"Gerçekten" haber verir 04 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Mehmet KARA

Türkiye’nin kaybedecek zamanı kalmadı



Seçim bitti artık ülkenin gerçek gündemine dönme vakti geldi. Çünkü 2-3 aylık seçim kampanyası döneminde gerek oy kaygısı gerekse de değişik mülâhazalarla birçok meselenin üzerine gidilemedi.

Özellikle dünyayı kasıp kavuran ekonomik krizle ilgili olarak seçmene hoş görünmeye dönük paketler açıldı. Ancak bu paketlerin krizi bertaraf etmeyeceği de ortada. Zira, Türkiye’nin 2008’in son çeyreği itibariyle yapılan uluslar arası kıyaslamada, ekonomide küçülmenin en fazla olduğu ikinci ülke olduk. Bu yılın ilk çeyreğinde belki de ilk sıraya yükseliriz.

Türkiye’nin büyük bir ekonomik daralmayla karşı karşıya olduğu ortada. Bu daralma zaten çok yüksek olan işsizlik oranını daha yükseltecek.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, G20 zirvesinden önce İngiliz Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, ekonomik kriz için tedbirler alınmaması durumunda dünya genelinde “sosyal kargaşa” çıkabileceği uyarısını yaparken, “Daha kötüsü olmasından korkuyorum. Bazı devletlerin sonu olabilir” ikazını da yapıyor.

Bu durum, global dünyada elbette Türkiye için de geçerlidir. Kriz tellâllığı yapmamak lâzım, ancak bazı gerçeklerin de görülmesi gerek. Bu durumda hükümetin işveren ve işçi kesimleriyle acilen toplantı yapıp, uygulanacak tedbirleri bir an önce alması gerekiyor.

* * *

Bir diğer konu da sivil anayasa… Başbakan Erdoğan hızlı trenin seferlere başlaması dolayısıyla Eskişehir’e giderken yaptığı açıklamalarda seçimlerin hemen ardından 4-5 konuda anayasada bir değişiklik yapılabileceğini söylemişti. Temmuz 2007’de “Tamamen sivil bir anayasa yapacağız” diye yola çıkılarak, taslaklar hazırlayan hükümetin şimdi 4-5 değişiklikle bunu geçiştirmeye çalışmasını kimseler kabul edemiyor.

Başbakan bunu söylerken, değişikliklerin Anayasa Mahkemesinde iptal edilebileceği endişesini de taşıyor. Anayasa Mahkemesinin yapısının değişmesini istediklerini bu konudaki talep üzerinde çalıştıklarını dile getiriyordu.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise seçimlerden önce yaptığı açıklamada Türkiye’nin mevcut anayasa ile AB üyesi olamayacağını söylemiş, AB yetkilileri de bunu desteklemişlerdi. AB’li yetkililer şimdi de hükümetin reformlara devam etmesi gerektiği üzerinde dururken, demokratikleşmenin en önemli adımının da sivil bir anayasa olduğunu vurguluyorlar. Yani, demokratikleşme ve özgürlükler konusundaki beklentiler AB süreci de dikkate alınarak yeni bir anayasanın yürürlüğe konulmasıyla karşılanmalı.

Türkiye’nin sivil ve demokratik bir anayasayı 2009 yılı içinde yürürlüğe koyması gerekiyor. Halk, bu anayasa ile daha fazla yönetilmek istemiyor.

Başbakan Erdoğan, seçim sonuçlarını değerlendirdiği partisinin yetkili kurullarında, reformlara devam edileceğini söylüyor. O zaman, öncelikli reform; demokratik, özgürlükçü, sivil, insanı ön plâna çıkaran bir anayasa yapmaktan geçiyor. Zaten anayasanın birkaç maddesini değiştirerek “sivil” yapmak da mümkün görünmüyor.

Şu da unutulmamalıdır: Yeni anayasanın geniş bir uzlaşmayla yapılması gerekiyor. Bundan önce hem iktidar partisi, hem muhalefet partileri, hem de sivil toplum örgütleri tarafından hazırlanmış taslak metinler var. Bunu dikkate alarak, Meclis’te grubu bulunan bütün partiler, Meclis dışındaki partiler, sivil toplum örgütlerinin de görüşleri alınarak kısa zamanda değişikliğin yapılması gerekiyor.

Zira, ihtilâl anayasası artık Türkiye’ye dar geliyor. Türkiye’nin bu konuda da kaybedecek zamanı kalmadı.

04.04.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (03.04.2009) - Seçimden çıkarılacak dersler

  (29.03.2009) - Dizi müptelâsı olduk, kitap okumayı unuttuk

  (28.03.2009) - Türkiye buruk şekilde sandığa gidiyor

  (27.03.2009) - Obama’nın ziyaret önemli, ama…

  (22.03.2009) - Demokrasi mi, yoksa yayıncılık kusuru mu?

  (20.03.2009) - “TC kimlik no” sıkıntısı giderildi mi?

  (16.03.2009) - Babam inşallah kazanmaz!

  (15.03.2009) - Anayasa değişikliği başka bahara

  (14.03.2009) - Başarısız olan gider mi?

  (08.03.2009) - Oy namustur

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis