"Gerçekten" haber verir 21 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

H. İbrahim CAN

Siyahî Obama, ırkçılık karşıtı konferansı boykot ediyor



Cenevre’de Birleşmiş Milletlerin düzenlediği bir konferans başladı dün. Aslında bu konferans 2001’de Güney Afrika, Durban’da yapılan Dünya Anti-Irkçılık, Irk Ayrımcılığı, Yabancı Düşmanlığı ve Bunlardan Kaynaklanan Hoşgörüsüzlük Konferansının sonuçlarında sağlanan ilerlemelerin gözden geçirilmesiyle ilgili idi. Çok güzel amaçlarla başlayan o konferansta Amerika ve İsrail temsilcileri, anti-semitizm kokan konuşmalar yapıldığı gerekçesiyle toplantıyı terk edip gitmişti.

Aradan geçen sekiz yıl boyunca Durban Bildirisi ve Eylem Programı her türlü ırkçılıkla mücadeleyi, ayrımcılık karşıtı mevzuatın güçlendirilmesini, daha iyi eğitim, daha fazla sağlık ve daha iyi yargıyı, yoksullukla daha fazla mücadele edilmesini, ırkçılık kurbanlarına daha çok kaynak ayrılmasını, daha fazla çok kültürlülük, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına daha fazla saygıyı içeriyordu.

Bu süre içinde özellikle Latin Amerika ve Karayiplerde, Nepal’de önemli kurumsal gelişmeler sağlanmış, Asya’da azınlık haklarının korunmasında aşama kaydedilmişti. Geçmişteki ırkçılık kurbanlarına yönelik bir çok yerde resmen özür dilenmesi sağlanmış, Avrupa Birliği’nde azınlıklar ve diğer korunmaya muhtaç grupların haklarını teşvik edecek mevzuat düzenlemeleri yapılması yoluna gidilmişti.

Bu gelişmeleri değerlendirmek ve başarılı uygulama tecrübelerini paylaşmak için Cenevre’deki Gözden Geçirme Konferansı düzenlendi.

Ancak ilginç bir tepkiyle karşılaşıldı: Irkçılığın en büyük mağdurlarından olan siyahîlerin temsilcisi Obama, anti-semitizmi destekleyici konuşmalar olabileceği endişesiyle konferansı protesto etti ve katılmayacağını duyurdu. Onu İsrail, İtalya ve Avustralya izledi. Siyonizmin ırkçılık olarak ilân edilmesinden korkuyorlardı. Bir de toplantıya katılacak İran Cumhurbaşkanının İsrail ve Amerika karşıtı tavır sergilemesinden... İsrail’in Ortadoğu politikaları ve Filistin’deki masumlara yönelik acımasız saldırıları da eleştirilecekti. İsrail’in kontrolünde olmak Amerika’nın kaderi galiba. Siyahî Obama bile Irkçılık karşıtı konferansa katılamıyor.

Amerika kabul edilecek sonuç bildirgesi taslağında rahatsız edici cümleler bulunduğunu da gerekçe olarak gösterdi. İşte o cümleler:

“(Konferansa katılanlar) ayrımcılık, düşmanlık ya da şiddeti tahrik anlamına gelen milliyetçi, ırkçı ya da dini nefretin savunulmasının yasalarla yasaklanması gerektiğini teyit etmektedir. Ayrıca ırk üstünlüğü ya da kine dayalı fikirlerin yayılmasının, ırk ayrımcılığına tahrikin ve aynı zamanda bu gibi şiddet eylemleri ya da eylemlere tahrikin, devletlerin milletler arası yükümlülüklerine uygun olarak, yasal olarak cezalandırılabilecek bir suç ilân edilmesi ve bu yasaklamaların düşünce ve ifade özgürlüğüne uygun olması gereğini teyit etmektedir”.

Yarası olan gocunur misali bu cümlelerden İsrail kendi aleyhine yorum çıkarmakta, diğer üç ülke de onların dümen suyunda gitmektedir. İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecat’ın aslında tahrik edici hiçbir şey söylemeyeceğini bu ülkeler de biliyor. Tek endişeleri, Amerika ve İsrail’in Ortadoğu, Irak ve Afganistan’daki zulümlerinin tartışılır hâle gelmesi.

Birleşmiş Milletler’in düzenlediği bir konferansta henüz ırkçılığın, yabancı düşmanlığının ve ayrımcılığın konuşulmasından bile rahatsız olanların bulunması çok acı. Umarız bu protestolar konferansın hayırlı sonuçlarını baltalamaz ve devletimiz de bu protestocu gruba katılmaz.

21.04.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.04.2009) - Kriz, Çin'e demokrasiyi getirecek mi?

  (19.04.2009) - Kalpleri ısıtan hikâyeler: Tevafuklar

  (18.04.2009) - “Fransa, Türkiye’nin AB üyeliğine neden karşı?

  (17.04.2009) - Avustralya’dan dostluk kervanı

  (15.04.2009) - Aden Körfezi’nde neler oluyor?

  (14.04.2009) - Hint köylüleri Alzheimer’a yakalanmıyor

  (13.04.2009) - Azerilerle aramıza giren kara kedi!

  (12.04.2009) - Yürek ısıtan gerçek olaylar!

  (11.04.2009) - L’Aquila’dan İstanbul’a deprem mesajı

  (10.04.2009) - Ruhban okulu açılacak mı?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis