10 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Osman ZENGİN

60 kuruşa gazete, 6 kuruşa ev alınır mı?



Alınır, hem de bal gibi alınır. Hele bir de yaşadığınız memleket; gelişme ve ilerlemesi on senede bir ihtilâllerle kesilen Türkiye ise elbette alınır.

Geçtiğimiz günlerde gazetemizin fiyatı on kuruş arttırılıp 60 kuruşa çıktı ya, işte ondan dolayı bunlar birden aklıma geldi. Paranın önündeki altı sıfır atılmasaydı gazetenin fiyatına bugün “altı yüz bin lira” diyecektik. Halbuki biz, paranın genleriyle oynanmadığı zamanlardan -yani kuruşun gerçek kuruş olduğu zamanlardan- geliyoruz. Biz gazeteyle tanıştığımızda 25 kuruşla gazete alınıyordu. Yani bugünkü bir gazete fiyatına o gün -sıkı durun gençler- tam iki milyon dört yüz bin gazete alınırdı. Şimdi bu kadar tirajı olan hiçbir gazete yok. Memleketin; başta ihtilâlcilerin hıyanetleri ve beceriksiz hükümetlerce (Ecevit hükümetleri gibi) ne hale getirildiğini gördünüz mü?

Bundan kırk sene önce de babam, Ankara’nın en iyi semtlerinden birinde bir apartman dairesi almıştı. On bin lira peşin, ayda bin lira taksitle. Şimdi o para altı kuruş oldu maalesef! Hani, sanki ‘Ashab-ı Kehf’i anlatıyormuşuz gibi geliyor. Halbuki yarım asır bile olmamış daha.

Gazetemizin fiyatına yapılan son zamdan dolayı memleketin şöyle kısaca bir geçmişine baktık, ama bizim esas mevzumuz gazetemizdi.

Aslında gazetelerin çoğu zam yapmıştı, biz direniyorduk. Sayfa sayımızın azalması da o yüzdendi, ama nereye kadar? Bizim kadirşinas okuyucularımızdan bizi daha iyi bilen var mıdır? Çünkü, bu onların gazetesiydi.

Çeşitli tarihlerde gazetemiz için çok yazılar yazmıştık. Bundan onüç sene kadar önce yine böyle bir zam sonrasında ”30 bin liraya da gazete mi olur?” başlığıyla bir yazı yazmıştık. Biraz sitem ettiğimiz o yazıdan bir kısmını da buraya aktarayım: ”(...) Tabiî, bütün bu geçmiş günlerde kalan tatlı hatıraları anlatmaktaki maksadımız, fahr değil, başından bugüne kadar en zor şartlarda bile gazetemize sahip çıkılması icab ettiğini belirtmek içindir. Zaten, dâvâ adamı olmak da bunları gerektirmez mi? O zamanlar meşhur bir hatıra anlatılıyordu ve bize de çok tesir etmişti. Zannederim rahmetli Eşref Edip’in bir hatırasıydı bu. Şöyle anlatıyordu: ‘Mahallemizdeki alış veriş yaptığımız bakkalımız bir Ermeni’ydi. Her akşam alış veriş için uğradığımda bir şey dikkatimi çekiyordu, bakıyordum rafta hiç açılmamış, postadan geldiği gibi gazeteler duruyordu. Bir akşam merak edip sordum. ’Bunlar ne?‘ ‘Bunlar Ermenice gazeteler’ ‘Niye hiç açılıp okunmamış?‘ ‘Ben okuma yazma bilmem ki!’ Eşref Edip şaşırmıştır. ‘Okuma yazma bilmiyorsun da, bunları niye alıyorsun?‘ Cevap enteresandır: ‘Beyim, bu gazeteler bizim dâvâmızın sesi. Ben okuma bilmesem de, onları alıp bir köşeye koyuyor ve dâvâma hizmet ediyorum!’ “Rahmetli Eşref Edip, buna çok şaşırmış ve hatıra olarak da anlatmıştı.

Gördüğünüz gibi, Elhamdülillah ki, bir Ermeni’den fazla dâvâmıza sadıkız ve gazetemizi bugüne kadar hiç terk etmedik. (Gayretli ve sıdkında berdevam olan kardeşlerimiz namına söylüyorum) Bu gibi düşünen aziz kardeşlerimizin nazarında madde mühim değilken, bu yakında Yeni Asya 30 bin lira olunca bazıları hesap yapıyormuş.” Yahu, 30 bin liraya da gazete mi olur? Ayda bir milyon, senede 12 milyon eder.”

Ben de, bu düşüncede olanlara şöyle söylüyorum: Ayda bir milyon, senede 12 milyon, on senede 120 milyon, 100 senede 1.2 milyar eder. Eğer, sen o kadar yaşayacaksan, gel gerçekten bu işten vazgeç, gazete alma kardeşim! Nefsimizin hoşuna giden şeylerde, durumu en müsait olmayanımız da para bulurken, dâvâsının sesini duyuran neşir organını alma hususunda, bir Ermeni’den geri kalırsan daha ne diyeyim?“

Bugün de, yine altına imza atabileceğimiz o günkü yazılarımızdan birinden bazı kısımları dikkatinize sunduğumuz bu yazımızla, gazetemize her halükârda sahip olunacağını ve ‘on kuruş zam’mın problem edilmeyeceğini biliyorum.

10.05.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (01.05.2009) - Yeniden “Hoş geldin, safa geldin!”

  (15.04.2009) - “Bursa’nın İslâmiyet gömleği yırtılmamış!”

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis