"Gerçekten" haber verir 05 Mayıs 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Ali OKTAY

Prof. Dr. Hasan Hüsrev Hatemi ya da bir ince duyuşlar hekimi



Hüsrev Beyi daha çok bir tıp doktoru, bir bilim adamı olarak tanıdık, bildik. Oysa, onun aynı zamanda pek çok şiir kitabı da olan çok iyi bir şair ve iyi bir Türk Müziği dinleyicisi, yazarı olduğunu da söylemek lâzım. Örneğin Köprü’nün yaz 2002 sayısında çıkan “Ey kopuz ile çeşte! Aslın ne dürür(nedir) işte?” makalesine bir bakmanızı tavsiye ederim.

Yaklaşık 3-4 yıl önce Dost Tv’de Hanende programımı yaparken davetimize icabet etmiş ve programımıza katılmıştı. Kendisi ile sohbet etmiş şiirlerinden örnekler dinlemiştik. Masaya şiir kitaplarını koyduğunda “Hocam neden bu son şiir kitaplarından haberimiz olmadı acaba?” diye sorunca “Size küçük bir şiir ile cevap vereyim” demişti.

“Felek sana var on sorum.

Bu da sana son sorum.

Neden yok sponsorun?”

Aklımda kaldığı kadarıyla cevabı işte böyle kısa, esprili ve öz olmuştu.

Hüsrev Bey ve 15 dakika önce doğduğu için kendisine ‘’Birader’’ diye hitap eden Prof. Dr. Hüseyin Hatemi Bey sima olarak birbirlerine çok benzerler. Hüseyin Hatemi Bey bir hukuk hocasıdır. Fakültede ben de kendisinin öğrencilerinden biri olma mutluluğunu yaşamıştım. Hüseyin Bey, Hüsrev Bey kadar şiir kitapları olmasa da gençliğinde şiir yazmış aynı zamanda iyi bir Türk müziği dinleyicisidir. O da katıldığı bir programımda bana gençlik yıllarında yazılmış şiir kitabından elinde kalan son iki üç nüshasından birini hediye etmişti. "Her iki hocamızın ortak özelliği nedir?" diye sorulursa hiç düşünmeden “Mütevazi kişilikleridir” derim öncelikle. Programıma davet ettiğim her defasında onca yoğunluklarına rağmen hiç reddetmediler, ertelemediler ve geldiler. İlmin insana kazandırdığı tevazu böyle bir şey olsa gerek. Hemşehrisi olmakla ayrıca mutlu olduğum Hüsrev ve Hüseyin Hatemi Hocalar gerçekten ülkemiz için önemli değerlerdir.

Hüsrev Bey 12 Aralık 1938'de İstanbul’da doğmuş. 1962 yılında İstanbul Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra 1978 yılında profesör ünvanını almış. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilimdalı Başkanlığı görevini üstlenmiştir. Tıp alanında yüzlerce makale ve kitapları vardır.

Edebî yönü:

Prof. Dr. Hüsrev Hatemi’nin tıp alanı dışında yayınlanmış şiir ve nesir türünde bir çok eseri de mevcuttur. 1988 de yayınlanan “Yozlaşmadan Uzlaşmak” isimli kitabı 1994 yılında Türk Yazarlar Birliği Ödülü almıştır. Yine aynı yıl, Hoşça Bak Zatına, Çelebi Bizi Unutma (1989), Türk Aydını; Dünü Bugünü 1991 Baba Ben Druid miyem? 1996, Kimlik Kuyusu, Türkiye’den Çizgiler 1995, Eriyen Mumlar 1998, Darulfünun-Darüşşifa 1998, Aydın Toplum ve Tarih 1998, Anıcak Ol Meclisi 2001, gibi kitapları nesir türünde yazılmıştır. Şairin yayınlanmış şiir kitaplarına gelince: Eski Kentte Bir Gece 1968, Akşam Gümrükçüleri 1984, Lodosçu 1987, Grili Çocuk 1988, 1968 – 1990 Şiirler, Gün Akşamlıdır 1994, Çengelköyde Bir Çeng 1996, 1990-2000 şiirleri. Ayrıca şahsıma imzalayarak hediye ettiği ‘’N’etti Bu Yunus N’ettti 2004 ve Karkavak Şiirleri ve On Yıl Öncekiler 2005. Tespit edebildiğim 20’yi aşkın bu edebi eserleri kaleme alan Hüsrev Hatemi Beyin ne kadar üretken bir edebî şahsiyet olduğu aşikâr. "Tıp kitapları, dersleri, araştırmaları arasında ne zaman vakit bulup da bu kitapları yazdınız?" diye hocamıza sorup takdir etmemek mümkün değil. Yeri gelmişken rock müzik sanatçısı dostum Mürsel Işık’a da bir parantez açmak lâzım. ‘’Non Dolet, Grili Çocuk, Aşık Garip Coğrafyası, Ağıt‘’ gibi hocamızın bazı şiirleri Mürsel Işık tarafından bestelenip albüm de yapıldı. Mürsel Işık bu anlamda tam bir Hüsrev Hatemi şiirleri âşığı diyebilirim. Bu arada sevgili Mürsel, ben de bir süredir hocamızın ‘’Çok şey vardı geride kaldı, Son sitem rubaisi, Boş ümit rübaisi, Barışma rübaisi’’ üzerine çalışıyorum bilesin. BAZI ŞİİRLERİ Tapu Sicil Muhafızı “Benim şiirim tüfeğidir kavgamın’’ Diye kükreyerek, Zehir zemberek Bir şiire başlamanın özlemiyle öleceğim; Ama neyleyim ki ellerim, Yedek subay eğitimi dışında Görmedi tüfek. Benim şiirim ne tüfektir... Ne kelebek. Ne de hayal ülkesinin narin bir kızıdır; O gözlüklü ve siyah kolluklu Bir tapu sicil memurudur ki, Eski günler ve anıların Tapularını saklar. Şimdi gel ey Muhafız Bey, lütfen Cenuptan karanlık çocukluk, Şimalden ilkokul başlangıcı, Şarkından Feriköy mezarlığı, Garbından İkinci Dünya Savaşı İle muhat arsanın, Tapusunu ver. O arsa ki 1943 yıllarının Anılarıyla dopdoludur, Bir anı müteahhidi alıp 1979 yıllarından Kat karşılığı bina dikecek. Postnişin Füsûn ki gözlerinin postnişini o idi Kederdir yüreğimin değişmez postnişini. Kırmızı mavi deniz karardığında akşam Yüreğim bazen soğuk, çek yalnızlık elini Birazdan görünecek o çatık kaşlı adam Ve serbest bırakacak anıların selini. Karda soğuk kokardı paltosu peder beyin Soğuğunda kokusu mu olurmuş demeyin… Babalar paltolardır, siyah, gri, lacivert Her pederin pederi kendi yüreğine dert, Her anne yüreğinde kendi annesi anı …. Son sitem rubaisi Ölümü muştulamana gerek yoktu Yakınlığını biliyordum onun, Yüreğimi neden muştalayıp durdun? Çoktan beri yastaydı ve yorgun….

05.05.2009

E-Posta: alioktay@alioktay. net


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (28.04.2009) - Baharın zamanı geldi...

  (21.04.2009) - Mevlid (Vesilet’ün Necât)

  (14.04.2009) - Gönülden dile

  (07.04.2009) - Şiir, gazel ve kader

  (31.03.2009) - Bahar çiçek çiçek gelince güzel…

  (24.03.2009) - Risâle-i Nur ve müzik

  (17.03.2009) - Musıkimizin deryası: Sâdeddin Kaynak

  (04.03.2009) - 40 yaşında bir genç c

  (17.02.2009) - Müzikbir Meslek Birliği kuruldu

  (11.02.2009) - GÖNÜLDEN DİLE

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis