"Gerçekten" haber verir 25 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Anayasa patinajı



Aslında kapatma dâvâsından çıkan sonucun, AKP’yi altı buçuk senedir yanaşmadığı esaslı bir anayasa reformu için harekete geçirmesi gerekirken, tam tersi oldu.

Gelinen noktada iktidar partisi, bu konuda yapmak istediklerini birkaç maddeyle sınırlamış ve onları da CHP başta olmak üzere muhalefetin rıza göstermesi şartına bağlamış durumda.

Başbakanın konuyla ilgili beyanları, bir kez daha Anayasa Mahkemesinde yargılanıyor konumuna düşme ihtimalinden duyduğu kaygıyı ele veriyor ve buna meydan vermemek için “Yapılacak değişikliklerde CHP’nin rızası şart” diyor.

Bu durum, AKP’nin tek başına iktidarda göründüğü, ama bilhassa temel meselelerde iplerin CHP’de olduğu gerçeğini önümüze koyuyor.

22 Temmuz seçiminin ortaya çıkardığı ve 29 Mart seçiminin AKP’yi sekiz puan geriletip diğer üç partiyi bir-iki puanlık artışlarla yeni bir dengeye taşıdığı Meclis yapısında ana eksen bu.

Bu Meclisten çağdaş ve evrensel kriterlere uygun yeni ve demokratik bir anayasa çıkar mı?

Baştanberi zaten buna pek niyeti olmayan, kısmen olduysa bile izlediği yanlış stratejiler ve yaptığı ciddî yöntem hataları sebebiyle, bu yoldaki girişimi akim kalan, AB fırsatını da değerlendiremeyen, ürkütülmüş ve sindirilmiş bir iktidar; bu yöndeki açılımlara rejimin tabuları ekseninde sistematik olarak karşı çıkmayı yerleşik politika haline getirmiş bir anamuhalefet; onun ruh ikizi olarak nitelenen ve üç aşağı beş yukarı aynı konularda benzer refleksler sergileyen diğer muhalefet partisi ve demokratik açılımlara sıcak baksa da, bu tavrı etnik siyaset ve terör handikaplarına takılan üçüncü muhalif parti...

Haddizatında CHP’nin de vaktiyle resmî tabuları aşan ve dışlayan demokratik anayasa taslakları hazırladığı biliniyor. Ama nedense bunlar “unutuldu,” rejimin tabularını ve laikliği koruma söylemleri öne çıktı ve Türkiye’nin en önemli ihtiyacı olan demokratik anayasa için gerekli uzlaşma ikliminin oluşması hep engellendi.

Neden bu noktaya gelindiğinin çok iyi tahlil edilmesi ve bu durumdan bir an önce çıkılması için herkesin kendi tavır ve duruşunu samimiyetle gözden geçirip gerekli özeleştirilerde bulunarak çıkışa pozitif katkı vermesi icab ediyor.

Son olarak, Başbakanın birkaç maddelik anayasa değişikliğiyle ilgili olarak görüştüğü Meclis Başkanı, Yargıtay’ın, Barolar Birliğinin, TOBB başta olmak üzere sivil toplum örgütlerinin ve TÜSİAD’ın evvelce hazırladıkları taslaklardan bahis açarak, bir uzlaşma komisyonu oluşturulup konunun tekrar canlandırılmasını öneriyor.

Ama şu anda bunun gerçekleşmesi zor gibi.

Onun yerine, ombudsmanlık, parti kapatmanın biraz daha zorlaştırılması, Türkiye milletvekilliği, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı gibi birkaç maddeyle sınırlı bir mini paketi gündeme getirme hazırlıkları söz konusu.

Buna, Cumhurbaşkanı Gül’ün görev süresinin 7 mi, yoksa 5 yıl mı olacağı hususundaki belirsizliği giderecek bir maddenin eklenmesi de gündemde. Bilindiği gibi, referandumla da kabul edilen anayasa değişikliği ile cumhurbaşkanını halkın seçmesi yolu açılırken, reis-i cumhurun görev süresi 5 yıla indirilmiş, ama ikinci bir dönem daha seçilmesi mümkün kılınmıştı.

Ancak bu düzenlemenin, referandum öncesi Meclis tarafından seçilen Gül için de geçerli olup olmadığı konusunda tartışma yaşanıyor. Ve benzer bir tartışma, 22 Temmuz’da seçilen milletvekillerinin görev süresi hakkında da yapılıyor. Her iki seçim de eski düzenlemeye göre yapıldı, ama akabinde Meclisten geçip referandumda kabul edilen değişiklikler, cumhurbaşkanının süresini 7 yıldan 5 yıla, milletvekilllerininkini de 5 yıldan 4 yıla indirdi. Bu yeni süreler eski kurala göre seçilenler için de geçerli mi?

Görünen o ki, önümüzdeki günlerde yeni bir anayasadan ziyade bu gibi tâli konularla meşgul olunacak. Ve bu sene de böyle geçip gidecek...

25.04.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (24.04.2009) - İpotekli Meclis

  (23.04.2009) - Risale-i Nur hayat rehberi

  (22.04.2009) - Nurcular ve iktidar

  (21.04.2009) - Ağırlaşan tablo

  (19.04.2009) - Şeriat, ahlâk, iman

  (18.04.2009) - Ergenekon ve KKTC

  (17.04.2009) - Başbuğ’un soruları

  (16.04.2009) - Yaşanan din ve TSK

  (15.04.2009) - Gidişat

  (14.04.2009) - “İç mesele”

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis