"Gerçekten" haber verir 25 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

H. İbrahim CAN

BM, Kerkük meselesini çözebilir mi?



Kerkük meselesinden en zor iki yıla girdik. 2011 yılında ABD askerlerinin çoğunun Irak’tan çekilmesinden önce, bu meselenin çözülmesi gerektiğini herkes biliyor. Irak’ta çoğunluğu elinde bulunduran Başbakan Nuri El Maliki, ülkenin bütünlüğünü savunan politikalarla seçimi kazandı. Şimdi de bunu gerçekleştirmeye çalışıyor. 12. Tümeni Kerkük’e kaydırarak, bu bölgenin denetimini Peşmergelerin elinden almak istiyor. ABD, geride iç savaş halinde bir ülke bırakmamak için Irak’ın bütünlüğünü savunuyor.

Türkiye’nin politikası ise belli: Kerkük merkezî Irak yönetimine bağlı olarak kalmalı ve oradaki Türkmenlerin hakları korunmalı.

Ancak Kuzey Irak Kürt Yönetimi (KIKY) Kerkük’ün Kürt şehri ve kendi yönetiminin bir parçası olduğunu ileri sürüyor. Araplar ise Kerkük’ün Irak’ın bütünlüğü içinde yer almasını istiyorlar. Kürt yönetimi dışında hiç kimse Kerkük’ün Kuzey Irak Yönetimine bağlanmasını istemiyor.

31 Ocak 2009’da yapılan Vilâyet Meclisi seçimlerine Kerkük dahil edilmedi. Bu yıl içinde nüfus sayımı yapıldıktan sonra yıl sonunda genel seçimlere bu şehrin de katılacağı biliniyor. İşte KIKY bu nüfus sayımına hazırlanıyor şimdi. Kerkük’ün 2003 yılında 850.000 civarında olan nüfusu, bugün 1.400.000 civarında. Kuzey bölgelerden beş yüz binden fazla Kürt buraya göç ettirildi ve şehrin demografik yapısı değiştirildi. Bu göçmenlerin hayat şartları da hiç iyi değil. Stadyumlarda, kullanılmayan resmî binalarda, alelacele kurdukları barakalarda yaşıyorlar. Bu hızlı göçün getirdiği yük altında şehir adeta eziliyor.

Türkmenler, Türkiye’nin de desteğiyle seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Türkiye ekonomik, kültürel ve sosyal alanlarda destek sağlıyor. Şubat ayında yapılan BM genel kurul toplantılarında da bu sorun dile getirildi. Ama KIKY’ne asıl baskı ABD’den geliyor. Kerkük’ün asla Kürt Yönetimine bağlanmayacağı, bunda ısrar etmesi halinde, Amerikan ordusu çekildikten sonra yalnız kalacakları kendilerine açıkça bildirilmiş durumda. Çünkü ABD, dünyanın bütün petrol rezervlerinin yüzde 4’ünü tek başına içinde barındıran Kerkük’ü, bir etnik grubun denetimine bırakmak istemiyor.

İşte bu aşamada Birleşmiş Milletler hazırladığı çok seçenekli Kerkük meselesi çözüm raporunu Irak hükümetine sundu. Bu çözüm yollarının ortak özelliği, siyasî uzlaşma ve güç paylaşımını içermesi. Dört ayrı seçenek sunuluyor ve hepsi de Kerkük’ün bir bütün halinde ve Irak hükümetine bağlı olarak yönetimini öngörüyor. Raporda öncelikle bu esaslara dayalı bir siyasî anlaşmaya varılması, sonra da bu anlaşmayı onaylayacak bir referandum yapılması öngörülüyor.

KIKY’nin bu teklife sıcak bakması zor görünüyor. Şimdiye kadar kendi insanına “Kerkük bizimdir” mesajı veren yönetimin şimdi bundan taviz vermeyi izah edebilmesi zor.

BM raporu açıklanmadığı için ayrıntıları bilmiyoruz. Ancak Dışişleri Bakanlığının bu raporu sür’atle inceleyip, somut tavrımızı ortaya koyacağını düşünüyoruz. Birleşmiş Milletlerin devreye girmesi, meselenin bir oldu bittiye getirilmesini önleyici müsbet bir adım. Türkiye’nin, kendi somut teklifleriyle bu adımı desteklemesi ve gecikmeksizin bir sonuca varılmasını sağlaması gerekir. Özellikle KIKY ile başlatılan ilişkilerin normalleştirilmesi sürecinde, Kerkük meselesi daima önemli bir gündem maddesi olmalıdır.

25.04.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (24.04.2009) - Gazze’de savaş suçu işlenmemiş!

  (23.04.2009) - Guantanamo cehenneminde yananlar!

  (22.04.2009) - İmparator Putin’i durduran tek güç!

  (21.04.2009) - Siyahî Obama, ırkçılık karşıtı konferansı boykot ediyor

  (20.04.2009) - Kriz, Çin'e demokrasiyi getirecek mi?

  (19.04.2009) - Kalpleri ısıtan hikâyeler: Tevafuklar

  (18.04.2009) - “Fransa, Türkiye’nin AB üyeliğine neden karşı?

  (17.04.2009) - Avustralya’dan dostluk kervanı

  (15.04.2009) - Aden Körfezi’nde neler oluyor?

  (14.04.2009) - Hint köylüleri Alzheimer’a yakalanmıyor

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis