"Gerçekten" haber verir 05 Mayıs 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Ahmet DURSUN

Kabine değişikliği



Kabinede beklenen revizyon geç de olsa gerçekleşti. Yirmi iki Temmuz seçimlerinden sonra genel kanaat kabinenin değişeceği yolunda idi; ama büyük ölçüde aynı isimlerle yerel seçimlere kadar gelindi. Yerel seçimler birçok yönüyle üzerinde düşünülmesi gereken mesajları vermişti. Başbakan bu değişiklerle son seçimleri iyi okuduğunu, verilen mesajları gördüğünü göstermek istedi.

Kabinenin başarısı, isimlerin ne derece isabetli olup olmadığı ilerleyen günlerde belli olacak. AKP, yakın zamanda sivil anayasa, Kürt meselesi ve ekonomik kriz gibi derin meselelerle tekrar yüzleşecek. Seçim öncesinde bu meselelerde temel hatalar yapan AKP’den açıkçası büyük bir atılım beklemek fazlaca iyimserlik olur. Meselâ sivil anayasa konusunda tren maalesef kaçtı. Anayasa konusunda kısmî rötuşlarla beklentilere cevap verilmeye çalışılacak. Genel seçimlerde tekrar halktan oy istenerek tüm problemlerin halledileceği sözü verilecek, kısır döngü devam edecek.

Kabine değişikliğinde beni en çok şaşırtan Millî Eğitim Bakanlığı’yla ilgili değişiklik oldu. Hüseyin Çelik, birçok yönüyle tartışılan bir isimdi. Gelişen teknolojiyi eğitim camiasına mükemmel bir biçimde uyarladı. Bu olması gerekendi. Ancak, temel meselelerde hep geri adım atan, önemli işleri çözemeyen Çelik, tavırlarıyla ve genelgeleriyle son dönemlerin en sevilmeyen millî eğitim bakanı oldu. Meslek liseleri, katsayı, YÖK, vb. temel meselelerin hiçbirini halledemedi. Bir adım ileri, iki adım geri attı. Ben yaptım oldu, uygulamaları eğitim camiasının birçok açıdan yaralanmasına yol açtı. Hülâsa, ardında devasa problemler bırakarak bu görevden ayrılmış oldu.

Başbakan’a ve eşi Emine Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen Nimet Çubukçu, Türkiye’nin ilk kadın Millî Eğitim Bakanı oldu. Çubukçu’nun ismi Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında da geçmişti. Hukuk kökenli olan Çubukçu eğitim camiasına ve problemlerine uzak biri. Millî eğitimin birikmiş, kronikleşmiş problemlerinin altından kalkacak isim olabilir mi? Çok zor. Mehmet Sağlam’ın bu göreve davet edilmeyişinin altında ne olabilir? Başbakan, eğitim camiasının meselelerini iyi bilen, deneyimli, donanımlı ve popüler bir ismi neden tercih etmedi? Sağlam, Hüseyin Çelik’in geri adım attığı meseleleri yeniden tartışmaya açacak tek isimdi. AKP’nin konjonktür siyaseti ise buna uygun değil.

YENİ BAKANI BEKLEYEN

PROBLEMLER NELERDİR?

İmam Hatip meselesi demeyeceğim; ama katsayı meselesi adaletsiz olarak gençlerimizin hakkının gaspına devam ediyor. Liselerin on iki yıla çıkarılması yeni problemleri beraberinde getirdi. Yeni hazırlanan müfredattan disiplin yönetmeliğine kadar birçok düzenleme ihtiyaca cevap vermiyor. Çocuklarımız, gençlerimiz manevî değerlerini tanımadan büyüyor. Meslek liselerinin problemleri sürekli artıyor. Bunlara bir de genel liseler eklendi. Devlet yaptığı uygulamalarla genel liseleri gözden çıkarmış izlenimini veriyor. Buradaki öğretmenlere öğretmenlikten ziyade bekçilik görevi yükleniyor. Öğretmenlik mesleği her geçen gün değerini yitiriyor, öğretmenliğin itibarı ayaklar altına alınıyor.

Yiğit düştüğü yerden kalkar. Osmanlı’nın yenileyemediği eğitim sistemi, belimizi kıran cehalet imparatorluğun çöküşünün temel nedenlerindendi. Çağdaş eğitim sloganıyla yola çıkan Cumhuriyet projesi, eğitimin en temel yönü olan manevî değerleri bir kenara atarak ideolojik unsurları içeren anlayışıyla yeni nesillerin ruhunu yitirmesine yol açtı. Bugün her alanda yaşadığımız problemlerin tamamında bu ruhun eksikliği, yaşadığımız kimlik bunalımı hissediliyor. Bunu temel problem olarak görmeden işe başlayan millî eğitim bakanlarının baştan yanıldıklarını söylemekte fayda var. Yeniden ayağa kalkılacaksa, eğitim meselesi öncelikle halledilmelidir. Yeni Millî Eğitim Bakanımıza, tali meselelerden ziyade işin özüne eğilmesini tavsiye ederiz.

05.05.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (28.04.2009) - “İstanbul’da Laila, Sivas’ta Lailaheillallah”

  (21.04.2009) - “Nurculuk” denince akla niye hemen onun adı gelir?

  (14.04.2009) - Amerika’nın Obaması; Karaman'ın koyunu

  (07.04.2009) - Panorama

  (31.03.2009) - Galiptir bu yolda mağlûp

  (17.03.2009) - Sen Türkiye’sin; büyük düşün!

  (10.03.2009) - “One minute!" padişahım

  (03.03.2009) - Nasıl bir Anayasa istiyoruz?

  (24.02.2009) - Bir “Yeni Asya” yazısı

  (17.02.2009) - “Life is fun” mı dediniz?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis