyorlar. Bu gerçeği bilerek ve görerek daha somut atılması gerekiyor.

“Davos’ta ağzının payını verdik, bu yetti” ya da iyi niyetli tekliflere “Bekâra hanım boşamak kolaydır” diyerek kolaycılığa kaçmadan bu çıkışın altı kesinlikle doldurulmalı. Çünkü, yarın birileri kalkıp, “Gazze’deki katliâmdan sonra ilişkileri durdurmadınız. İsrail-Filistin ile barışı reddederse ve onları vurmaya devam ederse, ilişkilerinizi durdurur musunuz?” şeklinde sorular sorulursa cevap vermekte zorlanırız.

Erdoğan’ın Peres’e verdiği tepki ne kadar haklıysa, 11 Nisan 2002’de Meclis grubunda “Eğer mevcut hükümet Türkiye’nin gücünün farkında değilse yazıklar olsun. 700 yıllık Türkiye, tanklarını modernize etmek için 50 yıllık İsrail’e muhtaç oluyorsa, bu kara kara düşünülmesi gereken bir unsurdur. Askerî anlaşmalar askıya alınsın” ve bu konuşmanın birkaç öncesinde söylenen “Bu terör karşısında Türkiye’nin İsrail’le imzaladığı M-60 tanklarının modernizasyonuna ilişkin anlaşmayı askıya alması gerekir” sözü de o kadar haklıdır.

Şimdi bunu hatırlatanlara kızmak yerine gereğinin yapılması gerekmez mi?

06.02.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (01.02.2009) - Milletin arzusu

  (31.01.2009) - Dünyayı yeniden biçimlendirmek!

  (30.01.2009) - Sulandırmayın ki demokrasi ve hukuk kazansın

  (27.01.2009) - Magazinleştirmek...

  (25.01.2009) - Eğitimin "karnesi"

  (24.01.2009) - AB konusunda kararlılık

  (23.01.2009) - Enkazların hesabını vermeyecekler mi?

  (19.01.2009) - Hayal kırıklıkları

  (18.01.2009) - …Ve insanlık öldü

  (17.01.2009) - ETÖ’de son durum…

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır