09 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Faruk ÇAKIR

Doğruyu söyledi, kovalım!



Sadece ‘işsizlik ligi’nde değil, ‘çelişkiler ligi’nde de üst sıralarda ve hatta birinci olduğumuzu gösteren çok sayıda hadise yaşıyoruz. Tecrübelerle sabit olan gerçekleri inkâr etmekte de, aksini yapmakta da kimse bizimle yarışamaz!

Bakınız; bütün Türkiye’yi yasa boğan Mardin ili, Mazıdağı ilçesi, Bilge Köyündeki vahşet sonrası hemen herkes ‘çare’ arayışına girdi. 44 kişinin ölümüyle neticelenen ‘cinnet hâli’ anlaşılmaya, çözülmeye çalışılıyor. Sebep ve sonuçlarıyla pek çok ilki barındıran bu ‘cehalet vahşeti,’ sosyologları da, siyasetçileri de derin düşüncelere sevk etti. Gerçekten de Türkiye, bu çirkin cinayeti izah etmekte zorlanıyor.

Bu tartışmalar arasında bir değerlendirme yapan Mardin Valisi Hasan Duruer; aklın, mantığın, tarihî gerçeklerin ve sosyal realitenin gereğini seslendirip şöyle demiş: “Okul öncesi eğitim, kızların, kadınların eğitimi konusunda çok ciddî çalışmalar yapmamız gerekiyor. Buradaki aşiret yapısının, töre düzeninin, insanların yapısının iyi analiz edilmesi gerekiyor. Yörenin inançları gereği, kız çocuklarının ayrı okullarda okumasının faydalı olacağını düşünüyorum. Erkeklerle aynı okullarda okumaları istenmiyor. Bu çocukları eve mahkûm etmemek için, çok sayıda kız okullarına, yurtlarına ihtiyacımız olacaktır.” (HaberTurk Gzt., 7 Mayıs 2009)

“Vay efendim, bir vali bunu nasıl söyler!” diye itiraz edenler var. Niçin söylemesin ki? Bal gibi söyler ve söylemesi gerekir. Hatta ve hatta, sadece Mardin Valisi değil, gönül arzu ediyor ki doğudan batıya bütün valiler bu hakikatleri söylesin, dile getirsin! Söylenen, dillendirilen, gündeme taşınan teklif yanlış mı? Erkek ve kızların aynı okullarda, aynı sınıflarda ve aynı sıralarda okuması gerektiğini kim dikte ediyor? Böyle bir şart var mı? Var olduğu ileri sürülse bile, bu kabul; Türkiye ve dünya gerçekleriyle örtüşüyor mu? Kızlar ve erkekler ayrı ayrı sınıflarda, ayrı okullarda okusa kıyamet mi kopar? Eğitimin kalitesi mi düşer? Çocuklarımız matematiği, tarihi, fiziği, sosyal bilgileri daha az mı öğrenir?

Tam aksine, böyle bir uygulama ilmen ve tıbben daha faydalı ve insan yaratılışına uygundur. Nitekim, başta İngiltere olmak üzere Amerika ve başka ülkelerde bu yöne doğru bir yöneliş var. Bazı okullarda kızlar için ayrı, erkekler için ayrı sınıflar açılıyor. Bugün için bu okulların sayısı az olsa bile, dünyanın gittiği ve gitmek istediği yön de burasıdır. Kızların ve erkeklerin ayrı mekânlarda eğitim alması eğitim kalitesini kat be kat arttırır. Bunu ehil olan uzmanlar da ifade ediyor, ama maalesef bugün için bu uzmanları dinleyen yok!

Bu vesile ile hakikati dile getiren, bir anlamda da ‘kral çıplak’ diyen Mardin Valisini tebrik ediyor ve cesaretinden dolayı kutluyoruz. Türkiye’yi idare edenler, doğruları dile getirenlere kızmak yerine bunların gereğini yerine getirmek durumundadır.

Araştırılacak olursa görülecek ki milletin talebi de bu yöndedir. Böyle olup olmadığını öğrenmek isteyenler için sokaklar araştırmacı ve ‘anket’çileri bekliyor. Böyle bir anket için görüşümü hemen ifade edebilirim: Ben kızların ve erkeklerin ayrı okullarda okumasından yanayım, bunu şiddetle talep ediyorum.

Doğru yolu gösterenlere sahip çıkalım, gereğini yapalım!

09.05.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (08.05.2009) - Ayıp olmuyor mu?

  (07.05.2009) - Çare eğitimde, ama nasıl bir eğitim?

  (06.05.2009) - ‘Cehalet Ağa’nın katliâmı

  (05.05.2009) - Kendi kendine mi oldu?

  (04.05.2009) - Yeni kabinenin gündemi ne olacak?

  (02.05.2009) - Hey yasakçılar, bakar mısınız?

  (30.04.2009) - İyiyi de, kötüyü de millet unutmaz

  (28.04.2009) - ‘Nadir durum’u yaygınlaştıralım

  (26.04.2009) - “Öğrenci Meclisi” gündemi yakalamış

  (25.04.2009) - Değişmeyen tek şey, ‘yırtık ayakkabı’lar!

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis