08 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Şükrü BULUT

Hırs sebeb-i hasarettir



Hadiselerin bu denli giriftliği ahirzamanın tipik bir özelliği olsa gerek. Günümüz ilim ve teknolojisi Kur’ân’ın yerine felsefeye talebe olmayı yeğleyince, zamane çocuğu kesrete yuvarlandı. Halbuki insanın fıtratı ve bilhassa ruhu vahdeti arıyor ve ancak vahdette teneffüs edebilir. İlim vahdeti mi, kesreti mi getirmeliydi? Felsefe medeniyeti kesretiyle övünüyor. İnsanı; hayatı, ihtiyaçları ve arzuları cihetiyle öyle bir kesrete atmış ki; kesretin korkunç kalabalığından onu adeta yitirmiş, bulamıyor. Devasa seküler mabetlerde teşhir edilen milyonlar eşya arasındaki kayıp insanı siz de tanıyorsunuz. Yüz binlerin tıkabasa doldurulduğu stadyumlarda, küçük küçük görünmeyecek hale gelen insanı... Veya global ince tellerle sandalyelere raptedilmiş zavallı insanları... Büyük ıztıraplar, dertler ve meseleler içinde çırpınan insana vahdet şifa olacakken, kesrete mahkûm olmuş zamanımızın medenî (!),bilge (!), teknolojik ve herşeyden haberdar insanı!

Belki milyonlarca kişi soruyordur bu soruyu: İnsan bu hale nasıl düştü? Milyonlarca cevap da bulabiliriz. Fakat doğru cevabı ancak “bilen bilir.” Fıtratın temsilcisi, Yaratıcımızın elçisi ve Kur’ân’ın pratiğini nefsinde yaşayan zat (a.s.m.) bilir. Gaybdan haber getiren ve bilinmeyeni anlatan “en büyük öğretmen” bilir: “Hırs gösteren veya hırsla amel eden zarardadır,” diyor. Siz de kesretle hırs arasında münasebet kurabiliyor musunuz?

Bugünü yaşayan insanın “ahirzaman atlasını” öğrenmesi faydasınadır. Kur’ânî olan ahirzaman atlasını eline almayan ve bilgilenmeyenler bu zamanın dehşetli labirentlerinden kurtulamazlar. Her caddenin bir çıkmaz sokağa dönüştüğü şu zamanlardan çıkış bulamayanların intihar etmesi, akıllarını susturmaları, cinnete yakalanmaları veya en azından ölüm bekleyişinin korkunç haliyle yaşamaları gayet normal sayılmaz mı?

Dünyamız o kadar küçüldü ki... Wall Street’teki bankaların batmasıyla şark ve garp iflâs sendromuna giriyor. Mexico City’deki “domuz gribi” artık bize de uzak değil. Salgın hastalıklarından dolayı beldelerin, şehirlerin veya ülkelerin karantinaya alınmaları imkânsız. Başka yaşanır gezegen olsaydı, belki dünyamızı karantinaya alabilirdik. Dedik ya, köye dönüştü yerküre... Her cihetini evimizin kuytu köşesindeki ekrandan seyrediyoruz. İnsan teknolojiden lezzet almayı beklerken medeniyetin yeni gelişmeleri “ölüm haritalarını” yayınlıyor her gün...

Herşey o denli birbirine karıştı ki... Şairin seslendirdiği “Derdim çoktur hangisine yanayım” mısralarını, kesret dalgalarıyla boğuşurken yaşıyoruz. Küresel krize Yahudi de oturup ağlama fırsatı bulamayacak gibi... Çünkü arkasından ölüm kovalıyor.

Zamane çocuğu Kur’ân’ı dinlemeliydi. Kur’ân çerçevesinde “terakki merdivenlerine” tutunmalıydı. Pratik Kur’ân’ı takip etmeliydi. O mübarek zatın Asr-ı Saadet laboratuvarındaki ilmî ve fıtrî neticeleri esas almalıydı. Karun’laşmamalıydı... Süleyman (a.s.) gibi “Hâzâ min fadli Rabbî” demeliydi. İlmim, servetim, teknolojim ve herşeyim Onun fazlındandır diyerek, kesret yerine vahdete yönelmeliydi.

İnsanın şu musibete yuvarlanmasını netice veren sebepler elbette çoktur. Biz bugün yalnızca “Hırs sebeb-i hasarettir” diyoruz. Küresel krizin sebebi hırs değil miydi? Köpek balıklarıyla, çekirge sürüsüyle insanlığa hücum eden Ye’cüc ve Me’cüc’ün ortaya çıkardığı hırsla dünya sarsılıyor. Bir gecede devleşen, diğer bir başka günde buharlaşan sermayedarlar... Fakat henüz çare doğru yerde aranmıyor. Karanlığa şarkılar söylüyor felsefenin haris çocukları.

Küresel krizlerden önce küresel salgın hastalıklara “deli dana” denilmişti, “kuş gribi” denilmişti ve bugünkü ismi ise “domuz gribi.” Hiçbir ahlâkî ve insanî endişe taşımadan zengin olma pahasına üretimi yüzde beş yüzlere çıkarmak... Necasete dönüşmüş yiyecek artıklarını, kan ve diğer pislikleri sığıra yedirince hırslılar, deli dana ve kuş gripleri çıkmıştı. Fıtrat kanunlarına karşı gelerek, ahirzaman Peygamberini tanımayarak ve insanî değerlerle alay ederek gelinen nokta, günümüzün son felâketleri olmayacak. Ahir zaman haritasına bakarsanız, daha birçok durağa uğrayacak zavallı dünya. Yerden “dabbetülarz” canavarının çıkışını bekleyenler, altmış arşın boyundaki deccali gözleyenler veya tümden inkâr edenler, Mesih’i Şam’da ve Mehdi’yi Mekke’de bekleyenler, bekleyedursunlar. Bizi vahdetten koparıp kesret çölüne düşüren, muktesebatımızı tar ü mar eden, türlü türlü hastalıklara giriftar eden ve elde ettiğimiz ilim ve teknolojiyi başımıza belâ eden hırs hastalığını evvelâ doğru teşhis etmeliyiz.

Evet doğrudur, hırs sebeb-i hasarettir.

08.05.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (04.05.2009) - Ergenekon soruları

  (01.05.2009) - Küresel krizde vurgulanmayan nokta

  (27.04.2009) - Almanya İslâm Konferansı

  (24.04.2009) - 2009’dan 1909’a...

  (20.04.2009) - Avrupa baharı

  (13.04.2009) - Haşir mevsimi olarak bahar...

  (10.04.2009) - Obama’ya yardım

  (06.04.2009) - Küresel tahribat...

  (03.04.2009) - Zübeyir Ağabeyi tanımak ve anlamak üzerine…

  (30.03.2009) - Yeni Asya ve dâvâ

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis